Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Koncert Van
 
Héty Péter | 2009. október 14., 15:43
 
A van szócskával eljátszadozott már pár zenekar (Ez Van, Csak Van), de ily egyszerű nevet, hogy VAN, a Dickmann Roland alapította debreceni csapat választott magának. Megalakulásukról már tudósítottunk, ma már inkább az azóta eltelt időben bekövetkezett változásokra összpontosítunk. A személycserék, a sok munka és a koncertek úgy tűnik jót tettek a csapatnak, mely legutóbb a Debreceni Jazzbarátok Körének évadnyitó rendezvényén vendégeskedett. Fúziósnak mondható stílusukban pop-rock keveredik folk, progresszív és régi klasszikus zenei elemekkel.
 
A koncert technikai okokból, kényszermegoldásként gyenge hangosítás mellett zajlott. Még szerencse, hogy előtte a zenekar honlapjáról letöltöttem számaikat, így az alig érthető ének ismerősen csengett. Zeneileg persze kár lenne egy kis klubkoncertet a stúdiófelvételhez hasonlítani, főleg ilyen körülmények között. A nyitó Csatadalban már érvényesült Dickmann Roland furulyajátéka, aki fellépésük előtt egy rögtönzött bemutatót is tartott nem mindennapi fúvós hangszereiből. A várakozás csendesebb pillanatai és a csatazaj váltakozott instrumentális számukban, s csak ezt követte az Intro című darab. A Fura álom már-már slágerként hangzott el, felvételről is ismerős soraival. Olykor progresszív gitármuzsikát idéző részeket is játszott Karácsonyi Szabolcs a Szellem című, nagyobb lélegzetű darabban. Jack Kerouac regénye előtt tisztelgett az Úton, melyben két furulyát is fújt egyszerre a gazdája. A következő számhoz viszont látványos középkori harci dudáját fújta fel. Az Andalúziai egér furulyás-gitáros kergetőzésében is jól hozta az alapot Márton Gábor hathúros basszusgitárján, valamint a dobos Ibrányi András. A felemelkedés és hanyatlás változó dinamikáját jelenítette meg a Fent és lent, a Bál-t pedig már a Hollóének Hungarica jelenlévő tagjainak ajánlották. A Szelek szárnyán csendesebb kezdése során először volt jól érthető a szöveg, de a későbbiekért is kárpótoltak Dickmann remek szólói és a többiek játéka, valamint a Techno című, de nem az elektronikus muzsikát idéző ráadás.
 
A koncert után Karosi Roland énekes-gitárossal beszélgettünk, s először a hasábjainkon történt bemutatásuk óta történtekről kérdeztem, melyhez az is hozzátartozik, hogy ő is bekerült a csapatba.
 
K. R.: – A VAN bemutatkozó koncertje tavaly áprilisban volt, ahol a Suntana Music zenekarommal együtt láthatta őket a nagyközönség. Már akkor felejthetetlen élményt nyújtott számomra a produkciójuk. A sors úgy hozta, hogy később én lettem a VAN új énekese. Pár hónap gyakorlás és összeszokás után kialakult a végleges felállás és 2008 decemberének elején adtuk az első koncertünket.
 
– Azóta persze többet is adtatok. Ha jól tudom nem kis sikereket könyvelhettek el, ami egy ilyen rövid életű csapatnál nem jellemző…
 
K. R.: – Az első kisebb koncertek után egyre több felkérés, illetve meghívás adódik. Ezek mind szervezettségben, mind színvonalban egyre nívósabb lehetőségek, melynek köszönhetően a zenekar folyamatosan fejlődik. Az új felállással most tartunk a huszonötödik koncertünknél. Előzenekarként játszhattunk már például a Back II Black, a Barbaro, a Bikini és a P. Mobil előtt.
 
– Akárcsak a Barbaro-t, benneteket is szívesen fogadnak a határ másik oldalán is…
 
K. R.: – Idén többször jártunk már Felvidéken, ahol a szívélyes fogadtatásnak köszönhetően remekül érezte magát a zenekar. A krasznahorkaváraljai Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki diákok minden reggel a zenénkre ébredtek és a koncert estéjén már velünk énekelték a dalainkat. A zenekarnak felvidéki kötődése is van általam, hisz Királyhelmecen születtem – 2004 óta élek kisebb megszakítással Debrecenben –, ahol ebben az évben szintén fellépett a zenekar. A koncertjeink többségét magunk szervezzük, de az utóbbi időben egyre több meghívást kapunk. A közeljövőben szeretnénk eljutni még több európai országba. Egy Romániában élő magyar menedzser is felvette velünk a kapcsolatot, aki odakint képviseli majd a zenekart, s neki köszönhetjük első erdélyi meghívásunkat is Beszterce városába. Reméljük, hogy szerepelhetünk a lublini Mikolajki fesztiválon is Lengyelországban. A lublini Radio „Centrum” játssza dalainkat, illetve született egy nagyon pozitív zenei kritika a demó lemezünkről.
 
– Ezt a felvételt én is hallottam és be is jött. Hogyan készült és lesz-e folytatás?
 
K. R.: – A tagcserék után idén felvettük újra – már az én hangommal – az öt számos demót. A dalok elérhetőek a hamarosan megújuló honlapunkról, vagy a MySpace oldalunkról is. Készül azonban a folytatás is. Zenekarunk 2008. május 16-án megnyerte a nyíregyházi Mustárházban rendezett zenei tehetségkutatót. Az ott kivívott sikernek köszönhetően jutottunk el több környékbeli rendezvényre, így legutóbb a fantasztikus nyíregyházi Vidor Fesztiválra is. A tehetségkutató első díjaként, egy professzionális stúdióban vehettünk fel újabb hat dalt a nyár folyamán. A VAN törekszik valami új alkotására, valami egyedi megfogalmazására. Ez a múltban is így volt, és törekszünk arra, hogy a jövőben is így legyen. Szerencsére a visszajelzések pozitívak, mely megerősíti, hogy jó irányba tartunk. Jövő év elejére tervezzük az első nagylemez megjelenését, de addig is folyamatosan dolgozunk és készülnek az új dalok is.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018982887268066 másodpercig tartott.