Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
Történet és jelenlét
 
Nádas Péter drámáit színre vinni megpróbáló feladat. Ezek a szövegek mindenesetre az általános gyakorlattól eltérő színészvezetést, illetve színészi jelenlétet igényelnek. A Találkozást a Budapesti Kamaraszínház előadásában láthattuk a DESZKÁ-n.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
Irónia képekben
 
Zsigeri nevetéssel indult a DESZKA Fesztivál második napjának színházi programja. A Kamaraszínházban a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata A jó pálinka itassa magát... című, a jelzet szerint képekben megfogalmazott iróniát hozta el a szemlére.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A boldogság dimenziói
 
Beavató színházi előadásként mutatta be a Csokonai Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház azt a produkciót, amely Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művéből készült. Üdvözlendő az, hogy a Szász Zsolt rendezte darab a fiatalokhoz próbál szólni.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A japán bűvöletében
 
Japánban vendégszerepelt nemrégiben a Debreceni Színjátszó Stúdió. A társulat tagjai az egyik Andersen-mese, A rút kiskacsa feldolgozását adták elő japán nyelven, iskolákban és a toyamai gyermekfesztiválon. A darabot Jámbor József színész fordította.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A tragédia halála
 
Akár izgalmas vállalkozás is lehetett volna a DESZKA második napján a Radnóti Színház produkciója, amelyben Szálinger Balázs három görög tragédiát összefésülő alapanyagából Valló Péter rendező próbált kihozni valamit. Hogy mit, azt nem tudtuk meg.
 

 
   
KULTÚRA
Cellatitok
 
Tovább lépegetve a líra és a dráma mezsgyéjén, a Csokonai Színház Mispál Attila vezette alkotóközössége Tóth Erzsébet költeményeibe merítkezett. A Kőrózsa, betonszív alkotóját az foglalkoztatja: az ember vajon a közösségében, vagy a tulajdon lelkében fogoly?
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A történelem hálószobái
 
Az idei DESZKA Fesztivál egyik (ha nem a…) legizgalmasabb produkciója volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának bemutatkozása Závada Pál Bethlen című darabjával, ami Móricz Zsigmond regénytrilógiája, az Erdély alapján készült.
 

 
DEOL > Kultúra > Színház és tánc
  Tánc, tánc, tánc
 
Héty Péter | 2010. május 07., 11:23
 
A Nagy Olivér táncművész alapította Cívis Táncegyesület volt a legfőbb mozgatórugója idén is a tánc világnapja alkalmából rendezett táncgálának. A Csokonai Színházban debreceni és Debrecen környéki amatőr csoportok adtak ízelítőt munkájukból. A közel háromórás programban a legkülönbözőbb tánckultúrák kaptak teret, a néptánctól kezdve a modern és klasszikus baletten át a show- és versenytáncig.
 
A klasszikus balett népszerűsítésének céljával alapította meg öt évvel ezelőtt a debreceni Cívis Táncegyesületet Nagy Olivér táncművész és felesége, Halász Edit. Mivel ilyen irányú állami képzés nincs a városban, az egyesület a kezdetektől fogva vállalt táncoktatást: klasszikus balettet és modern táncot tanítottak fiataloknak. A kezdetben néhány tagot számláló táncstúdió ma már  jelentős táncos utánpótlással rendelkezik.
 
Nagy Olivér: – A Vasutas Egyetértés Művelődési Központban hoztuk létre a szervezet „ősét”; később a létszám bővülése, fellépéseink sikere egyre szélesítette tevékenységünket, így alakult meg végül az egyesület. A szakmai munkában nagy segítségemre van Laczó Zsuzsa Harangozó-díjas balettművész, koreográfus és a legkisebbekkel is remekül szót értő Pethő Zsuzsa táncművész, koreográfus. Mivel a színházban nincs már tánckar, így ilyen csoport életben tartását is feladatunknak tekintjük. Rendszeresen fellépünk a Debreceni Filharmonikus Zenekar rendezvényein, szerveztünk jótékonysági estet a Magyar Rákellenes Liga debreceni tagozatának, valamint klasszikus balett és modern tánc kurzust, olyan neves művészek, mint Szakály György Kossuth-díjas balettművész, valamint Zachár Lóránd, a Dance Works Rotterdam szólótáncosa vezetésével. Ez utóbbit az idén is megtartjuk, 2010. június 28-a és július 10-e között.
 
– Gondolom olyanok is akadnak, akik nem kifejezetten a színpadi fellépés céljával jönnek…
 
N. O.: – A színpadi produkció fontos megmérettetés lehet, adhatunk mozgásunkkal másoknak is élményt. A tánc azonban az élet része, ahogy Heidi GrosKreutz mottónkul választott mondata is megfogalmazza: „Ha táncolsz, élsz ... ha élsz, táncolsz.” A mozgás belső megélése, kifinomítása már önmagában is tartást, élményt ad. A test koordinálása lelki szükséglet, bár ez mindenkinél másként jelentkezik. A manapság divatos magamutogatás, erő- és képesség fitogtatás helyett mi inkább a hagyományos technikák elsajátításában szeretnénk segíteni és ezek – akár modern – alkalmazását szeretnénk a gyakorlatban megvalósítani, a tánckultúrához ezzel hozzájárulni.
 
Miskolci szereplése miatt a gálán Olivér nem léphetett fel. Felesége azonban szervezőként végig jelen volt. Először arról kérdeztem, hogy a színház bérleti díjának előteremtése mellett milyen munkákat igényelt még ez a nagyszabású rendezvény.
 
Halász Edit: – A dekorációtól kezdve, az egyeztetéseken és a helyszíni próba megszervezésén át a záró tapsrend megszerkesztéséig igen sok feladat adódott. Rám hárult többek közt a konferáló szövegek begyűjtése, szerkesztése is. Saját egyesületünknek is most kellett elkészíttetnem a fellépő ruhát. Szerencsére van már rutinom az ilyesmiben, mivel a filharmonikus zenekarnál hasonló napi munkát végzek.
 
– Hogy érzi, milyen lett a munka eredménye, a táncest?
 
H. E.: – Ez a harmadik talán már gördülékenyebben ment. Érezhetően fokozódott az érdeklődés, a közönség kifejezetten várta, hogy a táncosokkal együtt ünnepelhesse ezt a jeles napot. Remélem azért jövőre nagyobb teret tudunk szentelni a klasszikus táncművészetnek.
 
A táncgála Zsuráfszi Zoltán táncművész, koreográfus ünnepi köszöntőjének felolvasásával kezdődött, majd a néptáncosok közül a Hortobágy Néptáncegyüttes lépett fel, ritkán látható, precíz, kopogós tánccal. A táncos seregszemlén képviseltette magát a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, és a Debreceni Népi Együttes is. A Kenguru Tánc-sportegyesület rugólábú fiataljai már rock and rollra ropták, akárcsak a Salome Tánc-Sport Egyesület párjai, bár náluk a latinos mozgásvilág dominált. Badacsonyi Róbert görkorcsolyán, majd cipőtalppal bemutatott sztepptánca nagy sikert aratott, akárcsak az általa vezetett Rhythm & Shoes Dance Club produkciója. A Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény balett tagozatosain jól látszott a technikai felkészültség. Látványos, víz alatti táncképpel léptek fel a Piruett Tánc Stúdió növendékei is, míg az Attitűd Táncegyesület fiataljai téli hangulatot idéztek. A Kardos TSe és a fővárosi vendég, a Botafogo egyik produkciója is a régi hollywoodi musicalek hangulatát hozta. Modern táncművészeti produkciókat láthattunk két ízben is a Modern Tánc-Játék Stúdió tagjaitól és ezt képviselte a házigazdák Carmina Burana feldolgozása is Homonna Nóra profi szólótáncával, Nagy Olivér koreográfiájában. Az est egyik legszebb produkciója a Time To Say Goodbye című klasszikus slágerre készült Laczó Zsuzsa-koreográfia volt Steuer Tibor (Cívis Táncegyesület) és Zádor Lívia előadásában.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018643856048584 másodpercig tartott.