Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
A fejlődésért
Nyílt levéllel fordultak a Fidesz debreceni – városi, illetve országgyűlési – képviselői a helyi szocialistákhoz annak érdekében, hogy "a város fejlődése iránt érzett kötelességtudattól vezérelve" támogassák a a központi költségvetéshez előterjesztett módosító indítványaikat.
 

 
   
KÖRNYEZET
Magasságok és mélységek vándora
Makleit László és társai évek óta szisztematikusan másszák Európa legmagasabb hegycsúcsait, de néha a tengerek mélyére és barlangokba is leereszkednek. Az idén Skandinávia szépségeivel ismerkedtek meg, de jártak az Alpok legmélyebb barlangjában is. 

 
DEOL > Életmód > Környezet > Élhető világ
  A zakatoló hölgy születésnapja
 
Smidróczki Róbert | 2004. július 26., 17:24
 
Sokan tekintik szívügyüknek, az üzemeltetésére fordítható összeg azonban még mindig korlátozott. A Zsuzsi erdei kisvasút nemrégiben ünnepelte 122. születésnapját, aminek apropóján Sándor Zoltántól, a ZSUZSI Kisvasútért Baráti Kör elnökétől kértünk interjút.
 
Sándor Zoltán: – A debreceni Zsuzsi erdei vasutat 1882-ben építette – Debrecen város pályázata alapján – két vállalkozó. A munkálatok mindössze néhány hónapig tartottak, hiszen februárban írták ki a pályázatot és június 16-án már üzembe is helyezték a kisvasutat. 1977-ben egy hibás közlekedési koncepció következtében meg akarták szüntetni a debrecen-nyírbélteki Zsuzsi vonalat. A tiltakozások eredményeként sikerült elérni, hogy „csak” a pálya kétharmad részét törölték el. A megmaradt pályavonalon a Zsuzsi előbb úttörővasútként, majd gyermekvasútként üzemelt. 1995-ben az önkormányzat a teljes felszámolás mellett döntött. Ekkor az 1995-ben alakult ZSUZSI Kisvasútért Baráti Kör tüntetéseket szervezett és petíciót nyújtott be. Ennek hatására a városvezetés megváltoztatta döntését. 1996-ban a Zsuzsi megmaradása mellett döntöttek, de egyúttal átadták a kisvasút kezelését, üzemeltetését és fenntartását a baráti körnek és az időközben létrejött alapítványnak. A baráti kör segítséget keresett és talált, aminek révén üzembe helyezhették újra a kisvonatot.
 
Mennyire nehéz megőrizni az utókornak ezt a több mint száz éves értéket?
 
S. Z.: – Kilenc éve üzemeltetjük a Zsuzsi Erdei Vasút Kht.-val közösen a kisvasutat, pénzügyi lehetőségeink azonban korlátozottak. Az utasok biztonsága érdekében a pályaszakasz műszaki állapotának fenntartásán dolgozunk, valamint a mozdony és a kocsik állagának megóvásán. Sajnos nem jut pénz a kocsik külső felújítására, e miatt egyre több rozsdapetty jelenik meg a személyvagonokon. Örömteli viszont, hogy Debrecen önkormányzati képviselőinek többsége igen nagy szimpátiával viseltetik a kisvasút iránt, jóindulatú támogatásukat érezzük és köszönjük.
 
Mit tud nyújtani a Zsuzsi vonat a kikapcsolódni vágyóknak?
 
S. Z.: – Mindenekelőtt egy igen hangulatos utazást Hármashegyaljára. Ez a terület óriási fejlődésen ment át az utóbbi években. Újjáalakított fedett színpad, új szalonnasütő ülőkék, esőbeállók várják a kirándulókat, emellett csodálatos élményt nyújt a megtisztított hármashegyaljai tó is. A nemrégiben átadott Erdei iskolának köszönhetően rengeteg kisiskolás utazik a vonalon, de jöttek már ide kirándulni külföldről is. A tavaszi, késő tavaszi, kora őszi időszakokban nem ritka, amikor ezer iskolás is igénybe veszi a Zsuzsit. Az viszont örömteli, hogy évről évre egyre többen vagyunk. 2002-ben tizenöt ezren, tavaly pedig huszonötezren váltottak jegyet.
 
Hogyan ünnepelték meg a Zsuzsi százhuszonkettedik születésnapját?
 
S. Z.: – Egy egész napos rendezvénnyel emlékeztünk meg a jeles napról július 17-én Hármashegyalján. Ennek keretében megrendeztük a kilencedik Zsuzsi kisvasút születésnapi emléktúrát, illetve a Zsuzsi ulti kupa versenyt. Emellett voltak szabad programok is: főzés, játék, kocsikázás, lovaglás. A születésnap egyik kiemelkedő ajándéka, hogy a Városvédő- és Szépítő Egyesület hathatós közreműködésével újra meghosszabbították a Zsuzsi műemlék jellegét. Ez azt jelenti, hogy a Zsuzsi kisvasút tovább él, nem lehet rajta alapvetően változtatni, így átalakítani, csonkítani, vagy rövidíteni. A Zsuzsi Erdei Vasútért alapítvány és a baráti kör azon fáradozik, hogy kutassa, keresse a különböző pályázati lehetőségeket, és támogatókat szerezzen a nehézségek, illetve a nagyobb gondok megoldásában.
 
Kapcsolódó linkek:
 
Képek a debreceni Zsuzsi vonatról:
 
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0070428848266602 másodpercig tartott.