Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
ÉLETMÓD
Nyugdíjemelések
Az emberi emlékezet igen szelektív és nem is pontos. Tudjuk, hogy a nyugdíjak növekszenek, ráadásul meghatározott képletek szerint, amelyeket az aktuális kormányok csak úgy tudnak befolyásolni, hogy növelik a bért és csökkentik az inflációt.
 

 
   
ÉLETMÓD
Turkáló-körkép
 
Egyeseknek felcsillan a szemük, mások undorral gondolnak mások levetett gönceire. A turizásnak mindenesetre van egy feelingje, amit nem érthet meg, aki még nem próbálta ki. A debreceni kínálatot szemlélve betértünk néhány használtruha-üzletbe. 

 
   
ÉLETMÓD
Múljon már a tél!
 
Előbújt a medve a zenekar furgonjából. Fekete birkaszőr volt a hátára terítve, arcán valami fura, szőrös maszk. Közénk állt és nézte-nézte a körben álló gyerekeket, akik a Zsuzsi vonattal érkeztek ide, Hármashegyaljára ezen a hűvös szombati napon. 

 
   
ÉLETMÓD
Káprázatos kalandtúra
 
Hadihajón aludni, felmászni egy tűzhányóra, indiánokkal vacsorázni, megcsodálni Robinson Crusoe szigetét, parolázni trónörökössel és elnökkel. Mindez csak töredéke annak a sok fantasztikus élménynek, amelynek részese lehetett egy debreceni leány.
 

 
DEOL > Életmód
  Kezünkben az életünk
 
Héty Péter | 2009. június 17., 14:12
 
Két évtizede, a szocialista rendszer önkényuralmának összeomlásakor, az első civil szervezetek között jött létre az Életreform Egyesület Debrecenben. Égisze alatt egy sor új gondolkodásmód és irányzat kapott erőre, melyek többnyire ma is élnek az egyesületen belül, s talán még többen azon kívül, immár önállóan. Akkoriban a Kölcsey Ferenc Megyei Művelődési Központ adott otthont tevékenységüknek, majd a fénykort a Bethlen utcai pedagógus művelődési házban töltött évek jelentették. Jelenleg nincs állandó székhelye a nagy múltú debreceni közösségnek, szerda délutánonként a Vásáry utca 4. szám alatt rendezik meg a nagyközönség számára nyitott összejöveteleiket.
 
A húsz évvel ezelőtti megalakulás apropóján a Csapókerti Közösségi Ház nagytermébe hívták össze az egykori alapítók és a mostani vezetők az egyesületi tagokat, szimpatizánsokat. A – nem éppen szerencsésen – hétköznapra eső rendezvényen már kora délutántól várták az időpont ellenére egyre nagyobb számban érkező érdeklődőket díjtalan humán segítő szolgálattal. Az egészségügyi állapotfelmérés mellett relaxációs technikákat próbálhattak ki az érdeklődők, reiki energiát kaphattak, talp- és frissítő masszázs kezelésben részesülhettek, de kérdezhettek a megjelent étrend-, biokertész-, gyógynövény-, életvezetési- és feng-shui tanácsadóktól is.
 
Tizenhét órakor már sok régi és mai „életreformos” jött össze, amikor az alapítók nevében Régi Erzsébet és Müller Károly köszöntötték a vendégeket, megemlékezve a kezdeti időkről. A beszélgetést vezető háziasszony, Kövesiné Szabolcsi Éva egyesületi titkár ezután Gyarmathy István környezetvédő biológus egykori alapítónak, tiszteletbeli elnöknek adta át a szót, aki többek között az azóta eltelt időben a természethez való viszonyunk változását vette górcső alá. Hozzátette, az egyesület hatékonyan propagálja a környezetkímélő életmódot. A Motolla egyesület jelenlévő tagjai később megragadták az alkalmat, hogy felköszöntsék a korábban nekik is otthont adó, jubiláló Életreform Egyesületet.
 
A Debreceni Jóga Egyesület képviseletében Zoltai Miklós arról mesélt, hogy a nyolcvanas években dr. Oláh Andor természetgyógyász kérésére költözött Debrecenbe, mivel egy természetgyógyászati központot szerettek volna létrehozni az akkori gyógyfürdőben. A terv később meghiúsult, ő viszont csatlakozott az egyesülethez, mert szimpatizált az elveikkel.
Dr. Csikai Erzsébet orvos és életmód tanácsadó, egyesületi elnök azt az időszakot elevenítette fel, amikor először találkozott az alternatív orvoslással. Kiemelte, hogy a környezetében már akkor is akadt lelkes társa dr. Varga Enikő személyében. Kezdetben Csikai Erzsébet titokban tanult Oláh Andortól, később az egyesületben szabadon átadhatóvá váltak az addig agyonhallgatott ismeretek, pl. a reflexológia alapelvei. Egy alapműnek számító könyvet is írt ebben a témában; előrelépés az is, hogy ma már a tudomány is elismeri az e téren elért eredményeket. A rendezvényen szintén résztvevő Nagyné Halász Anna természetgyógyász az egyesületben ma is tanítja a reflexológiát. A jubileumi összejövetelen a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, s azonnal a gyakorlatba is átültette a gondolatokat, mozgásra buzdította a megjelenteket.
 
Kövesi Péter tradicionális reikimester többek közt arról emlékezett meg, hogy az Életreform Egyesületből nőtt ki pl. a Borsos László vezette asztrológia iskola vagy a Teozófiai kör. Kiemelte, hogy tevékenységüknek is köszönhetően a cívisvárosban nem tudtak megmaradni az ál-spirituális irányzatok, a szerencselovagok, a „sötét erők”. Kövesi Péter arról is beszélt, hogy a civil szervezet alapvetésnek tekinti Oláh Andor munkásságát, az ő egészséges életmódra vonatkozó elképzeléseit vallja és terjeszti. Meglepetésként Kövesi Péter bemutatta Ráadás című verseskötetét és az ebből készült zenés lemezt. Úgy gondolta, hogy eddig az észhez szólt, így ideje a szívhez is szólnia. A Szent az élet című felvételen és ennek színpadi bemutatóján is Bálint Ildikó és Siska András nyíregyházi reikisek adták a zenei formát.
 
Az est zárásában a szabad tűzön készült vegetáriánus bio-vacsorát Jenei Brigitta makrobiotikus készítette, aki az egyesület egyik „őstagjának”, Molnár Ilonának a tanítványa. A program a Csapókertben hastánccal (Estella Hastánc Stúdió) és zenével zárult.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0068049430847168 másodpercig tartott.