Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Motor-rock találkozók
 
Héty Péter | 2009. június 10., 13:32
 
A következő hetekben szinte egymást érik Debrecen környékén a motoros találkozók, ahol természetesen jelentős szerep jut a rock- és blues muzsikának is. Az öt rendezvényből két nagyobbat emelünk ki, bár az elszántabbak biztosan felkeresik majd a Sápon, Hajdúdorogon és Nyírábrányban rendezendő programokat is. Míg a Máriapócsra szervezett XI. Nyírbátori Rhythm & Blues és Motoros Fesztivál összességében a blues-funky és a progresszív rock felé hajlik, addig a IX. Jazz-Blues Jamboree és I. Női Motoros Hétvége Hajdúböszörményben a dzsessz és a ska irányába is kacsingat.
 
A nyírbátori Szárnyas Sárkány fesztivál szervezői immár tizenegyedik éve szervezik a Nyírbátori Rhythm & Blues és Motoros Fesztivált (június 12-13.), amely idén a közeli Máriapócsra költözik, a Rabócsi Ringre. A házigazda Nemes Nagy Péter (Magyar Blues Szövetség) lesz, az egyik legjelesebb hazai blues szakértő. Az egyre népszerűbb találkozó egyik nagy durranása volt nemrég a blues-rock legendának számító Livin’ Blues fellépése. Hasonló sztárvendégnek szánják az idei rendezvényen a Bécsben élő Hubert Tubbs-ot, aki a legendás Tower of Power egykori énekese. Most egy kiváló hazai csapat, a Dirty Fred Blues Band kíséri, mely Rejtő hőséről kapta nevét nagyjából egy éve, amikor jeles hazai és felvidéki blues-funk zenészek megalapították. Tagjai között találjuk a debreceni származású Oláh Andor szájharmonikást is.
 
A nyitó pénteki napon a Smith Rock Family kezd: a jelenleg Debrecenben élő gitáros-énekes „öregróka” Kovács Zoltán (Kóku) és fiainak csapata, a blues-rock klasszikusait idézi meg. Őket a Rockin’ Chair Band követi klasszikus blues nótákkal, némi dzsesszes-rockos hatással. Az est hazai rocksztár vendége lesz Vörös István és a Prognózis, valamint az Omega oszlopos tagját, Benkő Lászlót is felvonultató Buldózer együttes. Vasárnap a kolozsvári Yesterdays nyit, a progresszív rock olyan remekeinek nyomdokain haladva mint a Yes, Genesis és a Pink Floyd, ráadásul egyre nagyobb nemzetközi sikerrel. Őket a nyírbátori Tabula Smaragdina követi, akik inkább a dzsessz-rockot favorizálják. A külföldön is elismert csapatok után két, inkább a hazai és helyi rockerek által kedvelt rock csapat játszik: a G-Jam Project instrumentális, gitár-centrikus zenéjével a Satriani-vonalat képviseli, az 1985-ben alakult nyíregyházi Hétfő Este Blues Band pedig a tradicionális blues hangzás helyett inkább dalokban gondolkodik. A hetvenes évek blues- és progresszív rock klasszikusainak feldolgozásaival vált népszerűvé a fővárosi Bőrgyári Capricco, ők vezetik fel a már említett külföldi sztárvendéget.
 
A hajdúböszörményi találkozó idén először lép „házasságra” a Női motoros hétvégével – tudtuk meg Takács Tamás szervezőtől. Az összefogásnak köszönhető, hogy a június 18-a és 21-e között rendezendő IX. Jazz-Blues Jamboree és I. Női Motoros Hétvégén nagyobb koncerteket is színpadra tudnak állítani a Fürdőkertben. Az elsősorban motorosoknak és azon belül is a hölgyeknek kedveskedő fesztivál ingyenes nulladik napja után a pénteki bulit az előző heti rendezvényen is fellépő G-Jam Project indítja, majd a szerencsi Mérföldkő játszik klasszikus motoros rock nótákat. Az est fénypontja a Lord hazai klasszikus rock csapata, majd a parádés felállású Magyar Atom (Tátrai Tibor, Jamie Winchester, Solti János, Tóth János Rudolf, Zsoldos Tamás) blues muzsikája lesz. Utánuk a L.I.E.S. hangulatos tex-mex muzsikával szórakoztatja majd a hajnalban is mulatókat. Szombaton a helyi Jazzmelon Big Band nyit, őket a fúvósokkal kibővített, s ilyen felállásban ritkán hallható Váczi Eszter és a Szörp követi dzsesszes-táncos muzsikával. Erre tesz rá a debreceni Skafunderz pörgős, ska alapú muzsikája. Késő este ismét a blues és rock hazai nagy öregjei veszik át a színpadot: a Felkai Jam gitár-centrikus blues-rock, a P. Mobil pedig hazai rock klasszikusokkal hengerli le a közönséget. Zárásként az AC/DC/GP nyomja az ausztrál rock veteránok nótáit hajnalig.
 
A fenti rendezvények persze a sok lőerős vasparipák bűvöletében zajlanak. Nem maradnak el a motoros felvonulások és ügyességi bemutatók. Az erő, az összefogás szimbólumává vált motoros közösségek találkozóira persze a gyalogos, vagy tömegközlekedő vendégeket is várják a fesztiválszervezők.
 
További, hasonló jellegű rendezvények:
 
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018465995788574 másodpercig tartott.