Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Egy kisember nagy utazása
 
(mc hering) | 2010. március 02., 09:37
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában (és az a haza ráadásul a mienkénél kábé 101-szer nagyobb), nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Mikor aztán családi hétvégét szervez, de gyermekei helyett csak a bocsánatkérő telefonok érkeznek, elhatározza, hogy nyakába veszi az országot, s végiglátogatja csemetéit.
 
A téma ismerős: idősödő apa keresi az utat gyermekeihez – földrajzi és spirituális értelemben is. (Az előbbi látványosabb, az utóbbi tartalmasabb, jól kiegészítik egymást.) A szerencsések végigélhették már húsz évvel ezelőtt, (a legendás Cinema Paradiso-t is jegyző) Giuseppe Tornatore megfogalmazásában. Akkor a filmművészet meghatározó alakja, a 66 éves Marcello Mastroianni játszotta a családegyesítésen fáradozó, országjáró apát, most a filmművészet meghatározó alakja, a 66 éves Robert De Niro vág neki a több ezer kilométeres útnak.
 
Tervébe senkit nem avat be, érkezését meglepetésnek szánja, ami így nem is mindig a legjobban sül el. A viszontlátás örömébe némi kelletlenség vegyül. Mindannyiunk számára ismerős helyzetek: elhallgatott mondatok, apró hazugságok, kibúvók keresése. Állomásról állomásra érve egyre erősödik az érzés, hogy a távolság és a veszedelmek a könnyebben leküzdhetők, mint a lélektől lélekig vezető út akadályai.
 
A Mindenki megvan című filmet nézve nagyot fog csodálkozni, aki eddig azt hitte, hogy a remake-ek szükségképpen gyengébbek az eredeti műnél – bár tegyük hozzá gyorsan, Kirk Jones – aki nem tévesztendő össze az amerikai repperrel – rendezőként és forgatókönyvíróként is kellőképp elrugaszkodott a kiindulóponttól (amiként 2009 Amerikája is távol esik 1990 Itáliájától). Nagyobbak a távolságok, markánsabbak a különbségek, s ha lehet, még kevesebb az idő, ami egymásra jut. Nagyot fog csodálkozni az is, aki leírta Robert De Niro-t az elmúlt 10-15 év középszerű alakításait látván. Most régi fényében tündököl a mester, s hiteles egyszerűséggel jeleníti meg a gyermekei (és saját) életével, hétköznapi hazugságaival szembesülő, jóhiszemű kisembert.
 
De Niro meggyőző alakítása talán már önmagában is elvinné a hátán ezt a különös hangulatú filmet, de szerencsénkre partnereire sem lehet panaszunk, és Kirk Jones is ügyesen kerülte el a nyálas szentimentalizmus és a giccses megoldások leselkedő csapdáit. Amit végeredményben kapunk, egy könnyed hangvételű dráma, lélektani utazás pullman-kocsiban, nyugdíjas-road-movie. Valami olyasmi, amit nehéz besorolni a hollywoodi filmgyártás kategóriáiba; szerzői film, ha úgy tetszik; európai szál az amerikai álom szövetébe szőve.
 
Mindenki megvan (Everybody’s Fine) – Színes, amerikai-olasz film, 2009
Forgatókönyvíró: Kirk Jones
Eredeti forgatókönyv: Massimo De Rita, Tonino Guerra, Giuseppe Tornatore     
Rendező: Kirk Jones
Főszereplő(k): Robert De Niro (Frank Goode), Drew Barrymore (Rosie), Kate Beckinsale (Amy), Sam Rockwell (Robert), Katherine Moennig (Jilly), Lucian Maisel (Jack), Damian Young (Jeff), James Frain (Tom)
Zeneszerző: Dario Marianelli, Sir Paul McCartney
Operatőr: Henry Braham
A film hivatalos honlapja:
Producer: Glynis Murray, Gianni Nunnari, Vittorio Cecchi Gori
Vágó: Andrew Mondshein
Játékidő: 100 perc
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.80
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0076282024383545 másodpercig tartott.