Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  „Láss bennem mást!”
 
Cseke András | 2004. március 25., 11:07
 
…írnám, ha egyszerűen és szájbarágósan akarnám megfogalmazni, miért fogadta el – többek között – a hazai zenekultúra egyik legdíjazottabb egyénisége az egyetem meghívását. Kovács Ákos a művelődési menedzser és művelődésszervező hallgatók számára rendezett „KultúrÁsz” elnevezésű országos találkozó vendégeként járt Debrecenben az elmúlt héten, hogy „versekről, dalokról, koncertekről” beszélgessen az összegyűltekkel. Nem megmutatni, hanem megismertetni akarta magát.
 
Zsúfolt előadóterem, felfokozott várakozás és a szervezők feszültsége mind arról árulkodott, fontos ez a beszélgetés a hallgatóság számára. Ez eddig normális jelenség. A szokatlan mozzanatot Ákos hozzáállása jelentette. Kevés ugyanis napjainkban az a rajongott előadó egy konferencián, aki kibújik az önünnepeltetés rituáléjából, és valóban tartalmas, nem csak formális beszélgetésre ül le az emelvényre. „Sokan azzal a képpel azonosítanak, amelyet a lemezborítón látnak, s azt gondolják, ismernek. Nem kép vagyok. Az ilyen találkozóknak az lehet az eredménye, hogy ez kiderül” – mondta Ákos. „Sok ismert ember elköveti azt a hibát, hogy azonosulni igyekszik a közönség elvárásaival, képpé akar válni. Ha van egészséges önismeretünk, nem az elmarasztaló kritikából tudjuk meg, hogy valamit rosszul csináltunk, és nem a rajongók szemének csillogásából olvassuk ki, hogy jó-e a munkánk.”
 
A magas létszám ellenére a moderátor és Ákos célja is egy olyan beszélgetés kialakítása volt, amelynek a közönség nem csupán szemlélője, hanem aktív részese. S hogy mennyire komolyan vette mindenki a közösen eltöltött 120 percet, azt a kérdezők feszültségén lehetett látni.
 
Ez nem szakma
 
„A dalok és versek születése leírhatatlan mozzanat. Az ihlet pillanatáról egyvalami tud őszintén és hitelesen beszélni: a születő dal. A versek és a dalszövegek édestestvérei egymásnak, de a versek szabadságfoka nagyobb, például nem kell zenei struktúrákhoz igazodniuk” – válaszolta Ákos a hallgatók dalszerzésre vonatkozó kérdéseire. S milyen a kapcsolata a szakmabeliekkel? „A rockzene nem szakma, nincs szakmai minimumkövetelmény, nincsenek sem írott, sem íratlan szabályai, mint mondjuk a cipőfelsőrész-készítésnek. Felszínes ismeretségek lehetnek, de nincs közöttünk kollegialitás. A barátaimat ugyanúgy választom meg én is, mint te vagy bárki más. Nem érzem, hogy a zenészek közösséget alkotnának azért, mert mindannyian a „deszkákat jelentő világ” lakói.
 
„A szavakat hazugok rágják”
 
Ákos legutóbbi, Új törvény című albumának megjelenésekor egy újságíró azt kérdezte: pontosan melyik törvényre is gondol a címadó dalban. Hasonló kérdés ezúttal is elhangzott. „Isten, haza, törvény, politika, filozófia: sorolhatnám hosszasan azokat a szavakat, amelyeket nem használhatunk szabadon, mert tönkretették őket. Az ember a szavakon keresztül gondolkodik az eszményeiről. A szórombolás tehát végső soron eszmerombolás. Erről beszél George Orwell is az 1984-ben. Ha azt mondom, törvény, a legtöbben paragrafusokra gondolnak, eszükbe se jut a teremtés törvénye.”
 
Sok mindenre elég volt a két óra hossza és sok mindenre nem. Ahhoz például bőségesen, hogy újra, ezúttal fények és hangszerek nélkül is meggyőződjünk arról, van még hazánkban olyan zenész, aki érez magában elhivatottságot. „Az egyik kereskedelmi csatorna bájos műsorvezető leánya szörnyülködve döbbent rá egy élő beszélgetés alkalmával, hogy nekem küldetéstudatom van. Azt hitte az a bolondok sajátja. S hogy mindenkinek van feladata, még neki is, azt elfeledte” – elevenített fel egy televíziós interjút Ákos. A 120 perc azonban túl rövid volt arra, hogy mindenki választ kapjon a kérdésére.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0089120864868164 másodpercig tartott.