Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Zenés múzeumi kaland
 
R. Szabó Zsuzsa | 2009. november 03., 11:42
 
A reneszánszot követő korstílust, a barokkot idézte meg a Déri Múzeum Zenés Múzeum című programja októberben. A koncerttel egybekötött műtárgybemutató múzeumi tárgyakon keresztül, zenei aláfestéssel kalauzolta el az érdeklődőket a barokk művészet világába. Tokodi Gábor lant- és gitárművész Jäger Éva énekes közreműködésével idézte fel a barokk zenét, miközben a barokk képzőművészet egy-egy világi, szent és mitologikus témájú alkotásáról tudhattunk meg érdekességeket.
 
A Művészetek találkozása című rendhagyó múzeumi kaland során nagyító alá került egy spanyol barokk stílusban készült feszület, egy mitologikus jelenetet ábrázoló szelence és egy, a magyar hadművészethez ezer szállal kötődő szablya. A különböző művészeti ágak találkozásának szándékával megrendezett programon a lant játéka és az ének rímelt a kiállított három tárgy által felidézett kulturális vonatkozásokra és hangulatokra.
 
Bevezetésként, hogy e korstílusra ráhangolódjunk, pár szó hangzott el a barokkról. Az olasz barocco szó jelentése különös, nyakatekert, szokatlan, szabálytalan. A stílus Itáliából indult el, körülbelül a XVI. század végétől a XVIII. század elejéig virágzott. A barokk a filozófiai felismerések, a hagyományos, Istenre visszavezethető világfelfogás és a kételkedő gondolkodás közti feszültség, valamint az ellenreformáció időszaka is. Az egyházi művészet épp ezért a meggyőzés vágyával erősödött meg. A barokk továbbá kedveli a szövevényes szerelmi kapcsolatrendszerekkel átszőtt mítoszokat is. A korszak zenei emlékei töredékesen maradtak fenn – mesélte Tokodi Gábor. – A reneszánsz és a barokk zenei értelemben vett magasművészete csak korlátozottan ismert – tette hozzá. Fennmaradt forrásoknak tekinthetjük azonban a népi énekeket, melyeket a kor költői is felhasználtak verseikhez és műveikhez.
 
A bemutatott feszület a spanyol barokk jellegzetességeit viseli magán. A Jézus szenvedését ábrázoló, naturalista hatásokkal is operáló alkotáson a szögek nem a tenyérbe fúródnak, ahogyan azt a legtöbb keresztre feszítési jeleneten látjuk, hanem a csuklóba. A test szenvedését bemutató csontból készült szobor megtekintése alatt többek közt Giovanni Girolamo Kapsberger Preludio című műve hangzott el, valamint a megváltás örömét megfogalmazó Claudio Monteverdi-darab, a Laudate (Dicsérjétek az Urat).
 
A második műtárgy egy szelence volt, mely a szépséges nimfa, Daphné és a görög isten, Apolló szerelmi hajszáját ábrázolja. Az ifjú Apolló Érosz nyilától megmámorosodva üldözi Daphnét, Peneusz folyóisten lányát. Daphné nem enged a csábításnak, menekül a fény és a költészet istene elől, s apjához fohászkodik segítségét kérve. Így eshet meg, hogy becsületén nem esik csorba, mert amikor Apolló megérinti, Daphné babérfává változik. A szelencén látható kép a babérfává változott nimfa történetét beszéli egyetlen jelenetbe sűrítve. Daphné szemébe nézve, Apolló tagjain az izgalomtól és az elragadtatottságtól hideg remegés fut végig. Henry Purcell When First I Saw Her című darabja ezt az érzést óhajtja visszaadni a zene nyelvén. A szívbemarkoló vallomás élményéből táplálkozó mű megidézte Daphné elutasítását is.
 
A harmadik műtárgy a vallási nézeteltérésekkel járó véres háborúkban használt szablyák egyike volt. A razettákkal és virágmintákkal gazdagon díszített szablya a magyarok történelméről is mesél. Az ízig-vérig magyar penge mellett érdekesség még, hogy ilyen szablyát használtak Bocskai és Bethlen seregeiben is. A szablya tanulmányozása közben meghallgathattuk Szappanyos János Bocskai István tiszteletére írt himnuszát. Balassi Bálint Egy katonaénekét pedig Tokodi Gáborral és Jäger Évával együtt énekelhette a barokk művészet hangulatában elmerülő közönség.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.008404016494751 másodpercig tartott.