Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Filmklub a Tepsiben
 
Csutak Zoltán | 2010. április 29., 14:37
 
Az egyetemhez kötődő Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát szerda esténként, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről. A filmtörténeti kurzusai kapcsán is ismertté vált filmessel a klubnak otthont adó kocsmában, a Tepsiben beszélgettünk.
 
– A vetítés mellett előadással és szakmai beszélgetéssel egybekötött alkalmakat heti rendszerességgel tervezitek. Hogyan esett a Tepsire a választás?
 
Beretvás Gábor: – Tulajdonképpen ez egy véletlenszerű egymásra találás volt. A hely ugyanis mind topográfiailag, mind belső környezetében jelképesen is kifejezi mindazt, amit képviselni szeretnénk. Egy olyan közönségbarát helyet kerestem, ami még a belvárosban található, de mégis annak a perifériáján, ahol az underground is bátran „elődughatja az orrát” exkluzív zugaiból és az akadémikusi műugró trambulin sem törik ketté a nekiveselkedés súlyától... És persze az úgynevezett „filmmolyok” is megfelelő miliőre találhatnak.
 
– Milyen szempontok vezetik a filmek és a meghívott előadók kiválasztását?
 
B. G.: – Nálunk nincs tematika. De nincsenek műfaji vagy egyéb megkötések sem. A meghívott előadók teljes szabadságot élveznek a filmek kiválasztásában. Nos, többek között ez az, ami megkülönböztet bennünket a hasonló kezdeményezésektől. A dolog úgy működik, hogy a felkért szakértő szerdán este 7 órakor elhoz egy olyan filmet, ami valamiért nagyon a szíve csücske, valamiképpen esemény az életében. Az ilyen impulzusokból születnek a legjobb beszélgetések, ez hordozza a filmklub hitelét. Mi csupán egyeztetünk a meghívottakkal,  szóval szervezzük a bulit, a többi megtörténik. Arra persze vigyázunk, hogy aki ide eljön, filmet hoz és előad, ne akárki legyen, ez már a mi felelősségünk.
 
– A klub közönsége mennyire befolyásolhatja a tematikát?
 
B. G.: – A kezdeményezés még eléggé gyerekcipőben jár, de természetesen egyfolytában figyeljük a közönség reakcióit vetítés közben is, és persze az ezt követő beszélgetések során is. Eddigi tapasztalataink azt támasztják alá, hogy a publikumot teljes mértékben megnyerte a módszer, amit kitaláltunk. Törekszünk majd arra, hogy számon tartsuk az idejárók ötleteit, javaslatait, mert a klub elvégre az övék.
 
– Maga a környezet – elvégre egy kocsmában vagyunk – és a nézői elmélyülés igénye hogyan egyeztethető össze?
 
B. G.: – A hely kifejezetten közönségbarát: a szerdai eseményeken egy tepsinyi zsíros kenyérrel kedveskednek a látogatóknak, diákbarát áron, és belépti díj sincs. A pub üzemeltetői függönnyel szeparálták el a pult és vetítések egymással nehezen megférő helységeit, aminek eredményeként a filmélmény kellően bensőséges.
 
– Elárulnád, kik szerepelnek már a meghívandók listáján?
 
B. G.: – Mivel a kezdeményezés az egyetemről indult, javarészt egyetemi tanárok, esztéták, filmrendezők, és filmes újságírók tartoznak előadóink körébe, de lehetőséget adunk tehetséges diákoknak is. Előfordulnak majd programon kívüli események is, egyeztetések folynak többek között Hajdu Szabolcs filmrendezővel és Vajda Mihály akadémikussal is, továbbá a filozófia intézet által meghirdetett RAF-os konferencia filmes partikulációja is itt talál majd otthonra. Lesznek műsorterven kívüli események is.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,017121076583862 másodpercig tartott.