Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Mire képes az ifjúság?
 
Héty Péter | 2010. május 28., 11:37
 
Azoknak, akik a hetvenes-nyolcvanas években voltak tinédzserek, talán mond valamit a Képes Ifjúság neve. A vajdasági fiatalok magyar nyelvű hetilapja a hazai újságosoknál is megvásárolható volt ugyanúgy, mint a magyarországi Világ Ifjúsága, vagy az Ifjúsági Magazin. Míg az utóbbit bedarálta egy nagyvállalat, addig az előbbi nyomtalanul eltűnt. A határon túli, ma már legendának számító ifjúsági lap azonban túlélte az idők viharát. Igaz, nálunk már nem kapható és a Vajdaságban is csak a Magyar Szó egyik ifjúsági mellékleteként jelenik meg, formája és hangvétele azonban változatlan.
 
A szocializmus utolsó két évtizedében már nem lehetett a nyugati zenéket kiszűrni, aminek eredményeként a különböző lapokban megszaporodtak az ilyen tárgyú rovatok. A tőlünk délre eső Jugoszlávia jóval nyitottabban kezelte a kérdést: a Jugoton kiadó például nyugati zenéket jelentetett meg, a Képes Ifjúság pedig érdekes olvasmányokat közölt a témában. A lap egyúttal színvonalas beszámolókat közölt az anyaországi olvasókat és a jugoszláviai magyar fiatalokat is foglalkoztató kulturális eseményekről. Tette ezt egy laza, szubjektív, emberközeli megvilágításban, amolyan közösségi lapként, ahogy ma is működik. Ez nem jelentette az ízlés – mai szinten negatív értelmű – tömeges kiszolgálását. A színházi, filmes vagy irodalmi kritikák mellett helyet kaptak a rockkoncertekről írt beszámolók, valamint az akkoriban igen kapós, népszerű zenészeket, színészeket ábrázoló színes poszterek. A mai fiatalok ezt persze nehezen érthetik, hisz nem ismerték az akkori, szocialista direktívák szerint készült sivár küllemű olvasmányokat.
 
Arról, hogy a hetilap nem sokat változott, csak annak köszönhetően tudok, hogy zentai barátom rendszeresen hoz néhányat, ha felénk jár. A lapnak még a formátuma is ugyanolyan mint régen, jóllehet a poszter nem melléklet, hanem beépült a színes borító belső oldalába, hátlapjába. Tematikus rovatai jól tükrözik sokszínűségét. Az első oldal a kiemelt cikkekből ad képes ízelítőt, egy vezércikk kíséretében, mely általában valamilyen személyes élmény kapcsán tesz közösségi szinten értelmezhető megállapításokat. A következő, két oldalas rovat a Címlapsztori, a borítón látható illusztráció bőséges szöveges kifejtése, legyen az határon inneni, vagy túli művész, vagy akár egy közösségi találkozó bemutatása. A következő három-négy oldalon Közélet címmel, a családtól a világhálós közösségig az emberi kapcsolatok kerülnek a fókuszba, nem utolsó sorban a vajdasági szűkebb pátria vonatkozásában.
 
Hasonló terjedelmet szentelnek a Szabad-idő rovatnak, mely az értelmes időtöltés módozataival foglalkozik, színházi, képzőművészeti vagy akár iskolai programokról hírt adva, de nem tabuként kezelve a negatív példákat, mint pl. a kábítószerezést, vagy az értékek értelmetlen rombolását sem. Időnként egy oldalas Infó-tár számol be helyi eseményekről, vagy a Technika mutat be a modern vívmányokból, de időnként az Irodalom és a Nagy utazás is teret kap a több oldalas Film rovat előtt. Nagy teret szentelnek a filmalkotásoknak, különösen a kultuszfilmeseknek, kevéske bulvárral is színezve. A középső, színes oldalakon a magyar tévéműsorok kínálatából csemegéznek.
 
A fiatalok klasszikus témája a Zene rovatban jelenik meg, lemez és koncert élmények ismertetésével röviden, vagy akár számonként ízekre szedve. Itt is előtérbe kerülnek a kultusz figurák és bandák, különösen a rövid hírekben, de a szerkesztők bemutatnak reményteli helyi és nemzetközi próbálkozásokat is. Olvashatunk zentai rock-klub koncertről, belgrádi monstre fellépésekről, vagy magyarországi fesztiválokról is. Egy-egy oldalban teret kap olykor a történelem, vagy a DiGitális világ számítógépes ismeretekkel, újdonságokkal. A kétoldalas, színes Életmód rovat változó témákat vet fel az egészségmegőrzéstől, a rágózási szokásokig. A hátsó hasábokon programokat ajánlanak, valamint teret szentelnek a humornak és a rejtvényfejtésnek.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018090009689331 másodpercig tartott.