Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Útravaló zenei élmény
 
Héty Péter | 2009. november 11., 15:31
 
Új anyaggal 1997 óta igen ritkán állt elő, s csak 2004-ben készített stúdió felvételeket az amerikai blues-rock sajátosan kifinomult előadója, J. J. Cale. Azóta csak Eric Claptonnal közös, Grammy-díjat is nyert lemeze, és egy Rewind címmel kiadatlan felvételeket tartalmazó korong kapcsán hallhattunk róla. A jelenleg 71 éves gitáros-énekes ma is aktívan koncertezik, sőt a közelmúltban elkészítette tizenhatodik önálló albumát. A Roll On cím azt jelzi, hogy J. J. Cale tovább halad a blues muzsika általa kitaposott ösvényén.
 
J. J. Cale új anyaga bizonyság arra, hogy alkotóképessége és előadói kvalitásai nem koptak meg az idők során. A Who Know és a Former Me című kezdő számok arról tanúskodnak, hogy a zenész ma is keres, nem hiszi, hogy bárhová is megérkezett. Zenéjében a régi alapokat hozza, de már a Where The Sun Don’t Shine-ban némi elektronikától sem riad vissza. A Claptonnál időnként előforduló modernkedéstől eltérően nála nem változik igazán a hangzás, és már a Down to Memphis is tisztán hozza az „országúti” érzést, a háttérben rock and rollosan seprűző dobbal. A Strange Days talán még a többi számnál is érdekesebb hangszerelésében a bendzsóval, a jellegzetes megkettőzött énekkel. A fokozatosan hangosodó felvétel azt az érzést kelti, mintha már régóta játszanák.
 
A Cherry Street könnyed, lovagló tempóban visz tovább, később a Fonda-Lina új izgalmakat hoz, s talán még táncra is csábít. A Leaving in the Morning címe alapján egy klasszikus blues témát várnánk, e helyett egy csendes country nótát hallunk. Az Oh Mary ismét egy, a csendből felerősödő, lüktető rock and roll, amit egy szó szerint barátságosabb, csendesebb nóta követ, az Old Friend. Az „öreg” barát, nevezetesen Eric Clapton a címadó Roll On-ban jelenik meg. A záró Bring on The Curtain jól írja le egy koncert lezárását, az azt követő hangulatot.
 
J. J. Cale sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő látta el a hangmérnöki és produceri teendőket is. A felvételeket saját városában, Tulsa-ban rögzítette. A tipikus Cale-hangzás alapjait otthonában vette fel, s a végső hangképet – egy-két kivétellel – a város egyik stúdiójában (Natural Digital Recording Studio) keverték ki. Az album megjelenésével közel azonos időben turnéra is indult ez év elején.
 
Az öreg hobó legújabb zenei útinaplójában ezúttal sem fognak csalódni az őt ismerők. Aki még nem hallotta, az is feltétlenül kóstoljon bele, hisz igen nehéz átadni szavakkal a mester atmoszférikus zenei stílusát. 1966-tól három évtized alatt tizennégy albumot jelentetett meg, kitartva sajátos stílusa mellett. Sohasem próbálta megváltani a világot, nem igyekezett nagyot dobni, a műfajt megújítani, csak nyugodt tempójával az amerikai rock muzsika amolyan fura zen mestereként járja útját. Így sétált be a kontinens zenei panoptikumába, ahol ma már klasszikusként jegyzik. Valódi road movie zene minden alkotása, mivel különösebb filozofálgatás nélkül bemutatja, visszatükrözi a világot úgy, ahogy ő látja. A sors fintora, hogy a zenekedvelők körében ugyan kialakult a kultusza, de a szélesebb közönségsikert Eric Clapton aratta le néhány számának előadásával.
 
(J. J. Cale: Roll On, Warner, 2009)
 
(A dalok listája: 1. Who Knew, 2. Former Me, 3. Where The Sun Don’t Shine, 4. Down To Memphis, 5. Strange Days, 6. Cherry Street, 7. Fonda-Lina, 8. Leaving in the Morning, 9. Oh Mary, 10. Old Friend, 11. Roll On, 12. Bring Down The Curtain)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.024995088577271 másodpercig tartott.