Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Kommunikáció énekkel, irodalommal
 
Héty Péter | 2009. október 16., 14:47
 
Országos Nagyi Könyvtári Napok címmel október első hetében zajlott az a rendezvénysorozat, melynek zárónapján a legnagyobb megyei intézmények egy közös rendezvényre invitálták az érdeklődőket. A Méliusz-központ, a Debreceni Városi Könyvtár, a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, valamint a hozzájuk kapcsolódó civil szervezetek bemutatkozó sátraikkal, és a nagyszínpadra meghívott előadókkal várták a vendégeket a szakadó esőben. A záró Sebő koncertre ugyan már kimerészkedett néhány tucat városlakó, de a didergős időben még leülni sem tudtak az elázott székekre. Felmerül a kérdés: miért nem lehetett a rendezvényt a Baltazár Dezső térről a Kölcsey Központba díjmentesen bevinni, mikor ráadásul az azt üzemeltető város alpolgármestere a rendezvénysorozat fővédnöke?
 
Az országos akció helyi szintű eseményeinek szervezőjét, Dr. Csontosné Skara Ilonát, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ olvasószolgálatának osztályvezetőjét először a rendezvény apropójáról kérdeztem.
 
– Immár hét éve október első hetében tartjuk az Összefogás a könyvtárakért című országos rendezvénysorozatot. Az elmúlt évben a tinik voltak a központban, az idén a nagymamák korosztálya. Rajtuk keresztül persze a hozzájuk szorosan kapcsolódó unokákat is igyekeztünk megszólítani. A családok és könyvbarátok megyei vetélkedőjén a balmazújvárosi csapat nyert. Unoka-nagyi párosok mérték össze tehetségüket bábelőadásainkon. Az internet és a hangoskönyv lehetőségeivel is megismerkedhettek programjainkon az idősebbek.
 
– Hány intézmény vett ebben rész a megyéből?
 
– A mai napon bemutatkozó négy nagy intézmény mellett a megyében összesen harminc könyvtár vett részt az elmúlt hét eseményeiben. Fontos szerepet kaptak a civil közösségek is, hisz az olvasáson túl a kultúra más területei is megjelennek a könyvtárakban, hisz sok helyen a könyvtár egyben a kultúrházat is jelenti. Az informatika is egyre nagyobb szerepet játszik életünkben így ezt is igyekeztünk közelebb hozni az idősebbekhez.
 
– Ennek kapcsán felmerül a gyakran feltett kérdés: nem veszélyezteti-e a Gutenberg-galaxist a multimediális „szép új világ”?
 
– Nem tapasztaljuk. Sőt azt mondhatom, hogy a nyomtatott könyvek árának emelkedése miatt folyamatosan nő az olvasói létszámunk. Egyébként a multimédiás eszközök is bekerültek a könyvtárakba, melyek így már médiatárak is egyben. Nő az elektronikusan elérhető irodalom mennyisége is, de természetesen egész más egy könyvet a kézbe venni. Helyi értékeink elektronikus feldolgozására, digitalizálására épp nemrég nyertünk egy pályázatot.
 
A szakadó esőben a fedett színpadon közben elkezdte műsorát a DMK Főnix Diákszínpada és Alföld Gyermekszínpada. Várhidi Attila lelkes ifjúsági csapata A. A. Milne jól ismert Micimackó történetének figuráiként igyekeztek érvényesülni, vidámságot vinni a néhány megjelent esernyős néző életébe. A nagy számban kipakolt fa székeknek sem tett jót az esőzés, ami a Sunday Moped előadására kezdett elállni. Az amúgy kiváló zenét a kis számú közönség értékelte, ám a szomszédos civil sátorban bemutatkozó Csodakutya Állatasszisztált Közhasznú Alapítvány kedves kutyusai nem.
 
A nap zárásaként a Sebő együttest kérték színpadra. A technikai átszerelés közben Sebő Ferencet többek között az éneklés kommunikációs jellegéről, zene és irodalom kapcsolatáról is faggatták. Az éneklés egykor a kommunikáció szerves részeként élt – volt olyan adatközlő, aki nyolcszáznál is több dalt adott elő, míg gyermekeink alig néhány verset tudnak –, s ez a beszéd-ének-tánc hármasságában együtt volt jelen a mindennapokban, de ez mára lekopott rólunk, ami jól látszik a fiatalok hátrányos helyzetén, mivel nem tudnak kommunikálni, ismerkedni egymással – mondta. Aztán a húrok közé csaptak és felcsendültek az ismerős dallamok, Barvich Iván és Perger László kíséretében, a kissé már nagyobb létszámú, de didergő hallgatóságnak. Weöres Sándor csodaszép megzenésített versei között ott volt a Bóbita, a Galagonya, vagy a Psyché részletei és más, immár több évtizede élő, és újabb darabok is. Amint a koncert utáni beszélgetésünk során Sebő Ferenctől megtudhattam, költő géniuszunk, Weöres Sándor halálának huszadik évfordulójára összeállított műsorát eddig nem igényelték tőle, talán ez az első alkalom, hogy előadhatták, pedig lassan vége az évnek.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,016585111618042 másodpercig tartott.