Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Pszichokatona álküldetésen
 
R. Szabó Zsuzsa | 2010. március 31., 11:34
 
Paranormális képességekkel rendelkező, nem fegyverekkel, hanem az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölők című filmben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét, akit a kétbalkezes sztorihajhász, Ewan McGregor kísér el álbevetésre. Grant Heslov filmje az ezoterikus gondolkodásra nyitott, a tudatalatti hatalmának erejében bízó újfajta látásmódot figurázza ki, miközben filmes utalásokkal tűzdeli tele a mentalista katonákról szóló sztoriját.
 
Az Egek ura című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt George Clooney lecserélte az öltönynadrágot oldalzsebes gatyára, hetyke bajuszt növesztett és kissé lökött parafazonná vedlett Grant Heslov filmjének kedvéért. Paranormális képességekre edzett békeharcosként tiszteleg a Nap előtt, olykor beveti a szikrázó szem technikát és fegyverek nélkül, a tudat erejével küzd támadói ellen. A sztorikeresőben lévő, magánéleti kudarcaitól elgyengült újságíró, Bob Wilton (Ewan McGregor) ráharap a mentalista katonák kiképzésének sztorijára. Úgy hiszi, egy titkos kormányprogramba szimatolt bele, nagy lehetősek kapujában áll egy hatalmas sztorival. Persze nem tudja, hogy mindez csupán pár megszállott, önmagát harcos szerzetesnek nevező bolondos figura tét nélküli kalandja. Igaz ugyan, hogy gyanússá válik neki a felhőoszlató-tekintet ereje és a fegyverek nélküli támadótechnika, de Lyn Cassady, a Clooney által megformált jedi harcos mély átéléssel, filozofikus eszmefuttatásokkal támasztja alá fura viselkedését.
 
Bob Lyn mellé csapódva megpróbál elmélyülni a béke harcosainak világában. Megismeri a program kitalálójának létfilozófiáját és pacifista világszemléletét. A történet, had tegyük hozzá, hogy a vietnami háborúig utal vissza és pszichoharcosaink kulcsfigurája, Bill Django (Jeff Bridges) is a vietnami háború eseményeihez tér vissza emlékeiben.
 
A különleges jedi-program kifejlesztője, Bill évekig tanulmányozta a hippik életmódját, megmártózott a gyönyörökben, úszott az öröm mámorában is, belekóstolva a békét hirdető hippik mindennapjaiba, úgy érezte, fegyverek helyett akár virággal is lehet harcolni. Kidolgozta tehát a szeretet erejére támaszkodó harci módszereit, lelkük felszabadítására buzdította katonáit. Lyn a legtehetségesebbek közé tartozott, ám mint kiderül, átok ül rajta, egy alkalommal ugyanis különleges képességét bűnös dologra használta fel, tekintetével megölt egy kecskét. A módszer alapelveit és alapküldetését a kecskegyilkolással bepiszkolta. Most azonban összeszedve magát titkos küldetésére indul, bevetésen van, ehhez kapja társul Bobot.
 
Jon Ronson regénye alapján Peter Straughan írta meg a film forgatókönyvét, aki valószínűleg szándékosan élezte ki a sztorit a mostanság oly divatos, az öngyógyítás és sorsbefolyásolás hívószavaként is működő tudatalattira. Clooney és McGregor mellett olyan nagy nevek váltak különleges képességek bohócaivá mint Kevin Spacey, Jeff Bridges és az Avatar Pandora-pusztító nehézfiúja, Stephen Lang. Lang például kitartóan próbálkozik a falon áthatolás technikájával, ami az Avatarban alakított karaktere után még inkább mulatságos. A filmben producerként is tevékenykedő Clooney is kiélheti játékos kedvét, a rá oly jellemző féloldalas mosolyával és jellegzetes taglejtéseivel szerethető lökött jediként jógázik a kocsi tetején, és tiszteleg a Nap előtt. Az Egek ura kimért és precíz üzletembere után kifejezetten jól áll neki a terepszínű ruha és mocskos póló. McGregor ezúttal csak bakot tart neki, mert Clooney mellett kevésbé tud kibontakozni bugyuta újságíró szerepében.
 
Grant Heslov rendező nemcsak az ezoterikus gondolkodásmódra reflektál ironikusan, hanem óvatosan, finom gúnnyal átitatva bírálja az amerikai hadvezetést is. A Csillagok háborúját és a Bárányok hallgatnak című filmet is játékba hozó alkotás felvillantja az iraki háborúk erkölcsi kérdéseit is, azonban elhagyja a súlyos gondolatokat és inkább a tökkelütött pszichokatonák elbaltázott próbálkozásain derül.
 
A Kecskebűvölők alapötlete nem mondható sem elcsépeltnek, sem erőltetettnek, ám Heslov sok ziccert kihagy, és megvárakoztatja a nagyobb durranásra várakozó nézőt. Ahelyett, hogy ügyesebben meglovagolta volna a tudatalatti erejére támaszkodó békepárti katonák harcmodorának taktikáit, leginkább Clooney-ra bízza a sztori sikerét.
 
Kecskebűvölők (The Men Who Stare at Goats) – Színes, feliratos, amerikai-angol vígjáték,  2009
Író: Jon Ronson
Forgatókönyvíró: Peter Straughan
Rendező: Grant Heslov
Főszereplő(k): George Clooney (Lyn Cassady), Ewan McGregor (Bob Wilton), Jeff Bridges (Bill Django), Kevin Spacey (Larry Hooper), Stephen Lang (Dean Hopgood), Robert Patrick (Todd Nixon), Waleed Zuaiter (Mahmud Daash), Stephen Root (Gus Lacey), Nick Offerman (Scotty Mercer)
Zeneszerző: Rolfe Kent
Operatőr: Robert Elswit
A film hivatalos honlapja:
Producer: George Clooney, Paul Lister
Vágó: Tatiana S. Riegel
Játékidő: 94 perc
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.75
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,021332979202271 másodpercig tartott.