Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Nemzedékek táncai
 
Héty Péter | 2010. január 18., 15:47
 
A Debreceni Népi Együttes érdemeinek se szeri se száma. Tavaly februárban részt vettek az Országos néptánc antológián is, ahol az ország legjobb együttesei az év kiemelkedő, új koreográfiáit mutatták be. Itt a Herz Beáta és Herz Vilmos vezette együttest Martin György-emlékplakettel tüntették ki, mivel három egymást követő fesztiválon is kiváló minősítést szereztek. A népi együttes az év zárásaként december 11-én az Ifjúságom tükörcserepei című koreográfiáját mutatta be a MÁV Járműjavító Színháztermében. A sikeren felbuzdulva évnyitó gyanánt megismételték a rendezvényt, újabb telt ház előtt január 8-án.
 
Az est első felében a három korosztályban működő gyermekcsoportok produkciói arattak zajos sikert, míg a második felvonásban már a nagyobbak ropták, meghívott vendégekkel. Elsősorban a Bürkös zenekar kísért; a rosszul beállított erősítés miatt sajnos a táncosok énekét gyakran elnyomták, különösen a kisebbek esetében. Persze ez nem volt végig így, hisz nem egyszer maguk a táncosok éneke adta a muzsikát, vagy bejátszott zene szólt, de az említett technikai apróság sem zavarta a remek műsort, amit Fazekas László lelkes konferálással igyekezett még hangulatosabbá tenni.
 
A 60 éve működő Debreceni Népi Együttes ifjainak „középsősei” nyitottak, a Kisprücskök. Fegyelmezett előadásukban Felső-Tiszavidéki páros táncokat, játékképeket láthattunk. A hasonló korú, de talán picivel érettebb és nagyobb gyerekekkel is „felvértezett” Pulykakas csoport már nagyobb dinamikával, s egy-két szóló tánccal is meglepte nézőit, még ha ezek egyike-másika kevésbé is volt vérbő. Szépen énekeltek és önfeledt körjátékokat, -táncokat adtak elő a legifjabb Aprócskák. Az öt-nyolc éves apróságok egy cseppet sem voltak esetlenek, ami hasonló bemutatókon bizony nem ritka. A nagyobbacskák alkotta Csipogók jól begyakorolt produkcióval léptek a színpadra: tövisháti táncokat „hoztak” és egy modern elemekkel átszőtt táncképet (Egy este a múzeumban). Az Ifjúsági csoport tinédzserei pedig széki táncaikkal már érett, kiforrott táncosokként léptek színpadra, méltán aratva nagy sikert bravúros szólóikkal is. A műsor első felének vége felé aztán már úgy váltották egymást a csoportok, hogy nehéz volt eldönteni egy-egy jelenetben éppen melyiket is láttuk, hisz egységesen színvonalas produkciót nyújtottak.
 
A szünetet követően felkonferálás nélkül, profin énekelve érkeztek a Debreceni Népi Együttes leányai és asszonyai a Most kezdődik a tánc című koreográfiával. A több generációt magában foglaló, harmincfős hölgykoszorú vezette fel az est vendégét, a Főnix Néptáncegyüttest. Művészeti vezetőjük, Törökné Csécs Lenke rendhagyó módon a műsorvezető által felolvasott levelével köszöntötte a házigazdákat és a vendégeket, megemlékezve a Debreceni Népi Együttesben eltöltött éveiről, akkori vezetőjükről Béres András néprajzkutató, koreográfusról, kinek tevékenysége máig is fontos hidat képez a két együttes között. Előtte is tisztelgett az együttes táncával, hisz koreográfiáit felhasználva adta elő műsorát fegyelmezetten. Profi produkciójukat lelkesen ünnepelte a közönség. A házigazdák felnőtt táncosai később cigánytáncot jártak, majd a lányok körtáncát követően a fiúk „döngölték” meg a színpadot. A Komabál Györgyfalván című darabbal aztán ismét a vendégeké volt a terep.
 
Az est legvégén újra a Debreceni Népi Együttes felnőtt tagjai sziporkáztak: egy nagydobronyi történetet és egy rétközi szerelmet idéztek meg táncaikkal, de iszogató asztaltársaságtól egymást ugrató mesélésig volt még sok minden a tarsolyukban, amiből persze mindig valami fergeteges táncprodukció kerekedett – a közönség nagy örömére.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019227981567383 másodpercig tartott.