Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Woodstock extrákkal
 
Héty Péter | 2010. március 05., 13:49
 
Az 1969-es Woodstocki fesztiválról annak idején csak újsághírekből, majd könyvekből lehetett mifelénk bármit megtudni. Aztán a hetvenes évek közepén elkezdtek – elsősorban Jugoszlávia irányából – beszivárogni a nyugati zenéket tartalmazó bakelit hanglemezek, melyek közt beszerezhető volt a koncert hanganyaga is. Jó egy-két évtized telt el, míg a műholdas televíziózás megjelenésével nyugati adókról látni lehetett a fesztiválról készült mozifilmet, vagy részleteit. Később a kábelhálózatok megjelenése, a szabadabb televíziózás elhozta egy-két magyar nyelvű csatornán a hippi érzés eme kortörténeti dokumentumát. 1994-ben a klasszikus moziváltozaton túl összeállítottak egy háromrészes, Woodstocki napló (Woodstock Diaries) című filmet, amit már szintén láthattunk. A DVD korszak beköszönte után azt vártuk volna, hogy lesz ezeknek rendes, magyar felirattal ellátott kiadása is, de nem így történt. A kibővített eredeti film rendezői változatát ugyan magyar tokban jelentették meg, de felirat nélkül.
 
A Woodstocki fesztivál negyvenéves évfordulójára jelent meg négy lemezes változatban a Michael Wadleigh rendezésében készült 1970-es film moziváltozata, amely immár magyar feliratot is tartalmaz. Üröm az örömben, hogy az extrákat – melyek egy jelentős része szöveges dokumentumfilm – ezúttal is felirat nélkül kaptuk. Az első korong ráadása egy rövidke bemutató a Bethel Woods-i múzeumról. A fő film két lemeze mellett a harmadik lemezen El nem mondott történet címmel majdnem háromórányi újabb, eddig nem látott koncertfelvételeket kapunk, olyan nevekkel, mint például Santana, Canned Heat, Johnny Winter, Creedence Clearwater Revival, Joe Cocker és mások. A negyedik korongon pedig egy óra negyven percben egy dokumentumfilmet láthatunk elsősorban a technikai háttérről. Akik nem beszélnek angolul, ezt a filmet csak olasz, francia, spanyol, finn, vagy dán felirattal élvezhetik. Olyan ajándékok is kerültek a díszdobozba, mint a Life magazin 60 oldalas emlékszámának kicsinyített mása, eredeti üzenő lapok reprodukciói, s még egy háromnapos, ott alvós belépő is. Kevésbé fanatikus és pénzes gyűjtőknek jó hír lehet, hogy egyszerűbb kiadásban, csak a feliratos fő film is megjelent dupla korongon. A hangulat arról is kellően átjön.
 
Érdekes egybeesésként a kiadványt épp aznap vehettem kézbe, amikor Révész Sándor debreceni koncertjén többször is elénekelte: „Hirdetem mindenütt, hogy a barátság és a szeretet még él. Benned, benne, bennünk s bennem él”. Valóban, a társadalmi törekvésnek indult hippi mozgalom pozitív üzeneteiből nem sok valósult meg, egyre kevesebben hirdetik a szeretet üzenetét – vagy legalábbis nem jut át az információ dömpingen –, s csak az emlékekben, gondolatban és ilyen lenyomatokban él tovább, mibennünk. Amennyit, és amit magunkénak tekintünk belőle, amennyivel azonosulni tudunk. A fesztivál azt jelezte, hogy a korábbi irány nem jó, az egoizmus romlásba dönti a társadalmat. Utólag visszatekintve erre az időszakra persze láthatóak a hippimozgalom kiváltotta „káros mellékhatások” is, mint például a narkotikumok terjedése. Az is megállapítható, hogy sokan feladták, s olykor mélyebbre süllyedtek, mint ahonnan indultak.
 
A társadalmi átalakulás azóta is tart, láthatjuk az újabb intő jeleket, tendenciákat, ha nyitott szemmel járunk. Az a láz még messze nem gyűrte le, égette ki a szervezetből a beteggé tévő tényezőket. Ma pedig mintha már fásultabbak is lennénk, a gyógyító erőnk, elszántságunk lanyhulna, s ha visszatekintünk arra az időre, be kell látnunk, hogy bizony hevesebb ellenállást fejtett ki akkor a társadalom a megbetegítő tényezőkkel szemben. Az évforduló jó alkalom ezeknek a dolgoknak a felelevenítésére, az utólagos kiértékelésre, új irányok keresésére. Jó egy kicsit ahhoz a ponthoz visszatérni, erőt meríteni a folytatáshoz az akkori dokumentumok segítségével. Az ötvenedik évfordulóra majd bizonyosan egy öt lemezes extra változatnak örülhetünk, a mellékletekben pedig a mostani ott alvós jegy után talán kapunk egy tállal az ott főzött ingyen ételből – feltéve, hogy az ÁNTSZ engedélyezi.
 
Woodstock (Woodstock) – Amerikai dokumentumfilm, 1970
Rendezte: Michael Wadleigh
Főszereplők: Richie Havens, Joan Baez, Roger Daltrey, Joe Cocker, Jimi Hendrix
Operatőr: Don Lenzer, David Myers, Richard Pearce, Michael Wadleigh, Al Wertheimer
Producer: Bob Maurice
Vágó: Jere Huggins, Thelma Schoonmaker, Martin Scorsese, Michael Wadleigh, Stanley Warnow
Játékidő: 163 perc
 
DVD-információk:
Forgalmazó: Fórum Home Entertainment
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, svéd, spanyol, portugál, olasz, norvég, német, litván, lett, lengyel, héber, görög, francia, finn, észt, dán, bolgár, angol
Első rész: „Woodstock” Rejtve maradt történetek: Több, mint kétórányi soha nem látott koncertfelvétel olyan előadóktól, mint Joan Baez, Paul Butterfield, Canned Heat, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Mountain, Santana, Sha Na Na, The Who és Johnny Winter (eredeti nyelven); „Woodstock” A fesztiváltól a filmig, Átfogó kisfilm-összeállítás, mely elejétől a végéig feleleveníti a fesztivált és a közben készült film forgatását, kiegészülve Martin Scorsesével, Grace Slickkel, Michael Wadleigh rendezővel, a fesztivál executive producerével, Michael Langgal és másokkal készült interjúkkal (eredeti nyelven)
 
Második rész: Hat további, soha nem látott felvétel a Canned Heat, a Country Joe & The Fish, a Grateful Dead, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix és a The Who koncertjéről; – hét további kisfilm (eredeti nyelven). A 40. jubileumra készült gyűjtői kiadás tartalmazza még: „A Life magazin 60 oldalas emlékszámának reprodukcióját” és a fesztivál emléktárgyainak reprodukcióit (kézzel írt üzeneteket és egy háromnapos belépőjegyet)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.17
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019836902618408 másodpercig tartott.