Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Parázs hangulatú koncert
 
Héty Péter | 2009. október 30., 15:01
 
Révész Sándor a Generál és a Piramis énekeseként egy generáció kedvencének számított a hetvenes években. Később három szóló albumot is hozzátett, de koncerten csak az elsőt mutatta be. Debrecenben azóta nem is láthattuk, így a Debreceni Őszi Fesztiválon tartott koncertjével régi hiányosságot pótolt. A fellépés egyik mottója ez volt: „Ami késik, az jön”.
 
Az előzetes hírek alapján lehetett tudni, hogy tehetséges fiatal muzsikusokat maga mellé véve akusztikus hangszerelésben, új hangképpel ad elő zömmel a régi sikerekből. A Piramis-koncertekhez képest visszafogottabb hangzás csak előnyére vált a hazai színtéren akár rocklegendának is nevezhető énekesnek. Briliáns hangja egy kicsit sem kopott az évek során, s ez a fajta muzsika még jobban kiemeli egyedi, magas hangfekvését, amivel igen kifinomultan tud bánni. Ráadásul ezzel az akusztikus formációval egy régi álmát váltotta valóra, hiszen már jóval az MTV Unplugged sorozata előtt tervezett egy ilyen jellegű produkciót. Azt lehet mondani, hogy a neves világsztárokat felvonultató sorozatból ismert előadások hangulatát és színvonalát hozta ez a koncert.
 
De, ne rohanjunk ennyire előre! A színpad elrendezéséből is érezhető volt a a Révész által képviselt egyszerűség, a letisztult, jó ízlés. A megemelt hátsó sorban a ritmusszekció (dob, akusztikus basszusgitár) helyezkedett el, az első sorban pedig a három gitáros-énekes, középen Révész. A háttérben három vásznon szolid, de szép, színes vetített installációk. A három gitár csendes összjátéka vezette fel egyik legrégebbi slágerét, a Generálos Ha ismernémet. A fellobbant tűzre egy vadonatúj számmal raktak, melyben már a naptól vették a lángot: Ha én a Nap lennék. Az akusztikus gitárok remek hangzását a Mozdulatlan utazásban egy ír buzuki egészítette ki. A Révész 1993 című lemez nyitánya most is elevenen, dinamikusan hatott. Nagy Gergő a gitár mellett az apróbb húros hangszerek kiváló játékosának is bizonyult. Mandolinjával a Szól a dal magasra szárnyaló énekét is remekül támogatta. Az első szólólemez gyönyörű dala még szebbre sikerült az átdolgozással.
 
A két évvel ezelőtt történt balesetére utaló Ín kín remek, dinamikus, gitármuzsikája közben szájharmonika is szólt Gergő jóvoltából. A hangzás tényleg oly remek volt, hogy ilyesmit csak a legkiválóbb nyugati sztároktól hallani. A Vágyakozást, amit annak idején Piramis- koncerteken nem hallhattunk, Révész most csodálatosan hullámzó muzsika kíséretében, visszhanggal megtámogatva adta elő.
 
A remek kísérő zenészeknek is jutott idő és siker: Nagy Gergő két számot játszott bravúros gitárjátékkal, a második az All Along The Watchtower átirata volt, Horváth Ákos pedig remekül adta elő a Deák Bill Gyulától ismert Ne szeress! című dalt. Ismeretes tény Révészről, hogy egy Szeged környéki tanyán élt tizenöt évig; erről az időszakról írta A tanya című dalát, mely a Nincs egy hely ellenpontjaként a „Van egy hely” refrénnel az otthonra találást énekelte meg. A legtávolabbi múltba viszont a Barátok voltunk című dal vezetett, utalással a Led Zeppelinre. Szakáll Béla remekül játszott ütős hangszerein, akárcsak az akusztikus basszusgitáron játszó Cseh Balázs, aki a Szerelem napban kapott egy kis imprózási lehetőséget.
 
Szép gesztusként egy debreceni ifjú pár megkeresésére reagálva Melindának és Lórinak ajánlotta a következő dalt. Az Őszintén akarok élni című számot üdvrivalgás fogadta. A máskor is felhangzó ritmikus tapskísérettel igazi örömzene alakult ki. A Piramis-korszakot idéző finálé után a ráadásban ismét a pályája elejéről hozott egy dalt – melyet elmondása szerint amíg színpadon lesz mindig énekelni fog –, s a Generál Lehajtott fejjel című darabjának refrénjét még ötéves gyermekeim is együtt énekelték a zenészekkel.
 
A kiváló zenésztársakkal, profin kidolgozott, hangulatos műsor élő DVD-re kívánkozik. Érdekes volt tapasztalni, hogy a Woodstock-évfordulóra kiadott lemez épp ezen az estén került a kezembe, s az az érzésem támadt, hogy a fesztivál szeretettel teli hangulatát többek közt Révész és zenekara viszi tovább.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017919063568115 másodpercig tartott.