Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Húzós amcsi rock délről
 
Héty Péter | 2009. november 20., 12:14
 
A rocktörténet egyik legtragikusabb sorsú zenekara egyben a nagy túlélők egyike is. Az igen furcsa nevű Lynyrd Skynyrd (egykori testnevelő tanáruk, Leonard Skinner neve alapján) elődjének számító zenekar 1964-ben alakult, bár az első Skynyrd-album csak kilenc évvel később jelent meg. Ez viszont gyors sikert hozott a dallamos, de kemény, gitár központú rock bandának. Mindössze négy évig lehettek a csúcson. Első rossz ómenként autóbalesetet szenvedett két zenészük, majd a következő évben, 1977-ben egy repülőszerencsétlenség érte őket, amelyben Ronnie Van Zant, a frontember, dalszerző is életét veszítette, két háttérénekesnőjükkel együtt. Az életben maradt tagok jó pár évvel a baleset után fogtak hozzá újra a közös munkához. A blues és country elemek miatt oly jellegzetes Southern rock irányzathoz tartozó bandában az  énekes–szerzői posztot Zant öccse vette át.
 
Az emlékturné után 1991-től kezdtek ismét aktívan dolgozni, lemezeket készíteni a klasszikus stílus folytatásával. A Johnny Van Zant vezette felállás első megtorpanása tíz évvel ezt követően, a basszusgitáros halálával következett be. Leon Wilkeson helyére 2001-ben Donald Evans került, aki viszont idén májusban, rákban hunyt el – két hónappal élte túl a szívbeteg billentyűst, Billy Powellt. Az újabb csapások azonban csak tovább erősítették a csapatot, és a két egykori zenésztárs emlékének is ajánlva jelentették meg legújabb albumukat God & Guns címmel. Az örök lázadó, szabadságot kedvelő, de hittel és egészséges lokálpatriotizmussal megáldott csapatot olykor megtámadták a rasszizmus örökké kijátszható vádjával. Mindezek a rágalmak persze leperegtek róluk, s 2006-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlanjai közé.
 
Az új album igen erős anyaga és élő turnéja immár sokadik túlélésük ékes bizonyítéka. Erre az anyagra épül a csapat 2010 márciusában kezdődő európai turnéja, ahol minden bizonnyal eljátsszák majd halhatatlan slágereiket is, pl. a Sweet Home Alabama-t, vagy a Freebird-öt. Sokan esküsznek a kezdő, klasszikus felállás öt albumára, de aki nem ragadt le azoknál, az tudja, hogy a későbbi albumaikkal sem hibáztak, s mindegyiken remek muzsika található. A legújabb, talán jobban sikerült mint az utóbbi évek átlaga. Már az indító Still Unbroken is igen fajsúlyos, jellegzetes, kemény amerikai rock muzsikát hoz a sejtelmes kezdés után. Első gitár riffjeivel az AC/DC-t idézi, de a dallamosabb saját vonallal folytatódik a Simple Life. Ha párhuzamot keresünk, akkor a Little Thing Called You az Aerosmith dögösebb hangzásához áll közel. A Southern Ways viszont a korai klasszikus Skynyrd-nóták sorába illik. Ismét szaggatott gitár riffekkel indít a remek, ritmikus rock nóta a Skynyrd Nation.
 
Később az Unwrite That Song pihentetőként hat – kevésbé ütős, de hallgatható ballada. A Floyd is hasonló alapképletből indul ki, azonban sokkal dögösebben, mind hangszerelésével, mind énekével – blues-os, kemény rock ballada. A That Ain’t My America valamivel lágyabban, dallamosabban megy tovább a tőlük ismert kritikus hangvétellel, de jobbító szándékkal. A Comin’ Back For More már újra lendületesebb Southern rock nóta. A címadó God & Guns hangzása ismét pihentetőbb, hangulatos Western rock. Az akusztikus Endangered Species albumuk stílusát idézi, bár a felénél bedugják a kettőhuszat és bekeményítenek, de a végén ismét visszaülnek az unplugged-hoz. A Storm aztán újra megmozgat mindenkit, az ének is karakteres, mintha Paul Rodgers szelleme szállta volna meg a bátyus örökségét kitartóan tovább építő Van Zant fiút. A szűkebb pénztárcájúak a Gifted Hands együtt énekelhető dalával búcsúzhatnak a rock veteránoktól. A ringatózásra lehetőséget adó dal közben szép, klasszikus Skynyrd gitár dallamokat is eleresztenek, s a végére egy egész szimfonikus zenekar is támogatja őket.
 
A tehetősebbeknek szánt két lemezes változat második korongja egy Bang Bang című újabb amcsi rock nótát, Raining In My Heartland címmel egy tempósabb, de fél akusztikus, szépen szóló darabot ad új felvételként, valamint egy kiváló, dögös blues-rock nótát a Hobo Kinda Man-t. További ajándékként három koncertfelvételt is találunk rajta régebbi kompozíciókból, mai felvételről: Red White & Blue, Call Me The Breeze (J.J. Cale klasszikusa), és az elmaradhatatlan Sweet Home Alabama.
 
A Lynyrd Skynyrd a hanyatlás helyett inkább egy újabb feltámadás jeleit mutatja. Ki tudja, egyszer még talán hazánkba is ellátogatnak, mire mind teljesen megőszülnek.
 
(Lynyrd Skynyrd: God & Guns, Roadrunner, 2009)
A dalok listája: 1. Still Unbroken, 2. Simple Life, 3. Little Thing Called You, 4. Southern Ways, 5. Skynyrd Nation, 6. Unwrite That Song, 7. Floyd, 8. That Ain’t My America, 9. Comin’ Back for More, 10. God & Guns, 11. Storm, 12. Gifted Hands
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.13
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019038200378418 másodpercig tartott.