Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Szezon előtti spanyol kirándulás
 
Héty Péter | 2010. április 02., 14:17
 
Paco de Lucía-t akkor volt szerencsém először élőben látni-hallani, amikor a legendás San Francisco-i gitártrió lemez hangulatát felidézve a Debreceni Dózsa stadionban adott közös koncertet John McLaughlinnal, 1987-ben. Rá tíz évvel az újra összeállt eredeti Gitár Triót már teljes felállásban élvezhettem, de csak Budapesten, bár ott két koncertet is kellett adniuk a nagy érdeklődés miatt. Az újabb koncertre most kicsit többet kellett várnom, hisz tizenhárom év telt el, de legalább ismét házhoz jött az örökifjú Paco. Bár Debrecenben ez nem volt hirdetve, de saját flamenco csapatával a Cositas Buenas című legutóbbi albuma (2004) európai koncertturnéjának első szakaszában érkezett hozzánk a mester. Részben az iránta érzett tiszteletből, részben egyéb okokból hozzá hasonló, több hetes borostával és fejtetőn immár ritkuló hajjal érkeztem mostani fellépésére.
 
A koncert előtt egy-két héttel – háttér információk szerint – zeneiskolákban már akciós csoportos jegyeket is lehetett venni, feltehetően a gyér előzetes érdeklődés miatt. Ez persze a jövő nemzedékek motiválása miatt is – amit Paco is fontosnak tart – pozitív kezdeményezésnek tekinthető. A Főnix Csarnok azonban sajnos így sem telt meg a nagy név érkezésére. Azt, hogy mindez az érdektelenségnek, vagy az emberek anyagi nehézségének köszönhető-e nehéz lenne eldönteni. Ennek ellenére a közönség így is lelkesen fogadta a spanyolgitár mesterét és flamenco muzsikát játszó csapatát. A kissé előretolt - városunk összes pálmafájával feldíszített - színpaddal leszűkített csarnokban jó háromnegyed háznyian voltunk.
 
A három évtizeddel ezelőtti Siroccó albumán található rondenával nyitott (Mi nino Curro), mint a legtöbb fellépésén. Játéka semmit sem fakult az évtizedek során, s az első pillanattól fogva magával ragadta a közönséget a tíz profi ujj – az immár 63 esztendős mester vezetése alatt. Csak ez után lépett színre a kísérők egy része. Az ütős El Piranha, aki az ülőalkalmatosságként is szolgáló karibi eredetű cajón hangszerén kívül a többi instrumentumához alig nyúlt a koncert során. Aztán egy háromfős, ülve tapsoló brigád járult még a ritmuskísérethez, melyből csak az énekes Duquende-t ismertem fel, de a sor szélén lábával is intenzíven dobogó tagról sem volt nehéz kitalálni, hogy a táncos Farruco lehet. A hosszú hajú, középső illető pedig remek kántálásba kezdett. David de Jacoba szenvedélyes éneke bizonyság volt arra, hogy a flamenco arab és cigány gyökerekkel bír.
 
A basszusgitáros érkezésével már egy népesebb, és álló taps brigád állt csatasorba. Bemutatták azt a jellegzetes és elképesztő ritmikai taps-játékot, amit a spanyolok társasági muzsikálásain láthatunk-hallhatunk. Aztán egyenként leültek hangszereikhez. Antonio Serrano szintetizátorán csak csendes harmóniákat tett a muzsikához a későbbiekben, de kromatikus szájharmonikáján mindvégig ritka és lenyűgöző érzékkel játszotta a latin dallamokat, szólóban és kíséretben egyaránt. A világszerte számos zenei körben ismert basszusgitáros Alain Perez a flamenco muzsikában alighanem egyedülálló módon nem egyszer szólózott is. Ilyenkor stílusosan hozta a műfaj hangulatát, dallamvilágát, miközben a kísérők ritmusától lazán elszakadva szárnyalt. A másodgitáros Niño Joselenek a főnök mellett leginkább kísérő szerep jutott, csak a koncert vége felé bizonyíthatott szólóival is. Az egyik legemlékezetesebb alighanem a Pacoval feleselgető kettősük volt, mely a gitárlegendákkal közös muzsikálást idézte. A szűkszavú, ám „bőkezű” mester - és az egész koncert - összes hivatalos közleménye a színpadról mindössze egy „gracias” volt, majd a vége felé a zenészek gyors felsorolása.
 
A köszönetnyilvánítás és az azt megelőző, kissé Gipsy Kings-es hangulat után - melyet érdekes ritmusváltásokkal is fűszereztek - a legendás énekes Duquende és David remek kettőst hoztak a Volár című buleriában, s az egyre forróbb hangulatot fokozandó a táncos is felpattant az alámikrofonozott tatamira. A géppuskalábú Farruco hamar lehengerelte a közönséget. A következő számba már úgy érkezett vissza, hogy valahol magára eresztette a zuhanyt. Hosszú hajáról heves mozgása közben csak úgy permetezte a vizet, mint látvány elemet. Ez a kissé pozőr fogás megbocsátható volt neki, hisz valóban elképesztő érzékkel ropta, ami nem is csoda hisz a Los Farruco dinasztia legifjabb nemzedékéhez tartozik, nagyapjuk a legendás Farruquito ma is aktív. Maga Farruco a Nemzetközi Flamenco Divat Shown is fellépett nemrég Antonió Miró divattervező kompozíciójában, családi show-jukkal pedig nemrég Amerikát is elkápráztatták.
 
A majd két órás ritmusorgia közepette többször is bizonyította a főszereplő Paco őstehetségét, szenvedélyes és érzelem gazdag játékával, s a sok buleria, alegria, rumba és még kitudja milyen pergő latin ritmusok között egy-egy csendesebb darabban is megmutatta művészetét, mint például a Luzia című lemezének címadó sigueriyasában. A koncert vége azonban kérlelhetetlenül elérkezett, hiába tombolt a közönség - különösen a végére hagyott táncos produkciókra –, egy ráadásnál többet már nem kaptunk, bár ez után még kedvesen a színpad elejére jöttek, s még egy kicsit mókáztak is a zenészek az eléjük sereglett, őket ünneplő közönségnek.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.022425889968872 másodpercig tartott.