Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
IRODALOM
Táncoló tollak
 
Erős vizuális képek és intenzív elbeszéléstechnika világlott ki többek közt azoknak a fiatal poétáknak a verseiből, akik az egyetemen működő literátor önképzőkörök és a budapesti Csillagszálló című kulturális utcalap irodalmi estjén tartottak felolvasást.
 

 
   
IRODALOM
Ha „ömlik a sors”
 
A Párizsból hazaköltözött irodalmi-kritikai folyóirat, a Magyar Műhely is bemutatkozott a szerkesztőbizottsági tag, Papp Tibor részvétele mellett az irodalmi napokon, ahol Mispál Attila rendezésében Tar Sándorról is megemlékezhettek az irodalomkedvelők.
 

 
   
IRODALOM
Egy fantasztikus dán történet
 
A dán irodalom nagyasszonyaként számon tartott Karen Blixen életéről, munkásságáról nyílt kiállítás a Méliusz-központban június 2-án. A Dán Kulturális Intézettel közösen szervezett dokumentumkiállítás Kecskemét és Budapest után érkezett Debrecenbe.
 

 
   
IRODALOM
Költők eszmecseréje a Hatvaniban
 
Irodalomhoz fűződő kapcsolata későn alakult ki, gimnáziumi évei legelején nem szerette a művészeteket, de magát az életet sem. Marno János színes egyéniség, aki személyiségéhez méltó beszélgetésben osztotta meg nézeteit a debreceniekkel.
 

 
DEOL > Kultúra > Irodalom
  Debrecen lelke versben, dalban
 
Héty Péter | 2009. december 14., 15:19
 
Kobzos Kiss Tamás Debrecen zenei életében a hetvenes évek elején tette le a névjegyét, akkor, amikor már a fővárosban alkotott. Azóta nem csak itthon, hanem a világ számos pontján örvend nagy megbecsülésnek. Az elmúlt ötvenkilenc év alatt igen nagy ívű pályát futott be, sokrétű munkája elsősorban a régi korok és a népek zenéjéhez kötődik, de foglalkozott kortárs muzsikával, megzenésített versekkel is. Szülővárosához, költő édesapja emlékéhez mindig hű maradt. Számos más munkája mellett az utóbbi években több debreceni vonatkozású lemezt is összeállított, a legutóbbit a város Kölcsey-ösztöndíja segítsége révén Nem megyek én innen sehova címmel.
 
Ez a nemrégiben megjelent lemez adta az apropóját 2009 decemberi koncertjének, ahova magával hozott három kiváló és nagy múltú együttest is, a lemez közreműködőit, akik sajnálatos módon csak ritkán hallhatók Debrecenben. A műsor első felében a vendég muzsikusok adtak ízelítőt repertoárjukból, s Kobzossal készült korábbi közös munkáikból. Az est második felében az új műsort hallhattuk, ami Petőfi Sándor ma is aktuális üzenettel bíró sorairól kapta a címét. A Kölcsey Központ báltermének szép számban megjelent közönsége így igen tartalmas, közel kétórás műsort kapott.
 
A házigazda a közönséget köszöntve elmondta, hogy pár száz méterre, a Garay utcában született, s jól érezte Debrecenben magát, akárcsak Petőfi, akiről ennek az ellenkezőjét terjesztik. A Musica Historica együttest bemutatva megemlítette, hogy annak vezetője tanítványa volt, és húsz éves pályafutásuk során sokat dolgoztak együtt. Többek közt a Carmina Burana középkori diákdalainak tolmácsolására gondolt, amiből rögtön elő is adtak két részletet. Latinból jelesre vizsgáztak, de régi muzsikából is. A trió vezetője ezután a házigazda nélkül adta elő a Lamento di Tristano című, tizennegyedik századi fuvola darabot, lant és dob kíséretében. A Magyar István király című, régi moldvai csángó igricek hagyományát felelevenítő dalról megtudhattuk, hogy először 1986-ban, egy tévés műsorban hallották Kobzos előadásában, akkor, amikor még személyesen nem ismerték az énekmondót. Az archaikus aszimmetrikus szerzemény után a provanszál trubadúr, Peire Vidal két dalát idézték fel. Saját blokkjukat Neidhart von Reuenthal német lovag-költő Énekelj, aranymadár című költeményével zárták a régi hangszereken játszó és kiválóan éneklő muzsikusok.
 
A Jánosi együttest felkonferálva Kobzos Kiss Tamás elmondta, hogy annak vezetőjével, Jánosi Andrással valamikor 1974-ben találkozott először egy Kolozsvár környéki vonaton. A ma már világszerte ismert trió a régi, elsősorban reformkori muzsikák mellett autentikus népzenével is foglalkozik, s az általa igazgatott Óbudai Népzenei Iskolában két tagjuk kollégája is egyben. A három András Nyugat-Magyarországon, Lajtha László által gyűjtött muzsikákkal indított, melyek ránk maradtak XVIII. századi gyűjteményekben is Berzsenyi és Haydn korából, udvari zeneként, népies dallamokra. A Bartók által gyűjtött tízezres népdal hagyatékból három román népi táncot idéztek. A középső különlegessége volt, hogy a furulyáról gyűjtött muzsikát Jánosi hegedűjén lehelet finoman, a fúvós hangszert utánzó stílusban tolmácsolta. Hangulatos bonchidai táncok következtek azután, melyek után a Kossuth izenete eljött című közös lemezről Kobzossal előadták a hely szelleméhez illően a Debrecentől nincsen messze a vasút kezdetű nótát.
 
A Misztrál együttes elsősorban versmegzenésítéseivel vált ismertté országszerte, s Kobzossal több lemezükön is együttműködtek. Miközben kiváló, három szólamú éneküket hallgattam Tavaszi szél címmel, azon tűnődtem, hogy már lassan egy évtizede ismerem munkásságukat, de Debrecenben még nem találkoztam velük. Kobzos megerősítette, hogy a Misztrál Debrecenben még sohasem lépett fel. Népies dallamokkal, Falu Tamás, Dsida Jenő, Nagy László, Kárpáti Tibor tollából származó sorok megzenésítésével erősítették az összetartás és a szeretet mának is szóló üzenetét. Ráadásként egy szép adventi éneket is kaptunk.
 
A lemezbemutató második részben Kobzos Kiss Tamás minden dalhoz mesélt egy kicsit:  Petőfiről, a Kölcsey-házról, Arany Jánosról és a Fazekas Mihály népies költészete hatására született Falusi mulatságról. Az énekmondó hol egyedül, hol a vendégzenészek közreműködése mellett szólaltatta meg a dalokat. Megemlékezett édesapja hagyatékáról is, Kiss Tamás Bujdosó dalát még egyetemistaként zenésítette meg. A Buda Ferenc tollából származó vers, és apja ’89-ben írt Hatalom című néhány sora is nagyon elevenen hatottak a mai viszonyok között. Tóth Árpád mókás kupléja a Nagyerdőről hangulatosra sikerült, míg a Részegség a hazáért a lemezen jobban hatott. Ráadásként ennek refrénjét a lelkes közönséggel énekeltették el a fellépő művészek.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.01155686378479 másodpercig tartott.