Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GASZTRONÓMIA
Gasztronómiai hasznos linkek, nemzetek ételei
 
   
GASZTRONÓMIA
Liba és bor, egységben
Márton-napi libaételek és egri borok várják a Főtérre a gasztronómia kedvelőit péntektől vasárnapig.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Bioételek Szoboszlón
Színvonalas gasztronómiai kínálat, szakácsok csatája és egy új, régiós recept-összeállítás várja a látogatókat a VII.  Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon. 

 
   
GASZTRONÓMIA
A Kerekestelep fesztiválja
Főzőversennyel, ingyenes fürdőzéssel és könnyűzenei programokkal – köztük Somló Tamás, Komár László és az R-GO koncertjével – várja szeptember 26-án a Kerestelepi strand a látogatókat.   

 
DEOL > Kultúra > Gasztronómia
  Ahány ember annyiféle bor…
 
Deol | 2004. augusztus 09., 15:11
 
A borkultúra ősidőkre nyúlik vissza. Elsőként a sumérok jegyezték fel a borkóstolás művészetét a Gilgames-eposzban. Magyarországon a Honfoglalás után Szent István király szorgalmazta először a szőlőművelést. A középkorban az emberek bort ittak, mert az tisztább volt a víznél.
 
És mint tudjuk, már Horatius is megmondta: idd okosan könnyű borod. A finom nedű íz és illatvilágáról, a mátraaljai és az etyek-budai borvidékek borászai mesélnek.
 
Hogyan kell okosan inni a bort? Lehet-e keverni a fehéret és a vöröset? Mennyi az az annyi: vagyis hol a határ? Meddig érezzük a bor ízét és mikortól válik egyszerű itallá? Ezeket a kérdéseket tette fel önmagának is Ludányi József borász. A Gyöngyöstarjánban élő szakember 16 éve foglakozik bortermeléssel. A Ludányi Pincészet tulajdonosa elsősorban fehér borokat termel. A Mátraalja ugyanis fehérboros vidék. Készül nála: olaszrizling, cserszegi fűszeres, szürkebarát, chardonnay, sárgamuskotály. A kékszőlőből pedig kékfrankos, cabernet, savignon.
 
– Ha a bor ízét és illatát nézzük: Ön szerint milyen a jó bor?
 
Ludányi József: – Ami tetszik a fogyasztónak, az összes többi nem számít a piacon. 5 évet tanítottam főiskolán borászatot. Mindig azt mondtam a hallgatóknak, ahányféle parfüm annyiféle bor. Ha ugyanis bemegyek egy parfümériába és kiválasztok magamnak egy illatszert, leginkább az dominál, hogy nekem és a páromnak mi tetszik. Hát így van ez a boroknál is. Mondhatnám, hogy a fehér inkább női bor, a vörös pedig férfi, de ma már ez nincs így. A borok ízét leginkább gyümölcshöz hasonlítjuk, illatát pedig virághoz. Ahányféle bor annyiféle illat, ahányféle technológia, annyiféle íz. Nincs két egyforma bor.
 
– Gyöngyöstarjánban milyen technológiával milyen ízvilágú borokat készítenek?
 
L.J.: – Levegőtől elzárva készítjük a borokat. Ezt nevezik a szakmában reduktív típusú technológiának. Mindig friss gyümölcsös borokat állítunk elő, és gyakran kísérletezünk. Friss, üde, zamatos, gyümölcsös legyen és virágillatú. A pince sarkában azért vannak érlelt borok, de ez a készlet 10 százaléka.
 
– Milyen ételekhez ajánlja a borait?
 
L.J.: – Itt is mondhatnám, hogy ahányféle bor, annyiféle étel. Aperitifként olaszrizlinget ajánlok. Ha a száraz illatos borokra gondolok, akkor elsősorban a fehér húsok, szárnyasok, halak jöhetnek számításba. Töltött káposztánál csak chardonnay-t tudok elképzelni, desszertnél pedig marad a sárgamuskotály. Ez lenne az én borlapom az ételekhez…
 
Nem tudom, hogy hallottak e róla, de minden évben kiválasztják a legjobb magyar 50 bort. Így történt ez az idén is. A Pannon Bormustra keretében a Budapesttől 25 kilométerre található töki Nyakas Pince borai közül három is felkerült a listára.
 
Nagy Péter: – A legjobb 50 bor úgy áll össze, hogy 20 fehér, 20 vörös, és 10 tokaji bor. A 20 fehér bor közül a töki Budai Chardonnay, a Don Olivér, és a Budai Cuvée nyerte el az év csúcsbor díjat. Így kerültek be a legjobb 50-be – meséli Nagy Péter, a Nyakas Pince értékesítési menedzsere.
 
– Az V. Debreceni Borkarneválon többen a Buday Chardonnay-ra szavaztak.
 
N.P.: – Ez egy nagyon különleges bor. Tökön a szüreti időpontokat nagyon megválasztják. A szőlőt korábban, közép időben és később is szüretelik. A bor, ami a palackba kerül, az egy több szüreti időpontban elkészített nedű házassága.
 
Így benne van a korai szüreti bornak a zöldessége, a zöldalmára jellemző ízvilága, benne van a késői szüretből jellemző gyümölcsösség, a tropikális gyümölcsíz a túlérett szilva, mangó ananász íze. Az etyek-budai borvidék legkülönlegesebb bora. Salátákhoz, csirkéhez, fehérhúsokhoz tudom ajánlani, de akár egy nehezebb étel mellé is fogyasztható.
 
M. M.
 
Kapcsolódó cikk:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0055019855499268 másodpercig tartott.