Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Rock and roll cirkusz
 
Héty Péter | 2009. június 11., 14:46
 
Az előzetes hírek szerint best of műsort hoz Debrecenbe Lenny Kravitz, aki idén ünnepli pályafutásának huszadik évfordulóját. Innen a cím: 20(09). Előtte a Megasztár 4-ben feltűnt Farkas Zsófit hallhatjuk hét dalban. A koncert a Főnix Csarnokban lesz június 15-én este nyolc órától.
 
Lenny Kravitz szülei a showbusiness és a média világában mozogtak amerikai bevándorlóként (apja orosz-zsidó, anyja színesbőrű bahamai). Apja a fekete dzsessz muzsikusok körül ügyködött, így már gyerekkorában neves zenészek között mozgott. Első kedvence a funky muzsikát játszó The Jacksons 5 volt, a serdülő Michael Jacksonnal. Ezek az évei New York-ban teltek, de tíz évesen Los Angelesbe költöztek, ahol már egy fiúkórusban jelentős színpadi produkciók részese volt. Itt aztán beoltódott a hatvanas-hetvenes évek rock muzsikájával, és már középiskolásként a permanens bulik világában találta magát. A hollywoodi aranyifjak életét élve a Beverly Hills-i középiskolába járt, ahol pl. Slash (Guns N’ Roses) és Nicolas Cage is évfolyamtársa volt, s közben basszusgitáron és zongorán kezdett játszani. A rock után a Prince neve által fémjelzett vonal következett nála, és a Romeo Blue művésznevet kezdte használni, miközben megtette első bizonytalan lépéseit az amerikai showbusiness-ben.
 
Közben szoros kapcsolatba került Lisa Bonet-tel, aki színésznőként egy New York-i tévésorozatban futott. A hasonló neveltetésből adódóan jól megértették egymást, és a később kialakuló szerelemből házasság lett. Leányuk (Zoe Isabella Kravitz) azóta felcseperedvén szintén filmekben szerepel és egy zenekarnak is tagja. Persze, ahogy a bulvár média sztárjaitól megszokhattuk nem tartott túl sokáig házasságuk. Lenny később még Madonnával és Nicole Kidmannal is rejtélyes kapcsolatba került, de ezekbe nem érdemes belemenni. Magamutogató, exhibicionista alkatával mindig is kínált témát a bulvársajtónak, amivel áttételesen tovább építgette karrierjét.
 
Debütáló albuma, a Let Love Rule 1989-ben jelent meg a Virgin lemezkiadónál. A fogadtatás Amerikában visszafogottabb volt, a világ más részein – különösen Európában – viszont ünnepelték. A nyolcvanas évek kifulladt újhulláma, ellaposodó popzenéje közepette a közönség jól fogadta a hippi korszak nosztalgiáját karakteres, modernebb rock zenébe öntő muzsikát, melyen persze érezhető volt az összes korábbi hatás, leginkább a funk és soul elemek. Stílusa azóta sem változott. Lemezeket ritkán ad ki, három-négy évig mindig vár, hogy „beérjen” az anyag.
 
Az első lemezen a címadó felvétel mellett az I Built This Garden For Us volt az átütő siker, de még három további szám is megjelent kislemezen. A húszéves jubileumi újrakiadást most további kiadatlan felvételekkel, és egy koncert koronggal is felturbózták. Az 1991-es Mama Said album már Amerikában is nagyobb sikert aratott. Különösen a Slash-sel közös Always On The Run jött be róla, de nem feledkezhetünk el az It Ain’t Over ’Till It’s Over című, középtempós balladáról, vagy a John és Yoko Lennon fiával, Sean Ono Lennon-nal közös All I Ever Wanted és más számoknak a sikere is.
 
Az 1993-ban megjelent Are You Gonna Go My Way című albumával minden korábbi sikerét felülmúlta és a slágerlisták élén landolt szinte minden kontinensen. Persze itt is hozzájárult mindehhez a lendületes címadó szerzeményt kísérő videoklip is. Az eredmény: két Grammy-jelölés, valamint egy elnyert és egy esélyes MTV Video Music Award. Két évvel későbbi Circus című albuma is ezt a retro rock vonalat követte, de valamivel balladisztikusabb hangulatban. A lemez Rock and Roll is Dead című sikerére egykori kedvence, Prince (The Artist) a Rock & Roll Is Alive (And It Lives in Minneapolis) című dalával válaszolt. A rock and roll cirkusz azonban tovább gördült, Kravitz 1998-ban megjelent 5 című albuma már nem csak jelölést, hanem két díjat is eredményezett a Grammy-ért folyó versenyben. A sikert a Fly Away, valamint az egykori Bachman–Cumming páros slágerének átirata – mely csak a későbbi, újabb kiadásra került fel – az American Woman kislemez hozta. Édesanyja halálára írta a Thinking Of You-t.
 
Eközben rengeteget dolgozott együtt a pop-rock nemzetközi sztárjaival, akár dalszerzőként, akár közös előadásokon. Az új évezredet egy nagy sikerű slágerválogatással ünnepelte, majd 2001-ben a kisebb visszhangot kiváltó Lenny következett. Grammyt hozott az If I Could Fall in Love, de befutott a Dig In is. A Baptism, azaz „alámerítkezés” című, legalacsonyabb példányszámban elkelt lemeze jól mutatja kettős természetét (az Ikrek jegyében született), hisz vérre utaló vörös lébe merül bele a lemez borítóján, ami provokációnak vagy társadalomkritikának is felfogható. Gyakran használt spirituális utalásai sem egyértelműek, akárcsak elhíresült, „A szívem Jézus Krisztusé” tetkója a hátán, miközben kijelentette hogy félig zsidó, félig fekete mivolta meghatározó számára. Mindenesetre a ’68-as generáció jelszavát hirdeti rendületlenül, azt a mindenek fölötti szeretetet, ami könnyen érthető a világ bármely pontján, akár Debrecenben is.
 
Az It Is Time for a Love Revolution című új lemeze szintén ennek jegyében született és hozott számára újabb sikereket. Ennek turnéjával Budapesten járt tavaly, s a siker sem maradt el. Debrecenbe slágerválogatással érkezik, a produkcióhoz szükséges felszerelést négy kamion és öt busz hozza majd a Főnix Csarnokba, ahol június 15-én a húsz fős építő csapat ötven magyar technikai segítővel egészül majd ki.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019083023071289 másodpercig tartott.