Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
POLITIKA
El kell adni
Eredménytelennek nyilvánította a debreceni közgyűlés az egykori kollégiumépületei eladására meghirdetett pályázatait. 

 
   
POLITIKA
Esküt tett
Új képviselője van – belépés, illetve lemondás miatt – a debreceni városi közgyűlésben a Fidesznek és az MSZP-nek is. 

 
   
MEGYE
Hajrázik az LMP

Az LMP nagy hajrába kezdett, s az MDF is (főleg országosan) tartogat meglepetéseket az utolsó két napra. 

 
   
POLITIKA
Csak a foci
A leendő labdarúgó-akadémia létrehozását segíti a debreceni önkormányzat a DVSC Futballszervező Zrt. osztalékából ráeső pénzzel. 

 
DEOL > Politika
  Hatmilliárd innovációra
 
DEOL | 2009. október 19., 18:33
 
Közel 6 milliárd forint összköltségű projekt keretében kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központot hoz létre a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. Debrecenben – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Varga István miniszter.
 
Mint elmondta: a Debrecen Vagyonkezelő Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-ből álló Pharmapolis kft tagjai célul tűzték ki egy olyan zöldmezős beruházás megvalósítását, amelynek eredményeképpen létrejöhet a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési és innovációs célokat szolgáló épületegyüttes, az úgynevezett "science park". A közel hatmilliárd forint összköltségű projekt 50%-os támogatását a Gazdaságfejlesztési Operatív Program innovációs és technológiai parkok támogatására kiírt pályázaton nyerte el a társaság.
 
A gyógyszeripar a világ egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő iparága. Az iparág egészére jellemző a magas K+F költés, amely a hazai vállalati kutatás-fejlesztési kiadások gerincét is biztosítja. Európa-szerte erősödik az a felismerés, hogy a gazdaság és az innováció alapvető hajtóereje a kutatás-fejlesztés. Ez egybecseng a Magyar Kormány céljával, hogy a több mint 100 éves hazai múlttal, kultúrával rendelkező gyógyszeripar továbbra is prosperáló iparág maradjon Magyarországon, egyre bővülő kutató-fejlesztőhálózattal.
 
A debreceni projekt olyan üzleti alapon működő kutatás-fejlesztési és innovációs központot teremt, amely megfelelő kutatási és infokommunikációs technológiával rendelkezik elsősorban a gyógyszeripari ágazatban működő KKV-k egyedi és magas szintű elvárásai számára. A Richter Gedeon Nyrt. mellett betelepülő gyógyszeripari KKV-k további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, akadémiai kutatóintézetekkel együttműködve képesek lesznek export- és piacképes új vagy továbbfejlesztett termékek és szolgáltatások kidolgozására, piacra történő bevezetésére.
 
A K+F+I park a 2006-ban összeállított Debrecen Fejlesztési Pólus stratégia egyik kulcsprojektje is. Erősíti Debrecen, mint „pólus” regionális központi szerepkörét, illetve a tudás-alapú gazdaság megteremtését. E központ céljai többek között a gyógyszeriparban új, innovatív termékek, szolgáltatások létrehozása; új kutatói módszerek kidolgozása, nemzetközi K+F tapasztalatok adaptációja; nemzetközi, hazai és regionális szinten tudományos fejlesztések, újdonságok elérése; munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés. Mindemellett a „Science” park javítja a kutatás-fejlesztés feltételrendszerét, hiszen erősíti a felsőoktatás innovatív szerepét, növeli a kutatói munka és életpálya vonzerejét, hozzájárul a kutatás-fejlesztés szellemi tőkéjének helyben tartásához, a nemzetközi színvonalú K+F-eredmények piacképes prezentálásához.
 
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kifejtette: „ a projekt teljes mértékben összecseng a városháza most már közel két éve folytatott gazdaságfejlesztési stratégiájával. Ennek az a veleje, hogy a magas hozzáadott értékű iparba és szolgáltatásba szeretnénk a pénzünket tenni. Ebben tudunk versenyképesek lenni. Másrészt ennek a beruházásnak a csúcsán a Richter van, amely magyar döntési központú vállalat, s igen jelentős a magyar tulajdon is. A Richter rendelkezik a piacokkal, a Richter ennek az együttműködésnek a motorja. Fejlesztési politikája a magyar szempontokat erősen figyelembe veszi, én hadd örüljek külön annak, hogy ez egy ilyen együttműködés.”
 
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Vezérigazgatója örömének adott hangot amiatt, hogy egy közösen elfogadott koncepció alapján sikerült az együttműködést kialakítani. Megerősítette, hogy különösen válságok idején van annak nagy jelentősége, ha egy döntési központ itthon működik.
 
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok kutató-fejlesztő, akár 1-3 fős társaság lehetőséghez jut, amely a Richter gesztorsága híján nem jutna lehetőséghez. A kis szellemi kapacitásokat így nagyszerűen lehet integrálni ebben a kutató bázisban. Így Debrecen és a térség ezen vállalkozásai is hatékonyabbak tudnak lenni.
 
A sajtótájékoztatón ott volt még Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója, valamint Zombori Zita, a Pólus Program Iroda Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Kapcsolódó cikkünk:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013169050216675 másodpercig tartott.