Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
ÉLETMÓD
Nyugdíjemelések
Az emberi emlékezet igen szelektív és nem is pontos. Tudjuk, hogy a nyugdíjak növekszenek, ráadásul meghatározott képletek szerint, amelyeket az aktuális kormányok csak úgy tudnak befolyásolni, hogy növelik a bért és csökkentik az inflációt.
 

 
   
ÉLETMÓD
Turkáló-körkép
 
Egyeseknek felcsillan a szemük, mások undorral gondolnak mások levetett gönceire. A turizásnak mindenesetre van egy feelingje, amit nem érthet meg, aki még nem próbálta ki. A debreceni kínálatot szemlélve betértünk néhány használtruha-üzletbe. 

 
   
ÉLETMÓD
Múljon már a tél!
 
Előbújt a medve a zenekar furgonjából. Fekete birkaszőr volt a hátára terítve, arcán valami fura, szőrös maszk. Közénk állt és nézte-nézte a körben álló gyerekeket, akik a Zsuzsi vonattal érkeztek ide, Hármashegyaljára ezen a hűvös szombati napon. 

 
   
ÉLETMÓD
Káprázatos kalandtúra
 
Hadihajón aludni, felmászni egy tűzhányóra, indiánokkal vacsorázni, megcsodálni Robinson Crusoe szigetét, parolázni trónörökössel és elnökkel. Mindez csak töredéke annak a sok fantasztikus élménynek, amelynek részese lehetett egy debreceni leány.
 

 
DEOL > Életmód
  Üzenet Indiából
 
Héty Péter | 2009. június 16., 15:58
 
A Jóga a mindennapi életben rendszer Debrecenben több mint húsz éve van jelen, amit a nyugati ember számára dolgozott ki Szvámí Mahesvaránanda. A Jóga a mindennapi életben rendszer hétvégi eseményét a Ganga Baráti Kör szervezte. A város hivatalos vendégének, az alapító Őszentsége Paramhansz Szvámí Mahesvaránandadzsí (Szvámídzsí) látogatását igen nagy érdeklődés kísérte június 13-án. A jógamester nyilvános előadására 1200-an voltak kíváncsiak.
 
A tanító a komolyabb érdeklődőknek több előadást is tartott a hétvége folyamán, ahogy ezt máskor is tette, hiszen közel húsz éve rendszeresen ellátogat ide. 1992-ben a város akkori alpolgármestere, Kollár József, valamint Gyarmathy István a Hortobágyi Nemzeti Park képviseletében fogadta a város nevében. Ezúttal Halász János alpolgármester volt a vendéglátó, s a mozgatórugója annak, hogy az indiai jógamester ingyenes előadást tarthatott a szélesebb közönségnek a Kölcsey Központ nagytermében.
 
Szvámídzsí az előadás előtt tartott tájékoztatón elsősorban az embereket itt érintő problémákról tudakozódott, miközben elismerését fejezte ki a város életében az utóbbi évtizedek során általa tapasztalt fejlődésért. Az alpolgármester arra kérte őt, hogy erősítse meg az embereknek a jövőbe, önmagukba vetett hitét, ahogyan azt a könyveiben is teszi. Az eseményen az indiai jógában oly fontos spiritualitásról kérdeztem a mestert, s arra kértem, helyezze el tanítását az advaita vedanta (a nem-kettőség tanának hindu rendszere) viszonylatában.
 
– Spiritualitás nélkül olyan az ember, mint az őz az erdőben, mely nem leli útját. Ez olyan erő, amivel túlélhet élethelyzeteket. A jóga e nélkül csak egy terápia lenne. Az emberi életnek magasabb céljai vannak, fel kell ismernünk az egységet. Sankarácsarja, az advaita védanta alapítójának példázata szerint ha húsz pohár vízben látjuk tükröződni a holdat az húsz féle képet mutat, de a hold az egy. Egyetlen az igazság is. A forma világa azonban kettős természetű, s az egyéni lelket is ez jellemzi. Az Atmánban (az igazi Önvaló mely azonos a Világszellemmel, vagy Brahmannal) viszont egyek vagyunk, s minden más mulandó, változó, mint az épület is, ahol vagyunk, nem úgy a tér, mely lehetőséget ad a megjelenésére – fejtette ki Swamiji, s ezzel tulajdonképpen az advaita tan alapvetéseit fogalmazta meg, bár állást nem foglalt.
 
Hívei az indiai szeretet-köszöntés kéztartással fogadták, beleértve a házigazda-szervező Ganga Baráti Kör tagjait. A világjáró indiai mester közel három órás előadásának fő témája a stressz volt, ami több szinten is negatívan hat: tönkreteszi az embert, káros a környezetre, bomlasztja a családokat, lerombolja a körülöttünk lévők, az otthonunk iránti bizalmat. Ilyenkor kezdünk arról álmodozni, hogy máshol talán könnyebb lehet, de a problémák elől nem menekülhetünk. A messze repülő madár is visszaszáll a fészkére, az „édes otthonba”. Ilyen érzéssel kell hazánk, városunk, falunk iránt viseltetni. Azt tanácsolta a városvezetésnek, hogy minél több ökológiai gazdaságot hozzon létre. Áldottnak nevezte földünket, hozzátéve, hogy annak terményeire nagy keresletet lát kialakulni. Tágabb értelemben a bolygó a családunk, de a vér nem válik vízzé. Őseink hagyományait tisztelni kell és tovább kell adni, s ezzel az életünk sem lesz olyan stresszes, s megváltozik az otthonunk is. A jóga is ilyen ősi rendszer, egy életmód, mely nem tesz különbséget vallási-spirituális rendszerek között, bárhol gyakorolható. Az ezres tömeg részt vehetett egy csoportos relaxációban, melynek megnyugtató hatását mindenki érezte. A mester szerint aki ezt a gyakorlatot minden nap legalább tíz percig gyakorolja, az rövidesen jelentős változást tapasztalhat.
 
Kétféle világ létezik – mint mondta –, az Isten alkotta és az ember alkotta. Utóbbi nem tökéletes, s nem is lehet a másikhoz hasonlítani, de arra kell törekednünk, hogy jobbá tegyük, vagy legalábbis ne romboljuk. A több mint nyolcmillió földi teremtménynek csak egyike az ember, van azonban egy rendkívüli adottsága, az értelme, amit jó irányba fejleszthet. A túl sok negatívumot sugárzó környezet letéríthet bennünket a jó útról, aminek boldogtalanság lesz a következménye. Pedig minden teremtmény a boldogságra törekszik, amit a szanszkrit ananda szó jelent. Ez az Atmán tulajdonsága, amiben egyek vagyunk. Ebben az értelemben mondja a Cshándógja-upanisád: Én Az vagyok. Zárásként az Anando-ham (Boldogság vagyok) közös, többszörös zengetését ajánlotta gyakorlásra, ami feltöltő, pozitívan energetizáló hatású, így ebben az emelkedett légkörben zárult az est.
 
Szvámídzsí kezdeményezésére 2002 óta évente megrendezik az ENSZ által is számon tartott Világbéke Csúcstalálkozót a kölcsönös megértés, a tisztelet és a tolerancia elérése érdekében. Az idei konferencia helyszíne Budapest lesz október 2-4. között, legközelebb ott találkozhatnak vele magyarországi követői, az érdeklődők.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.040006160736084 másodpercig tartott.