Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Színes, nőies dzsessznapok
 
Héty Péter | 2009. szeptember 01., 11:01
 
Az előző évek kínálatához képest a gazdasági válság egy kissé ugyan érezteti hatását a 38. Debreceni Jazznapok programtervezetén, de ettől függetlenül igen színes és színvonalas muzsikával, és az erős hazai mezőny képviselői mellett külföldi sztárokkal is kecsegtetik a szervezők a műfaj kedvelőit. Az alapkoncepció szerint elsősorban a hölgyeké a terep az idén. Az elképzelés teljesülni látszik annyiban, hogy a korábbi dzsesszfesztiválokhoz képest talán valamivel nagyobb arányban lépnek majd színpadra a dzsesszben többnyire énekesként szereplő, de olykor hangszert is ragadó nők.
 
A programba a jazznapokon is beépült a fesztiválokon egyre divatosabb nulladik nap, melynek helyszíne a Belga étterem, „programfelelőse” pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band. A fesztivál szeptember 3-án, csütörtökön 17 órakor Máté András debreceni fotóművész „Egy másodperc jazz” című kiállításával indul a Kölcsey Központban. Az első koncert egy órával ez után, a hazai dzsessz muzsika emblematikus figurájának, Dresch Mihálynak és kvartettjének fellépése lesz. A munkanapon talán korainak számító időpontban remélhetőleg nem csak a legelszántabbak fogják megtekinteni a mester ezúttal ingyenes, szabadtéri koncertjét. A megszokott magyaros íz mellett az indiai muzsikába is belekóstoló, Ritka madár című új lemezét mutatja be. Őt egy könnyed, de kísérletező, hangulatos dzsessz muzsikával fellépő formáció, a Zamique követi. A formációban Szolnoki Dóra is énekel, aki négy éve Oláh Szabolcs Quartetjében lépett fel a fesztiválon. Az énekesnő mellett Hudák Zsófia bőgős személyében az első hangszeres hölgyet is köszönthetjük a színpadon, aki mellesleg két női dzsessz együttesben, a Mrs. Columbo-ban és a Swing Ladies Hungary-ben is játszik – ezek a csapatok is jól illeszkedtek volna az idei koncepcióhoz. A 21 órakor fellépő osztrák zenekarban már két vonós is képviseli a gyengébbik nemet. A radio.string.quartet.vienna a kortárs klasszikus zenével sajátosan ötvözi a dzsesszt (Mahavishnu Orchestra- és Joe Zawinul-átiratokkal), és talán a két héttel később a Kölcseyben fellépő sztárcsapat, a Kronos Quartet koncertjéhez is kedvet csinálhatnak. Remélhetőleg ez a fajta érdekes, akusztikus muzsika szabadtéren is megállja majd a helyét.
 
Pénteken már fél háromkor kezdetét veszik az ingyenes, szabadtéri koncertek. A nyitó Out of Mercy után ismét egy hölgy által fémjelzett csapat lép fel. A Trans-formation muzsikájának dallamvilága Pozsár Eszter fuvola és szaxofon játékára épül. A Párizsban élő, több mint húsz lemezen muzsikáló Gadó Gábor és kvartettje játszik a folytatásban: itt hallhatjuk Fábri Boglárka vibrafonjátékát is. A fiatal és sikeres, kiváló szaxofonosként számon tartott Tóth Viktor lép fel később egy neves amerikai bőgős és egy svédországi-török ütős társaságában. Az ifjú szaxofon titán bizonyára megfelelő hangulatot teremt majd az idős titán fellépéséhez, mely már a Kölcsey nagytermében fél kilenctől hallgatható, baráti árú belépővel, vagy bérlettel. Nyolcvanéves születésnapján a szaxofonos-zeneszerző legendát, Benny Golsont hatvanéves zenei karrierje alkalmából is köszöntötték januárban a Kennedy Centerben. Benny Golson harminc lemezzel és háromszáz szerzeménnyel büszkélkedhet, olyan sztárokkal játszott együtt a 40-es, 50-es, 60-as évekban, mint Gillespie, Basie, Goodman, Hampton, McRae, Peterson vagy Davis. Leveztésképpen a pénteki napon érdemes lesz ellátogatni a Perényi 1 Zenei Klubba, ahol 23 órától egy kiváló magyar énekesnő, Fábián Juli lép fel hazai kísérőkkel.
 
Szombaton 16 órakor a jazznapok házigazdája a Debreceni Jazzegyüttes és vendégük, Szalóki Béla alapozza meg a hangulatot. Utánuk ismét egy tehetséges hazai énekesnő, Pocsai Kriszta lép színpadra kvartettjével. A sokoldalú hölgyet követte volna a 70 éves Szabados György debreceni köszöntése, ami azonban a mester gyengélkedése miatt sajnos elmarad. Kárpótlásként egy német formációt, a Matthias Schriefl’s 6, Alps and Jazz-t hallhatjuk. Az izgalmasnak ígérkező produkció vezetője kürtön, trombitán játszik, de zeneszerzőként is elismert hazájában. Kísérletező zenekaraival, melyben olykor punk-rock elemek, vagy bossa-nova is elfér a világ több pontján is aratott már sikereket. Az igazi bossa-nova élményt viszont már a fesztivál másik „nagyágyúja”, Eliane Elias fellépésén várhatjuk. A legutóbbi jazznapokon Stacey Kent kifinomult modorban adott egy-két számnyi ízelítőt a műfajból, s időközben Karrin Allyson is fellépett brazil műsorával a városban, de az igazán autentikus zenei élményre most számíthatunk a brazil születésű és az utóbbi évtizedekben az Egyesült Államok jazz élvonalában mozgó énekesnőtől, aki mellesleg kiváló zongorista is. Bossa Nova Stories címmel a műfaj ötven évvel ezelőtti születése alkalmából készítette el új albumát, amely a világ minden táján nagy elismertségnek örvend. Ő ebbe a zenébe született bele, vagy ahogy mondta "a DNS-ében van", s korábban már két lemezt is szentelt a bossa atyjának, Jobim-nak. Hajnalig tartó zárásként a Perényi1 Zenei Klub „kis éji jazzterítékén” Hendrix-nótákat szervíroz sajátos előadásban a Band of Gypsys Reincarnation.
 
A záró, vasárnapi program több szempontból is rendhagyó lesz. Az egykori matinék napján ezúttal délutáni és esti koncerteket tartanak. Az elsőt ráadásul a Nagytemplomban, melynek orgonáján dzsesszmuzsika sohasem szólt még. A negyven éve — többek között Charlie Haden, Bill Laswell, Archie Shepp és az Art Ensemble Of Chicago társaságában — muzsikáló Amina Claudine Myers bizonnyal a helyszínhez illő gospel dallamokat ad majd elő, hisz gyerekkorában templomi zenészként került kapcsolatba a muzsikával. A Baltazár téren 18 órakor folytatódó rendezvényen a Berklee intézetben is tanult Bacsó Kristóf mutatja be kvartettjével Alterego című új albumát. Zárásként ismét egy kerek évszámos születésnap: az idén 70 éves Deseő Csabát köszönthetjük szextettjével, akit talán még a dzsessz határain túl is sokan ismernek és kedvelnek hazánkban. Remélhetőleg nem csak ez a koncert vonzza majd a szélesebb közönséget is a nagyrészt ingyenes hangversenyekre, és a külföldi sztárokért is érdemes a nemzetközi szinten mindössze jelképesnek nevezhető belépőt megváltani a dzsesszel esetleg még csak most barátkozóknak is.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.050462007522583 másodpercig tartott.