Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Testvérünk, a mackó
 
FL | 2004. február 13., 09:54
 
A jégkorszakba kalauzol bennünket a Walt Disney-világ legutóbbi alkotása, a Mackótestvér. A történet egyszerre mulatságos és elgondolkodtató: mit tehetünk akkor, ha egy olyan állat bőrében találjuk magunkat, amit egyáltalán nem szeretünk?
 
Érdekes és fordulatos történettel ismerteti meg a nézőt a legújabb Walt Disney-produkció, a Mackótestvér. Tudvalévő, hogy az átváltozás számos mitológiai történet központi magja. Az ókori görög mitológiában például Odüsszeusz valamennyi embere disznóvá változik át. Az európai meseirodalomból a békává változott királyfi juthat eszünkbe, és bár nem túl meseszerű figura, de végül is a farkasember is emberként kezdte…
 
A cselekmény mindig hasonló; a szereplők valamelyike akarata ellenére – általában egy átoknak tulajdoníthatóan – olyan állattá változik, amelyik legkevésbé sem tartozik a kedvencei közé. A magyar rajzfilmekben sok ilyen történet látott napvilágot a Magyar népmesék sorozatban, ám emlékezetes Vili, a kisfiú átváltozása is, aki büntetésből jutott veréb sorsra.
 
A Mackótestvér esetében az amerikai rajzfilmgyár a jégkorszakba helyezte a sztorit, amelynek középpontjában Kenai áll, aki sem saját törzse, sem testvérei elvárásainak nem tud megfelelni. Folyton kalandokat keres, kockáztat és úgy tesz, mint aki nem ismeri a veszélyt. Testvéreit is bevonja a játékba, mely akkor válik igazán komollyá, amikor Kenai elveszíti egyik bátyját. Nem tudja elfogadni a szellemek döntését, akik Kenai szerint idejekorán vették el testvérét. A kalandvágyó fiú bosszút forral és megöli a medvét, testvére, Sitka gyilkosát. A bűntett újabb megtorlásra vár, hisz az égiek szemében nincs nagyobb bűn, mint megölni egy medvét. A felsőbb hatalmak döntése értelmében Kenainak medvévé változva kell bűnhődnie tettéért. Az új létforma óriási változásokat hoz Kenai életében: nem érti többé az emberek beszédét, megérti viszont az állatokat. Kenai elkezd másképp gondolkodni a világról és kénytelen-kelletlen megbarátkozik környezetével. Barátokra lel, egy medvebocs és két szarvas személyében. Végeredményben Kenai medveként esélyt kap arra, hogy más dimenziókból lássa a világot és olyan jelenségeket is megértsen, amelyekkel eddig nem volt tisztában. Megtapasztalja, milyen az amikor vadásznak az emberre – medvére, és a vadász nem más, mint a saját bátyja. Kenai megérti hogy tettével lavinát indított el: azzal, hogy megölte bátyja, Sitka gyilkosát csak újabb öldöklésre adott okot. A vadászból rövidesen űzött vad lesz.
 
A rajzfilm elkészítésében az Aaron Blaise–Bob Walker rendezőpároson kívül olyan nevek szerepeltek, mint a dalszerző Phil Collins, vagy az egyik betétdal előadója, Tina Turner. Az egykori Genesis-sztár döntésében állítólag meghatározó volt a ’99-es Tarzan-film sikere. Miután Phil Collins megismerkedett Kenai történetével azonnal igent mondott a felkérésre. Az eredmény pedig magáért beszél. Tanulságos és szép történet a legújabb Walt Disney-produkció, mely nemcsak a gyerekek, hanem szüleik figyelmére is számot tart.
 
Mackótestvér (Brother Bear) – színes, amerikai film (2003)
Írta: Ron J. Friedman, Steve Bencich
Rendezte: Aaron Blaise, Bob Walker
Gyártó: Walt Disney Pictures


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.010567903518677 másodpercig tartott.