Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Levéltitkok háborúban, békében
 
Kele Csilla | 2010. április 13., 11:51
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben. Két sztárjelölt játssza a szerelmespárt az édesbús randifilmben: kevés észosztás, sok hallgatás jár azoknak, akik egy baka és egy diák vonzódását tennék mérlegre.
 
John (Channing Tatum) és Savannah (Amanda Seyfried) története a régi kliséket teljesíti be: szünidei love story alakul a vászon erőterében. Idilli táj némi vadromantikával, máskor hazafias szólammal nyújt bombabiztos hatást mindkét nembélieknek. Pedig a katona és a diáklány szerelme vontatott rendben ügyel a részletekre. Távszerelem rajzolódik ki a részletekben, Johnt gyakran elhívja hivatása a hadseregbe. Egyszer Afrika, máskor Afganisztán – mindez hét évnyi bolyongást sorol rendbe –, a helyszínek közt a hívószó csupán a hiány, amit a távolság növel elérhetetlenre. Mégis megígérik egymásnak, hogy tartják a kapcsolatot a levelekben, a cím is erre utal, hiszen a film felütése gyakran tér ki a postavárásra és a sorok egyengetésére. Jobb híján ennyiben kimerül a történet, esős napokon talán tartogat némi meglepetést a borúval ébredőknek.
 
A film mégis ügyel a nívóra, érzékeny a fényekre és az idill megteremtésére, kiváló csapatmunkát sejtet a fényképezés minősége. A vásznon átütő erővel szakítja le a romantika a dicsőséget: opálos fényjáték, giccsbe hajló színek adnak okot, hogy elmenjünk a moziba és ne otthon lessük a neten. A gigantikus misszió valóban filmvászonra termett, a svéd rendező, Lasse Hallström érdeme, hogy a művészi ambíció a csajfilmeket is megérintette. A Csokoládé (2000) rendezőjeként joggal jelölték a legjobb rendezés díjra az egykori premieren, bár első igazi sikerére, a Gilbert Grape (1993) című filmre alig emlékszünk Johnny Depp és a szinte még kölyök Leonardo DiCaprio szereplésével.
 
A forgatókönyvet Nicholas Sparks regénye nyomán írták, igencsak különös nyitójelenettel. A kezdő képeken háborús akciót látunk a megszokott kellékekkel: rohamsisak, szürkezóna, mögöttük sártenger. John Tyree a G. I. Joe: A kobra árnyéka (2009) sztárja látható később – kevésbé diszponált külsővel –, sármja csak a románc kezdetén tűnik fel a nézőknek. Többnyire ez lesz majd a Kedves John! szinte egyetlen érdeme: az érzelmek alkalmat adnak, hogy felülírjuk az erősebbik nemről alkotott nézeteket. Channing Tatum játéka igazi felüdülés azoknak, akik unják már a flanellingeseket, a középosztálybeli fizimiska a tengerentúlon nem merül ki a márkahűségben.
 
A férfi szereplő komoly dilemma azért is, mert végig úgy tűnik, csak véletlenül került a filmbe. Bár a szégyellős motyogás olykor áttűnik némi sziklaszilárd tartásba, rendíthetetlenségbe. Nem vitás, maga is törekszik, hogy kedvencei közt Paul Newman játékának is megfeleljen. Megkockáztatjuk, tényleg van benne valami a James Dean-féle karakterből a szabotázsnak is beillő tekintetben. Álmos szemek, nyúzottságnak tűnő profil némi darabossággal tetézve – megnyugtat a tudat, hogy végre van valaki, aki tudja viselni, mit rámért a férfinem. De nem csak a vásznon vadul benne az érzelem, a sok edzés nyoma, hogy birokra kell az ellenzőkkel, akárcsak a Bunyó (2009) filmben. Meglehet, a YouTube viccnek szánta a robosztus termetet: súlybéli gyarapodása a virtuális közösség klipjében kilóra méri számára a tehetséget.
 
Hasonló benyomást kelt Amanda Seyfried is Savannah szerepében, aki a Mamma Mia! (2008) szerepéből vált ismertté szőkesége. Ő is az a típus, aki nem áll be a sorba, hogy megkapja a fajsúlyos szerepeket. Elég neki néhány tévéshow és a remény, ami jár a kezdet ígéretével. S bár itthon nem látott filmek tucatjában kapott már szerepet, mégis megmarad bennünk annak, ami tizenegy éves kora óta munkája: divatmodellnek. Meg sem lepődünk, hogy Seyfried a független kritikusok által díjazott „100 legszebb arc a nagyvilágban” listán is szerepel, a harminc alatti celebek közt dicsérik érdemeit a színésznek. A tengerentúlon dalszerzőként is ismert, talán énekes húga unszolására evezett a Love City rock zenekar oldalvizébe, de a Mamma Mia! énekesei közt is öt dalban jegyzett a tinik közt neve.
 
Kedves John! (Dear John) – Színes, amerikai romantikus filmdráma, 2010
Író: Nicholas Sparks
Forgatókönyvíró: Jamie Linden
Rendező: Lasse Hallström
Főszereplő(k): Channing Tatum (John Tyree), Amanda Seyfried (Savannah Lynn Curtis), Richard Jenkins (Mr. Tyree), Henry Thomas (Tim Wheddon), Scott Porter (Randy)
Zeneszerző: Deborah Lurie
Operatőr: Terry Stacey
Producer: Marty Bowen, Wyck Godfrey
A film hivatalos honlapja:
Vágó: Kristina Boden
Gyártó: Relativity Media, Temple Hill Productions
Forgalmazó: Palace Pictures
Játékidő: 105 perc
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.91
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,020318031311035 másodpercig tartott.