Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Félelem nélkül, énekelve
 
Héty Péter | 2010. március 26., 09:57
 
A Ghymes immár sokadik koncertjét adta Debrecenben. Ezúttal a nemzeti ünnep alkalmából érkeztek a Főnix Csarnokba, amely közel sem telt úgy meg, mint a 25 éves jubileumukra. Számolhattak ezzel, hisz némiképp szűkítették is a teret a hatalmas színpad előre hozatalával, s így valamivel családiasabb is lett a hangulat. Mindig elmondható volt a Szarka testvérekről, hogy a politikai közélettől, nyilatkozatoktól távol tartották magukat, magyarságuk méltóságteljes vállalása mellett, ami már sajnos majdhogynem politikai nyilatkozatnak számít. Most először azonban hallottuk őket állást foglalni politikai kérdésben, még ha nem is pártpolitikai témában. Elsősorban a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán emelték fel hangjukat a félelemmentes, közös kiállás érdekében, magyarságunk mellett.
 
Tíz fővel vonult fel a színpadra a felvidékinek tekinthető zenekar. Varga Bori zenésztársuk belépésekor hallhattuk a zenekar tagjaitól, hogy mennyire feldobta őket egy hölgy jelenléte a csapatban. Mivel ő most nem volt velük bizonyára ezt is pótolták három, a háttérben éneklő hölgy alkalmazásával. A Smaragdvárossal, annak csendes bevezetőjével, zöldes fényben léptek a színpadra. Szarka Gyula a közönség mellett március 15-ét is köszöntötte, s ennek jegyében a Tűzugrás albumról eljátszották a Militaris congratulation-t: „Egyszer ideje volna. Jaj, szegény magyarok, Immár vigadnotok; Egyszer ideje volna.” A Teremlakó című daluk kapcsán – mely az önjelölt uralkodókról szól –, azt mondták, hogy sajnos ma is aktuális, de nem kívánják az ilyesmit senkinek.
 
A Smaragdváros anyagához visszatérve a Szárnyaskezű szeretők szép balladáját hallhattuk, majd az Álombálom frissebb dala, a Vándorének néhány fiatalt táncra is perdített, az ülő sorok mögött, a keverő pult előtt. Még Jelasity Péter szaxis is léggitározott egyet fúvós hangszerén. Az albumnál maradva Szarka Tamás elmondta, hogy zenekarvezető testvére, Gyula néha más szövegírót is felkér rajta kívül, mint például Petőfi Sándort. Az ő verséből készült Álom ezúttal az ünnepi alkalomhoz is illett, s a Gyula által énekelt dalban szép szaxofonszólót is hallhattunk Jász Andrástól. A Héjavarázs kapcsán azt hallhattuk, hogy sajnos vannak ellenségeink a világban, s ezért vigyáznunk kell egymásra.
 
Sztárvendégüket, Keresztes Ildikót is színpadra szólították, akivel elsőként a Tűzugrás albumon Hobóval készült Pozsony bluest adták elő. Ildikó hangja remekül hozta a karcos blues hangulatot, Szabolcs zongora szólója viszont igen halvány volt. Újabb nem Tamástól kért szövegként Weöres Sándor Ej de igen nagy kár című versét is elénekelték. A refrénről csak most tűnt fel, hogy teljesen megegyezik az indiai származású énekes, Sheila Chandra kiváló, Weaving My Ancestors’ Voices című albumán hallható, ősi indiai mantra, az Om Namaha Shiva dallamával.
 
Szarka Tamás elmondta, hogy szokott néha hirtelen felindulásból is alkotni. Ilyen felindulás lett rajta úrrá, amikor azt hallotta, hogy Felvidéken meg akarják neki mondani, hogy milyen nyelven szóljon, hogyan kérjen egy kiló krumplit. Döbbenetesnek nevezte, hogy sokan már szlovák iskolákba adják félelmükben gyermekeiket, pedig félelemben nem lehet élni. Ebben a szellemben írta az Éghymese album Éneklő magyarok című dalát, amiben a vendég énekesnő is újra remekelt.
 
Ugyanerről a lemezről a Duna folyó – mely elválaszt és összeköt – ihlette Bárka is felcsendült. Tamás ezt követően a szerelemhez hasonlította a szabadságot: mindent megadunk érte, hogy megszerezzük, de nem tudunk élni vele. Az ellentmondás belső feszültségét a Két szaxis lendületes zenéje igyekezett oldani, majd Gyula mátyusföldi mókás nyelvjárással tolmácsolta a Paraszt íneket. A forradalmak a mának is üzennek: ha fenyegetnek minket, akkor oda kell állnunk, így tudunk megmaradni a Kárpát-medencében – mondta ismét kemény kiállással Tamás. Csak ebben a szellemben tudunk Messzerepülők lenni. A dal drámai kezdése is erősítette mondandóját, bár hősies éneke kevésbé volt érthető – talán a hangosítás miatt.
 
A kapcsolatok ápolásának jegyében a színpadra vonult a debreceni Bányai Júlia Általános Iskola Lautitia gyermekkara, akik a Száz talléros katonának refrénjében segédkeztek először, egy igen régi, Az ifjúság sólyommadár című lemezt megidézve. Ezt követően az egyik legszebb Ghymes-dalban énekelhettek. A Tánc a hóban ezúttal is hatásos volt, bár Tamás elektromos hegedűjén kevésbé hangzott jól a szóló, mint a régi akusztikuson. Majd ismét zöldes fényekben adták elő A pénz szaga (kelet-nyugati átjáró) című dalt. Újabb debreceni vendégként a kárpátaljai születésű Trill Zsoltot kérték a színpadra, hogy prózában szólaltassa meg a Himnuszt. A szépen indult verselésbe Trill sajnos hamar belesült, így végül papírról adta elő nemzeti imánkat. A zárásban, a Ghymes saját himnuszának nevezett Kézfogásban annak örülhettünk, hogy a kórus is igazán jól érvényesült. A koncert végi pillanatok emelkedettségét fokozta a színpad hátterében felemelkedő gigantikus méretű címeres magyar zászló.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019243955612183 másodpercig tartott.