Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
A fejlődésért
Nyílt levéllel fordultak a Fidesz debreceni – városi, illetve országgyűlési – képviselői a helyi szocialistákhoz annak érdekében, hogy "a város fejlődése iránt érzett kötelességtudattól vezérelve" támogassák a a központi költségvetéshez előterjesztett módosító indítványaikat.
 

 
   
KÖRNYEZET
Magasságok és mélységek vándora
Makleit László és társai évek óta szisztematikusan másszák Európa legmagasabb hegycsúcsait, de néha a tengerek mélyére és barlangokba is leereszkednek. Az idén Skandinávia szépségeivel ismerkedtek meg, de jártak az Alpok legmélyebb barlangjában is. 

 
DEOL > Életmód > Környezet
  Visszanyerhető a férfiasság
 
V. A. | 2004. február 27., 09:23
 
Jól orvosolhatók a férfiak merevedési problémái, valamint a korral járó – hormonális eredetű –, nemivágy-csökkenéssel járó problémák. Erre hívta föl a figyelmet az a Valentin-napi kampány, amely Európa 18 államában (így Magyarországon is) immár második alkalommal zajlott.
 
Ez a betegség hazánkban is csaknem félmillió embert érint, ám csupán a tizedük fordul orvoshoz; Hajdú-Biharban évente mintegy 2500 férfi keresi föl a szakrendelést. Sokan nem tudják, hová menjenek, ugyanakkor némely háziorvos és a betegek is bagatellizálják a problémát. Pedig a szexualitás az életminőségre és -kilátásokra is jótékonyan hat – figyelmeztet a Kenézy-kórház urológus, andrológus szakorvosa.
 
Dr. Bógyi György adjunktus kifejtette: a merevedési problémák leggyakoribb oka az életkor előrehaladása, valamint a magyar férfiak – Európában legnagyobb mértékű – elhasználtsága. Az utóbbiban szerepet játszik a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a munkanélküliség és a felfokozott életritmus okozta stressz is. Ezek nyomán magas vérnyomás, érelmeszesedés alakulhat ki, amelyek miatt károsodhat a hímvessző barlangos testének rugalmassága, tágulékonysága, relaxációs képessége. A merevedési problémákat előidézhetik a gerinc sérülései és a medencetörések is, ha károsodik a hímvessző beidegzése, vérkeringése (ilyenkor gyógyszer már nem használ: injekció, műtét szükséges). Kiváltó ok lehet a cukorbetegség is; mert ha nincs beállítva a vércukorszint, jobban öregszik az érrendszer, károsodik a szervezet beidegzése. Ez kiterjed a hímvesszőre, s a vérellátását is nagyon rontja.
 
Az orvoslás általános kivizsgálással kezdődik (45 év fölött prosztatarákszűréssel is). Ha nem alkalmazható a merevedésserkentő tabletta, akkor injekciós teszttel derítik ki, milyen keringési zavar állhat a merevedési gond hátterében.
Ekkor injekciókúrára vagy operációra van szükség. A műtét attól függ, hogy a vénás vagy az artériás rendszer beteg-e. Mert ha például az előbbi sérült, akkor a hímvessző úgy működik, mint egy lyukas hordó: a vénák rosszul zárulnak, így kifolyik a bejutó vér, s nincs erekció.
 
Ez csaknem 20 százalékos eredményességgel gyógyítható. Ha nem vállalja a beteg, akkor protézist kaphat, mely 50 ezer és kétmillió forint között szerezhető be (a tb nem finanszírozza). A legegyszerűbb fajtája állandó merev állapotban tartja a hímvesszőt. A hajlítható változat már körülbelül félmilliót kóstál, s a legdrágább a hidraulikus, felfújható, mely gombnyomásra működik. A műtét nem befolyásolja a kielégülés érzését és a magömlést. Érdemes tehát szakemberhez fordulni!
 
(Az ezt szolgáló telefonszámok: 1/437-6600, 30/444-4333, 40/240-000. A Kenézy-kórház zöld-száma: 80/204-414.)


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0043680667877197 másodpercig tartott.