Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Oda a prédameleg
 
Kele Csilla | 2009. október 08., 14:47
 
Már nincs nyári prédameleg – írják azújságírók –, de mögöttünk a kócos élet: csatangolunk, örülünk a színességnek. Üzleti és színész portrék, jó kislányok a léha Brad Pitt-tel. Válaszút a Crossroad című „életvilág magazin” legutóbbi számának erőterében.
 
Önelfogadás, öntudat – a hívószavak ismerősek. Kevés filozófia, sok jó tanács a pszichológustól – vallják a szemléző cikkben. Ma is fontos a teljesítőképesség megóvása, csakúgy mint ötezer éve: erre gyúrunk az egyedfejlődésben. A fitnesz mára sportággá fejlődött, ritka a váltás nélküle. Kevesen tudják, a wellness fogalma már a XVII. században létezett. Pedig van hová fokozni a praktikákat – vallják a lapokon – az önfejlesztés örömét tartsuk meg a jövősokk idejére. Újfajta igényesség, saját sorsunk alakítása a selfness: a „Hogyan éljünk értelmesen?” régi-új technikáját lessük el. A személyes hatóerő legújabb árucikke az „éntanulmány” és a jelek megfejtése: tartós az igény, hogy törődjünk bensőnkkel. Ezt ötvözik a „három az egyben” módszerrel, kell a stratégia a jobb élethez.
 
– Döntőgép vagyok – mondja erről Ránky Katalin a Crossroad cikkében, a L’Oréal Magyarország külkapcsolati igazgatójaként készült portré a vezetővel. Ő is a kevesek közt van, akik húsz éve irányítják ugyanazt a céget: pláne, hogy egész életében férfivilágban állt helyt. Szerinte a kozmetikai iparágban is sok a maszkulin szakma: ő keveset ígér, de azt betartja. „Nem az a jó vezető, aki száz százalékban jól dönt, hanem aki ötvenegy százalékban a jót lépi” – érvel. Szerinte válságban éri meg befektetni a szépségbe, hatvan nációból 3200-an dolgoznak ma a cégnél. Arról is beszél, a L’Oreal negyven év alatt százharminc szabadalmat jegyeztetett be: a jó külső mindenkor önbizalmat ad a nőknek.
 
Don Juan a harisnyagyárban címmel egy dán operafilm forgatását mesélik el. – Az elvakult Mozart-rajongók valószínűleg kiborulnak majd – olvassuk, mit szól a rendező a furcsa helyszínhez. A jelenetek helye az egykori Viking Harisnyagyár, a színpadot daruval, felvevővel teszik lakájossá. Csak ők tudják, milyen egy lepusztult iparcsarnok tetején énekelni, bár nem először viszik sikerre a múlt divatját. Meglehet, az egymilliárd forintnyi költségvetést kitevő film meg akar mindenkinek felelni. Kasper Holten, a filmopera főnöke harmincöt évesen már a dán királyi opera igazgató-főrendezője: ő Európa legifjabbja e téren. Tetőjelenetek, csepegő eső, Placido Domingo a mellékszerepben – a cikk szerint ismerős arcokat látunk majd a színen.
 
Verne Gyula nyomán expedíciós beszámolót is olvashatunk: milyen 1100 nap a föld körüli vízen? Méder Áron, a szuezi „őrült magyar” harminc évesen élte meg a könyvbéli tervet. A Crossroad érdeme a rendhagyó interjú – ezúttal egy rádióamatőr készülékkel –, a hajó Krétán hasította a vizet. Csaknem húsz éve vitorlázik – nem csak a Balatonon –, most tört be a vadabb vizekre. Pedig nem könnyű átvészelni a nehéz perceket: volt aki napszemüveget, mások élelmet adtak az útra készülőnek. „Beszédes” az élelmiszerlista is: a hajón több kiló mazsola, rizs, tea, mogyoró fogyott el. Átkelni az Atlanti-óceánon, a csatornákon embert próbáló tett: Áron az élet új útját kereste. Akár 40-50 nap eltelik kikötés nélkül a tengeren – alkalmazkodás és életmódváltás az üzenet.
 
Mi szüli a tudást? A szabadság vagy a rend? – teszik fel a kérdést a gyerekneveléshez: cél az út a boldog felnőttséghez. Waldorf, Montessori, Freinet: a tradíciók hívei csemetéit elithelyre küldte. Pedig a „zseniképző” sokszor a kudarc helye, a nebulók lemaradnak a versenyben. Vajon érdemes-e tudatosan irányítani, aprólékosan megtervezni az életet, vagy idejétmúlt a sok szigorú módszer? Az életkori sajátságok helyett mára az oktatók figyelme tényleg „gyerekközpontú” lett: nem mérhetünk mindenkit egy mércével. – Azon természetesen nincs vita, hogy írni, olvasni, számolni meg kell tanulni, mindez nem kedv kérdése – érvelnek a szakértők a cikkben – a gyereknek nem kell mindenben jónak lennie. Arany közép helyett legjobb az aranymetszés: a gyereket terhelni szabad és kell. – Inkább a mikénten van a hangsúly – írják, mit örökítsenek a felnőttek.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,019297122955322 másodpercig tartott.