Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  „Kossuth izenete eljött”
 
Héty Péter | 2010. március 11., 10:57
 
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából három kiemelkedő zenekar, a Jánosi Együttes, a Csík zenekar és a Ghymes is fellép a közelgő tavaszi hétvégén Debrecenben. Kettő ezek közül sajnos egy időben, március 13-án. Ahogy a Ghymes megfogalmazta: a szabadság eszményének fiatalos lendületét igazából az ének és a zene tudja manapság hitelesen megfogalmazni, éreztetni, különösen ha hozzátesszük, hogy az idén ezt pártpolitikai csatározások közepette kell megélnünk. A koncertek bizonnyal sok fiatalt szólítanak majd meg, de talán az idősebbeknek is frissítő, élénkítő fuvallatot hozhatnak.
 
A Motolla Egyesület szombati családi délutánján nemzeti ünnepünkre készülnek a Homokkerti Közösségi Házban, délután 14.30-tól. Lesz majd címer készítése nemezből, kötélverés, kokárdakészítés (kötélből, gyöngyből), kosárfonás, pajzs faragása és kifestése, bőrözés, böjti játékok, valamint leánytáncok tanulása a Szélrózsa Táncegyüttessel (Földes), verbunkos bemutató a Szélrózsa férfitáncosaival, Gyönyörű Zsiga vezetésével. Ezt követően 19 órától a hazai historikus népzene kiválóságát, a Jánosi Együttest fogadják az egyesület tagjai. Róluk illik tudni, hogy a debreceni Kobzos Kiss Tamás közreműködésével készített Kossuth izenete eljött című lemezükön a szabadságharc korának dallamait a korabeli források, valamint a népi emlékezet szerint megszólaltatva rögzítették. A Felderül még a magyarnak a napja címet választották a mostani műsorhoz, melyben '48-as népdalokkal és katonanóták éneklésével emlékeznek. A program további részében a Karácsony Sándor Kör az idén 80 esztendős Molnár V. Józsefnek ajánlja Világ-virág címmel Végvári József előadását, mely nyelvi adalékokkal szolgál az idős mester világmodelljéhez.
 
A Jánosi Együttessel egy időben, 19 órától lép színpadra a Kölcsey Központ nagytermében a Csík zenekar. Az immár Magyar Örökség-díjas népzenekar mostanában az ország legrangosabb fellépő helyein is megfordul, melyek sorába ezúttal a sokat dicsért debreceni koncertterem is bekerül. A nemzeti ünnep tiszteletére olyan dalokat is játszanak majd, melyeket máskor nem hallhatunk tőlük – ígérik a közönségnek. Itthonról és Erdélyből gyűjtött katonadalok, vigadalmas zenék teszik emelkedettebbé a népszerű népzenészek műsorát, melyet erre az alkalomra állítottak össze. Azért valószínűleg elhangzanak majd a nem pont ehhez az alkalomhoz illeszkedő népszerű népdalaik, és népies átirataik is. Az utóbbi időkben adott remek hangulatú koncertjeiket figyelembe véve ezen az estén is bizonnyal nagy sikert aratnak majd. A fellépést közönségtalálkozó követi majd.
 
A Csík zenekar Most múlik pontosan című, nagysikerű feldolgozását – mint a magyar zeneirodalom kincsét – nemrégen együtt emlegettem a Ghymes két hasonló gyöngyszemével, s most néhány nap különbséggel szinte egyszerre, ünnepi csokorban hallhatjuk mindezt, hisz a felvidéki zenekar is eljön hozzánk. Talán elmondható, hogy a Csík mostani sikerére is hatással volt a felvidéki Ghymes együttes karrierje, hisz nagyban hozzájárult népszerűségük ahhoz, hogy rengeteg mai fiatal rátalált a népzenénkben rejlő szépségekre, mai aktualitásokra. Persze ez messze nem csak az ő érdemük, de nem lehet e mellett említés nélkül elmenni.
 
A Ghymes táncházakból indulva vált az egyik legnépszerűbb koncertzenekarrá, muzsikájuk alapjaiban őrzi a magyar népzenét. Szerelmes szabadság című ünnepi műsoruk március 15-én 20 órakor kezdődik a Főnix Csarnokban, Trill Zsolt színművész és a debreceni Bányai Júlia Általános Iskola Lautitia gyermekkara (karnagy: Nemes József) közreműködésével.  Sztárvendégként az erdélyi születésű Keresztes Ildikó is fellép velük, aki számos sikere mellett legutóbbi lemezén népszerű hazai rock balladákat adott elő. A Ghymes dalait mindig is áthatotta a szabadság szellemisége; koncertjük minden bizonnyal méltó ünneplés lesz március 15-én. Műsoruk mottójaként Szarka Gyula ezeket fogalmazta meg: „Azt hisszük, a szabadság messze van, magasan repül a bizonytalanság, a veszély, az ígérgetés drága világában, ahol nagy a sírás és nagy a nevetés. Milyen öregek is vagyunk, ha elfelejtettük már, hogy vele születtünk, csak óvatosságból előre küldtük, ő a holnap és szerelmes belénk. A „Szerelmes szabadság”.  A fiatal élet meri csak visszahívni, mert a legnagyobb bátorság kell ahhoz, hogy a magunkévá tegyük, mert halálosan szép. 1848 március idusán mi magyarok ezt megint megtettük, ritka pillanat volt, már nem a szavak, csak az ének tudja felidézni igazán. Énekeljük együtt a bátorság ünnepét.”
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017993927001953 másodpercig tartott.