Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Csillagital és holdkörte
 
R. Szabó Zsuzsa | 2010. április 07., 09:40
 
Balázs Imre József legfrissebb verseskötetében a világ dolgaira rácsodálkozó gyermek szemszögéből fürkészi a világot. Hanna-hinta című könyvében a gyermekmondókák halandzsanyelvéből és Weöres Sándor versformáiból merít. A kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában megjelent kötet versein keresztül bekukkanthatunk a lakás zegzugainak rejtélyeibe, megleshetjük a konyhapadló, a foltok és a tavasztündérek titkait is.
 
A Székelyudvarhelyen született irodalomtörténész, kritikus, költő, Balázs Imre József kedveli a gyermeki perspektívát. Finoman fűzi bele költeményeibe a gyermekversek nagyjainak hagyományait, Weöres Sándor verseinek játékos bájjal vegyülő filozofikus merengései és Oravecz Imre versépítkező eljárásai is hatnak soraira.
 
A Hanna-hinta című verseskötetében gyermeki logika mentén, gyermeknyelvet idéző beszédmódban szemléli a természeti jelenségeket, a lakást, a mikrokörnyezetet, a szülők szobáinak rejtélyeit, a mindennapok eseményeinek apró és csak gyermekszemmel látható csodáit. Tágra nyitja a képzelet kapuját és bekukucskál a felhők mögé, anyuci dolgozószobájába, a gyerekszobában heverő rongybaba gondolataiba, de a kislányok szoknyájára csöppenő „eper hagyta, meggy vagy málna” folt fura alakzatában is érdekes jeleket lát.
 
Az élénk meggypiros és málnaszín adja a könyv képi világának alaptónusát. A Koinónia Kiadó kötetének gyermekrajzokat imitáló meggypiros borítóján két gyerkőc ölelkezik. Keszeg Ágnes illusztrációi a vízfestékkel készült, nagy pacsmagokra emlékeztető gyerekrajzokat idézi, merthogy a gyerkőc a pacákba is izgalmas formákat lát. Keszeg Ágnes ezekből a szétfolyó pacákból varázsol emberkéket, fakockákat, játék mackókat és rongybabákat., borzas csillagokat és bundasapkába bugyolált napocskákat.
 
Balázs Imre József több mint tíz éve a Korunk irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, két éve a lap főszerkesztője, rendszeresen publikál verseket, irodalomkritikát, tanulmányokat folyóiratokban, antológiákban. A József Attila Kör, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), a Romániai Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága tagja. A kritikák és esszék mellett sokszor szólal meg gyermeki hangon, elengedi a gyeplőt és hagyja, hogy a szavak furcsa halandzsanyelvé álljanak össze. A Hanna-hinta című kötetében az altató rigmusok mellett kiszámolókra emlékeztető szójátékok is olvashatók. (Már maga a cím is a minden gyerkőc számára ismerős hinta-palinta lüktetésére játszik rá.)
 
A világ megpördül, a dolgok kisiklanak a megszokott medrükből, barátságosabbá és megismerhetőbbé válnak a jelenségek. Balázs Imre József csillagitallal megtelt holdkörtéről, szél-lányokról, és kuncogó felhőkről, kóborló macskákról versel, miközben a felnőtt olvasót is kirángatja a hétköznapok feszes ritmusából, és ahogy a költő egyik versében utal rá, belénk költözik egy kerek érzés.
 
(Balázs Imre József: Hanna-hinta, Kolozsvár, Koinónia Kiadó, 2009)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015850067138672 másodpercig tartott.