Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Fiume – magyar szemmel
 
Kele Csilla | 2010. február 25., 11:17
 
„A szép kártyákat megkaptam, igen szépen köszönöm, nagyon lekötelezi magát az enyéimért, majd a jövőben szebbeket!” – olvashatjuk a Déri Múzeum nemrég nyílt, Fiume városát bemutató kiállításának levlapján. A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a sokat megért családi ereklyéket. A letűnt idők emlékét a századelő újságjain, a monarchia gyarmatárui közt láthatjuk viszont: „Fiume az a magyar város, amiben a horvátok olaszul beszélnek” – idézték viccesen az átutazók szavait.
 
– A kikötők mindig különleges helyek, ez fokozottan érvényes Fiumére. Története során a legfontosabb a „boldog békeidők” korszaka volt, hiszen több nép élt együtt a szabadságjogok mellett – mondta Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke. Beszélt arról is, saját felmenői is emlékeznek Fiumére, az akkori kereskedelemre, az ottani kávé utánozhatatlan ízére. Szerinte mindez a kollektív magyar emlékezetnek is része, szerencsére a kiállítás is figyel a békeidős hétköznapokra, a fontos részletekre. Halász János alpolgármester úgy véli, ma is összeköti a két várost a múlt, a tőlünk elszakított részek, városok otthonossága, a régmúlt dicsősége.
 
Lakner Lajos megyei múzeumigazgató a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást, sokszínűséget a horvát-magyar együttműködés jegyében. Az egymásra figyelés ilyenfajta tiszteletben tartása is célja a kiállításnak: Fiume nemcsak a régi monarchiának, de az országok közti párbeszédnek is kikötője.
 
– Amikor találkozóra készülünk e város magyar képeivel, érdemes a felejtés helyett az újratöltekezést választani. Nekünk is az emlékezet helye ez a város, pedig más színekből, más élményekből rajzolódik a magyar kép – érvelt Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész. A kezdet két évszázadra nyúlik vissza, az 1700-as évekre, amikor még Mária Terézia uralkodott. Jókai Mór később úgy vélte, Trianon „egy hű leány eszménye és képe”. A gyakran nőalakként becézett kikötő eredetileg folyó jelentésű közfőnév volt. A kutató úgy vélte, 1890-91-ben megváltottuk a jogunkat, hogy Fiuméval büszkélkedjünk, a Dráván innen és túl megélt hagyományok révén. A nyolc évszázados „Magyar-Horvát Unió” hozzánk is szól: Fiume eljött ide, Debrecenbe.
 
– A gyűjtők boldog emberek, mindig van tennivalójuk – folytatta a kurátor, Skultéty Csaba – öröm a megtalálás, a felfedezés minden tárgyi emléknél. Aki fiatalon belép a Szabad Európa Rádióba, nem gondolja, hogy még életében „hazakerül”: Fiumében először a rendszerváltás után jártam – folytatta beszédét. Beszélt arról is, a gyűjteményt saját szülei kezdték gyarapítani, akik Velencén átutazva megálltak ott, s rajongva szerették a kikötővárost.
 
Az I. világháborúban még olasz többség élt Fiumében, de a belváros lakossága már tíz százalékban magyar volt. Magyar színielőadások, vendéglők tarkították az összképet, jellemző volt a délies, adriai élet a tengerparton. Találunk tárgyi emlékeket – képeslapot, brossurát és könyvet – az adriai hajózásról és kereskedelemről, de feltűnik Fiume ékessége, az egykori hajózási társaság három kupolás monstruma. A tárlaton Fest Aladár 1906-os írásai szolgálnak a falakon útjelzőként. Megtudjuk azt is, Cattaro városába már ekkor áru- és személyszállítást szerveztek, heti négy alkalommal érintették a dalmát kikötőket. Teatro Fenice, Academia di Marina, Porto Baross és a fiumei korzó – a múzeumban ezekről is láthatunk korhű képet.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017016887664795 másodpercig tartott.