Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Három nap Kazinczy társaságában
 
Barna Péter | 2009. október 14., 16:05
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt három napos tudományos konferencián. A Debreceni Egyetemen (DE) tartandó jeles eseményről, annak érdekességeiről Gönczy Monikát, a szervezőbizottság titkárát kérdeztük.
 
A 2009-es év több szempontból is meghatározó eseményeket, évfordulókat hoz magával. Egyik ilyen alkalom Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója, mely jubileum elégséges volt ahhoz, hogy a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága, a DE-MTA Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete megszervezze a Kazinczy Ferenc és kora című, jubileumi tudományos konferenciát, melynek helyszínéül a Debreceni Egyetem főépülete szolgál.
 
A háromnapos, nagy érdeklődésre számot tartó egyetemi tanácskozáson elhangzó beszámolók a klasszikus magyar irodalom kutatásának legfontosabb kérdéseit vetik fel. Szó lesz a XVIII. században tudatosan kirobbantott nyelvújítási harcokról, azok utóéletéről, az idegen nyelvű szövegek fordításának problematikáiról és a medialitásról is. Ugyanakkor nem minden előadás kötődik szorosan Kazinczy alakjához és a nyelvújítás kérdéseihez: Bódi Katalin (DE) például a XVIII. századi testábrázolásról beszél majd, de szó lesz a korabeli divatos öltözködésről (Keszeg Anna – Babes-Bolyai Tudományegyetem), valamint a táncról is (Mohácsi Ágnes – Medgyessy-gimnázium).
 
Gönczy Monika kérdéseimre válaszolva elmondta, hogy a rendkívüli szakmai apparátust felvonultató rendezvény szervezését nagyban megkönnyítette a résztvevő egyetemek és intézetek közti, évek óta fennálló hatékony együttműködés, mely részben egy nem hivatalos keretek között rendszeresen megrendezett műhelymunkának, a Vetésforgónak köszönhető, mely a klasszikus magyar irodalommal foglalkozó kutatók számára minden évben kétszer nagyszerű lehetőséget nyújt új kutatásaik bemutatására. Az egyetemeken kívül múzeumok (Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, A Magyar Nyelv Múzeuma, Debreceni Irodalmi Múzeum), könyvtárak (Országos Széchenyi Könyvtár, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár) is képviseltetik magukat, színesítve ezzel a rendezvény programjait, melyen az intézményi háttér mellett jelen lesz Fésüs László (Debreceni Egyetem rektora), Pálinkás József (Magyar Tudományos Akadémia elnöke) és Manherz Károly (Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára) is.
 
A konferencia kísérőrendezvényei között kulturális és szórakoztató programokat is találunk. Ilyen kezdeményezés például az a kiállítás, amit a város irodalmi múzeuma és az egyetemi könyvtár közös együttműködéssel szervez, témájául Kazinczy és Debrecen szolgál, helyszíne pedig az egyetem főépületének harmadik emeletén létesítendő alkalmai irodalmi szalon lesz. A kísérőrendezvények közé tartozik a csütörtöki napot záró dokumentumszínházi előadás, melynek címe Dea Debrecen: Kazinczy és Csokonai. Előadói a Csokonai Színház színészei, irodalmi konzulense pedig Borbély Szilárd lesz.
 
A pénteki nap folyamán is mód lesz a szakmai munka utáni kikapcsolódásra, ugyanis az ebédszünetet megelőzően bemutatkozik a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása, a Nyelvet öltünk! busz, a késő délutáni szekcióülések és a kerekasztal-beszélgetés után pedig a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium tánctagozatos növendékei „Páris ítélete” címen, XVIII. századi táncjelenetet mutatnak be. Szombaton ismét három szekció keretein belül vehetik kezdetüket a Kazinczy életével, kapcsolataival, személye körül kialakult kultusszal foglalkozó irodalomtudományi diskurzusok. A szakmai repertoár nem csupán irodalomtörténészekből fog állni, a szervezőbizottság titkárának elmondása alapján ugyanis figyelembe vették Kazinczy egyéniségének sokszínűségét is. Ennek függvényében az előadók közt képviseltetik magukat történészek, művészettörténészek is, azonban biztosra vehető, hogy minden neves résztvevő ellenére a 2009. október 15-17-ig tartó jubileumi rendezvény legnagyobb szenzációja a széphalmi mester leszármazottjának látogatása lesz.
 
Mivel a szervezők fontosnak tartják a konferencia népszerűsítését, létrehozták az esemény honlapját, mely a konferencia népszerűsítése mellett az előadók munkáját is segíti. Az internetes portál többek között tartalmazza az előadások szinopszisait, a részletes programot, és az eligazodásban segítő térképeket is.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017911911010742 másodpercig tartott.