Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Bognár Szilvia semmicske dalai
 
Héty Péter | 2009. július 23., 13:54
 
Bognár Szilvia meghívásával régi hiányt pótoltak a Debreceni Cívis Korzó szervezői. Napjaink egyik legkiválóbb népdalénekesnője ugyanis nem lépett még fel Debrecenben. Ráadásul a nemrégiben megjelent Semmicske énekek című lemeze a hazai folk lemezek legjelesebbjei közé sorolható. Ennek bemutatóját tartották a kellemes nyári vasárnap estén.
 
A Kicsin leán guzsalyasba nyitódala ugyan még az előző, Ének őrzi az időt című albumáról csendült fel, melyen csak magyar népdalok feldolgozásai szerepeltek, de rögtön ez után megígérte a népdalénekes, hogy az új lemez bemutatása során is – mely már más népek énekei felé is nyitott több dallal - többnyire hazai énekeinket hallhatjuk. Egyúttal örömének is hangot adott, hogy végre Debrecenben is bemutatkozhat saját zenekarával. Ezután már az új albumot nyitó, Az én szemem ismert népdalát hallhattuk a többihez hasonlóan egyedi hangszereléssel, amelyekben magyaros-, balkáni-, keleties zenei elemek keverednek olykor modernebb, de csakis akusztikus elemekkel. A dal kiváló alapot adott a népszerű prímásnak, Pál István „Szalonnának” és a szaxofonos Bede Péternek egy jó kis erdélyi hangulatú szólóra.
 
A Te kis leány már egy Weöres Sándor által fordított cseremisz dalból készült. A dalokat hangszerelő Kovács Zoltán bőgős munkájában jól tetten érhető a Makámban töltött évek nyoma, melyben Szilvia is énekelt, s a kísérő zenekarban még két tag, Gyulai Csaba ütős és Thurnay Balázs fúvós is sokáig „edződött” ott. Az Este van szomorkás széki dala nemes egyszerűségében volt szép. Mint megtudhattuk, az énekesnővel Berecz András igen megszerettette a csuvasz dalokat, így az ő fordításában hallhattuk a De jó együtt című sördalt, melyben az oudon és gitáron játszó Gerzson János és az elektromos és akusztikus gitáron muzsikáló Rácz Krisztián kapott jelentősebb szerepet. A Zaljuhbi című bolgár összeállításban a szerelem és az esküvői előkészületek adták a témát a jellegzetes dallamokhoz.
 
Egy szatmári cigány halotti ének után a Volga partjaira eveztünk, s az Ádil hullám című dalban két újabb csuvas dal kelt új életre. Az Este lett a leánnak strófáival egy újabb szép és ismert népdalunk szólt Bognár Szilvia autentikus stílusú énekével, mai hangszerelésben, majd az Ága-boga következett hasonlóan élvezetes előadásban. A közönség a tetszés jeleként vissza is tapsolta a búcsúzó zenészeket, akik ismert mezőségi dalcsokorral hálálták meg a lelkes fogadtatást.
 
Bognár Szilvia: – Először úgy tűnt, hogy a közönség nem igazán ismeri még a muzsikánkat, a végére viszont úgy éreztem, hogy megkedvelték.
 
– Talán nem titok, hogy a dalok hangszerelője, a zenekar bőgőse egyben a férje is…
 
B. Sz.: – Igen, házastársak vagyunk, és van egy két és fél éves gyerkőcünk is, aki most nagymamázik, és csak holnap találkozik a szüleivel... Zoltán egészen egyedi zenei köntösbe öltözteti a népdalokat, melyeket énekelek. Ezeket nehéz lenne feldolgozásoknak nevezni, mivel én az eredeti népi dallamokat hűen igyekszem megszólaltatni énekemmel, ő pedig a maga érzékenységével, olykor különböző zenei elemek felhasználásával írja meg hozzá a hangszeres kíséretet, a harmóniákat, s ezzel kissé újjá varázsolja a régi dalokat.
 
– Másokkal is dolgozik együtt, az elmúlt évben például Kónya István lantossal egy igen szép albumot is készítettek a reneszánsz évre…
 
B. Sz.: – A Rutafának sok szép ága anyagát már a korábbi években kezdtük összeállítani, s csak egy szerencsés egybeesésnek köszönhető, hogy épp a reneszánsz emlékévben készült el. Sajnos ebben a műfajban sokszor tényleg csak egy-egy fordulaton múlik a dolog, mivel hiányzik a jó menedzselés. De nem panaszkodhatunk, hisz szeretjük azt, amit csinálunk.
 
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:
Bognár Szilvia


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015986919403076 másodpercig tartott.