Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film > DVD
  Kettős hatás
 
Lara | 2010. április 02., 14:07
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, étel, ruhadarab, netán egy hangulat vagy egy hely, mely gyermekkorában megérintette. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát. Ilyen filmpáros a Csillagok háborúja (Star Wars) és a Star Trek, melyeknek rajongótábora ádáz harcokra is képes a vetélytársak ellen. E kettősséget hivatott kifigurázni Kyle Newman elsőfilmes rendező a Fanboys – Rajongók háborúja című filmjével, melyben a Baljós árnyak előtti galaxisba kalauzolja el nézőit.
 
Filmje egy romantikusan megható és egyben infantilisan gyermeteg alapszituációból kiindulva egy road movie-vá alakul, melyben négy elszánt Star Wars-rajongó indul csatába álmai megvalósításáért. A gyermekkoruk óta együtt lógó srácok között a George Lucas-eposz a kapocs, hiszen szinte minden rezzenésük és gondolatuk erről szól. Egyedül Eric (Sam Huntington) lóg ki a sorból, aki az iskola elvégzése után szögre akasztotta a Skywalker-kosztümöt, és beállt apja üzletébe – megkomolyodott. Barátai ki is nézik emiatt – nem tudni, hogy az új kocsijára irigyek, vagy inkább lesajnálják. Amikor azonban kiderül, hogy egyikőjük, Linus (Chris Marquette) rákos beteg és már csak néhány hónapja van hátra, újra egymásra találnak, mégpedig nem máson, mint régi nagy vesszőparipájukon, kedvenc filmjükön keresztül. Újra van ugyanis közös cél, mely a szemük előtt lebeghet: Linusnak meg kell néznie a Csillagok háborúja éppen készülő első részét – a Baljós árnyakat –, mielőtt túl késő lenne. Ebben segítenek neki barátai, mégpedig nem kisebb haditervet kieszelve, mint hogy betörnek a Lucas-birodalom főhadiszállására és ellopják a már félig megvágott kópiát. A küldetés teljesítése közben természetesen számos akadállyal kell megküzdeniük, melyek abszurd helyzetek sorát eredményezik.
 
A Fanboys kissé bugyuta figuráival és a szinte gyermeteg sikamlós poénjaival leginkább Kevin Smith Shop Stop filmjeinek hangulatát idézi. Smith egy rövid jelenet erejéig meg is jelenik a filmben, méghozzá egy igazán testhezálló kétértelmű  jelenetben. Hozzá hasonlóan más hírességek is vállaltak egy-egy villanásnyi szerepet a filmben, így egy rövid, mégis kulcsfontosságú pillanatra felbukkan William Shatner, a Star Trek univerzum híres Kirk kapitánya, sőt a legendásan hamvas Leia hercegnőt annak idején megszemélyesítő Carrie Fisher is. A road movie formával a film készítői jól elkendőzték, hogy az alapötleten kívül – ami valljuk be mégiscsak vicces és  egyben megható – nem nagyon volt ötletük a történet fordulataira. Kiszínezték néhány gyermeteg, mégis jól működő poénnal, számos utalással a tisztelet tárgyát övező filmből és letűnt, de jó nevű sztárokkal szórták meg mindezt, akik neve szinte garanciaként működik, főként a rajongók számára. Stark Trek- vagy Csillagok háborúja-rajongóknak minden bizonnyal remek szórakozás, a többieknek pedig – nos… Vannak többiek?
 
Fanboys - Rajongók háborúja (Fanboys) – Színes, amerikai vígjáték, 2008
Forgatókönyvíró: Ernest Cline, Adam F. Goldberg, Dan Pulick
Rendező: Kyle Newman
Főszereplő(k): Sam Huntington (Eric), Chris Marquette (Linus), Dan Fogler (Hutch), Jay Baruchel (Windows), Kristen Bell (Zoe), David Denman (Chaz), Christopher McDonald (Big Chuck),
Seth Rogen (Seasholtz admirális), William Shatner (önmaga), Carrie Fisher (doktor), Jaime King (Amber)
Zeneszerző: Mark Mothersbaugh
Operatőr: Lukas Ettlin
Producer: Evan Astrowsky, Dana Brunetti, Matthew Perniciaro, Kevin Spacey
Vágó: Seth Flaum
A film hivatalos honlapja:
Játékidő: 90 perc
 
DVD információk:
Forgalmazó: Budapest Film
Megjelenés dátuma: 2010.02.18.
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar
Extrák: interaktív menük, közvetlen jelenetválasztás
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.67
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,012226104736328 másodpercig tartott.