Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Nyeső-eső
 
Héty Péter | 2010. január 14., 12:30
 
A hazai zenei élet számos kiváló egyénisége éldegél csendesen, miközben megkérdőjelezhető képességű és indíttatású előadók jutnak nagy nyilvánossághoz, népszerűséghez. Ezen méltánytalanul mellőzött tehetségek egyike Nyeső Mari, aki legalább két évtizede énekli-gitározza dalait. Kiváló énekhangja, lenyűgöző, derűs egyénisége dzsesszes, enyhén bossza-novás, akusztikus muzsikája méltán érdemelne nagyobb figyelmet, elismerést.
 
Az 1992-es bemutatkozó albumát követő lemez, Az én kis bigbendem (Gryllus, 2000) megjelenése óta csak 2009-ben készült el újabb felvétele Nyeső Marinak, Meteorológus címmel. Eddig így szinte csak koncertjeiről ismerhették újabb dalait lelkes hallgatói, s feltehetően az új albumon is csak a legjavát lehetett ezeknek rögzíteni – talán anyagi okokból –, hisz nem sikerült túl hosszúra az amúgy remek anyag. Egyszerű, vagy jól képzett füllel egyaránt azonnal be lehet fogadni muzsikáját, énekét.
 
A szakma egyes képviselői néha fanyalognak Nyeső Mari stílusát illetően, mondván, hogy kissé nehezen kategorizálható. Akusztikus, kissé latinos dzsessz muzsikáról van szó; a fanyalgók bizonyára nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy valaki ezt magyar nyelven megfogalmazott, egyedi stílusú, gyakran humoros szövegekkel, énekkel adja elő. S éppen e miatt egyedi és zseniálisan emberközeli Nyeső minden kompozíciója, no meg persze attól a személyes varázstól, ami nem csak élőben érvényesül, hanem még a felvételeken keresztül is érzékelhető. (A nemzetközi zenei színtéren a brazil Badi Assad hasonló jelenségnek számít.)
 
Az indító, címadó Meteorológus szövege humoros, a dallama kellemes. A zenei kíséretben Nyeső fingerstyl módon kezelt akusztikus gitárján, basszusgitáron, de mandolinon is játszik. Tulajdonképpen egyszemélyes zenekarként is működik, élőben persze csak remek gitárjátéka kíséretében. Koncerteken a ritmus szekcióban a Kalákából ismert Becze Gábor bőgőjátéka szokta kísérni, míg a doboknál a felvételeken is besegítő, a dzsessz berkekben jól ismert Jeszenszky Györgyöt hallhatjuk. A Tátátá alapfokú szolfézsgyakorlatnak beillő refrénje mellett a felnőttség, az idő múlásának gyermekien kedves, költői megéneklése. A Béla, a tánctanár lendületes, akusztikus rockabilly-je humoros szövegével, dzsesszes betétjeivel, remek kórusával slágergyanús lehetne, ha más idők járnának a zenére. A hallgatót magával ragadó hangulat után az Eső sem veszi el a kedvünket, mert vidáman lépdel a tócsákban, ázik hatalmas barna fürtjeivel, miközben enyhül, csepereg, majd újra elered.
 
A cím szabta koncepciót erősítő vidám bossza-nova után egy aktualizált mesével érkezik a Királyfi, mely Nyesőtől kap bátorítást saját szerepének vállalására: „Legyél királyfi, engem kéne imádni, nem bírom már kivárni…”. A blues-os, dzsesszes ritmusokhoz ismét jól illeszkedik Nyeső kiváló éneke, előadói tehetsége. A békából ennek ellenére sem akar királyfi lenni, kétszáz csók után sem – tudjuk meg a dalból. Hoppon maradt hősnőnk így egy pedálozós ritmusú szerzeménnyel teker tovább a Biciklis dalban. Az egyenletes tempó után – sűrű csengetés közben – felgyorsít a szám végén, majd „kontra, fék”-kel zár. Aztán újabb mese, melyben hősnőnk ezúttal a Boszorkány szerepében lép elénk. Zeneileg erős country hatás érződik, ezt Nyeső kiváló kettős gitárjátéka mellett hegedűjátéka is erősíti. Az időnként megszólaló, nyolcfős kórus itt két fővel gyengülve ugyan, de erősen csujjogat. A mese folytatódik a Legyél Királylány!-ban is, ahol a blues ritmusára ringatózhatunk az ország nélküli királyfikkal, királylányokkal, enyhén házibulis hangulatban.
 
Újabb Eső (30 év múlva) érkezik a Nyeső jóvoltából. A korábbi „zenés csapadék” variánsa is hangulatos képfestő dal, szvinges blues-os, seprűzgetős ritmusban, akusztikus gitárokkal. Aztán a nedves tájra Katicabogár száll, kellemes gitárjáték közepette gyerekdalok ugranak be, több szólamú Nyesővel megénekelve. A hosszasabb zenei ringatózást a címében latinos Manuela követi, majd újabb Eső (70-es évek) következik egy 70 éves öregasszony hangján mókázva. A zárásban, mintegy bónuszként átismételhetjük a szolfézsleckét, hisz dobbal, újrakeverve szerepel a Tátátá.
 
(Nyeső Mari: Meteorológus (Jazz, Folk, Verseskönyv), Gryllus, 2009)
 
(A dalok sorrendje: 1. Meteorológus, 2. Tátátá /unplugged/, 3. Béla, a tánctanár /gramofonos verzió/, 4. Eső, 5. Királyfi, 6. Biciklis dal, 7. Boszorkány, 8. Legyél Királylány!, 9. Eső /30 év múlva/, 10. Katicabogár, 11. Manuela, 12. Eső /70 év múlva/, 13. Tátátá)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.60
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,015917062759399 másodpercig tartott.