Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Hitelesen élni és játszani
 
Héty Péter | 2009. november 23., 14:00
 
Révész Sándor a hazai könnyűzenei élet egyik legtitokzatosabbnak tűnő, ugyanakkor igen népszerű és hiteles alakja. A hetvenes évek két legendás zenekarának (Generál, Piramis) frontembereként vált egy nemzedék ideáljává. Később nagyjából tízévenként jelentkezett önálló lemezzel, miközben másfél évtizeden át egy Szeged környéki tanyán élt.
 
Révész Sándor hosszas szünet után a Piramis második, s minden bizonnyal utolsó összeállása után idén turnéra indult egy saját zenekarral, s huszonkét év után Debrecenben is fellépett. Amikor itteni emlékeiről kérdeztem, s megemlítettem, hogy a Karácsony Jánossal a mai Hódos Imre-sportcsarnokban rendezett közös fellépése óta nem járt nálunk, azonnal sorolni kezdi a fellépés adatait:
 
– Utánanéztem, mielőtt jöttem és 1986. május 10-én, 19 órai kezdettel léptünk fel James-szel. Éjszaka az Aranybika szállóban aludtunk. Debrecenhez minden udvarlás nélkül nagyon sok emlék fűz, különösen a Piramis kapcsán. A kezdeti időkben egy áldott fiú segítségével – aki azóta legjobb tudomásom szerint meghalt – rengeteget koncerteztünk a környéken. A Döme becenevű srác nagy gonddal egyengette zenekarunk útját a cívisvárosban és a környéken, ami nagyon sok örömet adott nekünk kezdő zenekarként.
 
– Manapság mintha egyre kevésbé lenne üzenete a daloknak, ami nálatok, nálad sohasem volt így. Mennyire fontos számodra a zene üzenete?
 
– Szerintem minden előadónak nagyon fontos, hogy pontos ars poetica-ja legyen, s ne csak a zene szintjén fogalmazza meg mondanivalóját. Úgy érzem, hogy a zeneszerzői véna mellett számomra az utóbbi években kezdett beérni kicsit a szövegírói is, ami korábban nem volt jellemző. Ma már tudom, hogy le kell ülni mellé, jobban körbe kell járni egy témát. Ami a legfontosabb számomra, hogy csak azokat a dolgokat írom meg, amiket magam megéltem. Ha valaki a hétköznapokat figyelmesen éli meg, akkor biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan dologra figyelhet a lelke reakcióival, amelyeket egy szövegben meg tud írni a világ dolgaiból. Büszkén vállalom, hogy csak velem hitelesen megtörtént dolgokról, érzelmi állapotokról írok. Csekély zeneszerzői képességemmel ezt összehangolva lesznek az én személyes üzeneteim azzá, ami a Parázs turnén is hallható.
 
– Érzed-e azt, hogy mi a személyes feladatod a világban?
 
– Ez egy nagyon individuális feladat, amit nyilvánvalóan saját ösztönzéseim és lelki szükségleteim alapján élek meg. Mindenkinek megvan a saját életfeladata, és azt kell megélnie. Én is ezt igyekszem tenni nem csak a zenében, hanem általában mindenben. Viszont ahogy említettem mindenben a dolog megélése, átélése adja a hitelességet, ez a legfontosabb, mivel ez adja meg a feladathoz szükséges belső tüzet.
 
– Valami ilyesmire utal a koncert címe, a Parázs is?
 
– A Parázs inkább arról szól, ami a tűzrakás processzusában megfigyelhető. Láthatjuk, hogy miként törekszik a láng a földről a szabad ég felé, viszont a parázsnak egy hosszan tartó, értékes, meleget adó hőhatása van. Valahogy ez utóbbit szerettem volna megfogalmazni. Hiszen már nem a Piramis korszak huszonéves ifjonti lánglobogása van bennem, hanem sokkal kiegyensúlyozottabb, és nagyobb hőenergiájú az az üzenet, amit ma közvetítek.
 
– A tűz számodra domináns elem?
 
– Azt azért nem mondanám, persze azért a tűz elem jelen van az oroszlán aszcendensemben, legalább is kisejlik. Dominánsnak viszont nem nevezhetjük, csak igyekszem ezzel játszani és experimentálni, amennyit csak lehet.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017107963562012 másodpercig tartott.