Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Másolásvédett keserédes
 
HeP | 2004. augusztus 24., 13:28
 
Férfiasan bevallom, hogy a Maroon5 zenekarról semmit sem tudtam, mielőtt lemezüket a lejátszóba helyeztem. Szűz füllel, első hallásra friss brit gitár csapatnak tűntek. Az ének és a vokál megszólalásakor azonban gyanússá vált a dolog. Aligha kerülhetnek ilyen soulos befolyásoltság alá EU-kompatibilis rockzenészek.
 
A borító komolyabb tanulmányozása során kiderült, hogy az Egybesült Államok Európától legtávolabbi, nyugati tájairól, a kaliforniai partvidékről indult ez a muzsika egyre keletebbre. „Young Man Go East!”– ahogy az új amerikai jelszó mondaná, csak hát itt nem olajkutakról van szó. A Los Angeles-i zenekar felvételeit ugyanis New York egyik stúdiójában keverték, majd angol terjesztők révén vetődött el a korong az EU keleti partvidékének számító kis hazánkba is. Persze azért nem felejtkezhetünk el a globális média befolyásoló hatásáról sem, hiszen az MTV előszeretettel játssza az album She will be loved („A leányzó meg lesz szeretgetve” – kissé hevenyészett fordításban) című nótáját, újabban pedig az átütőbbnek bizonyuló This Love-t is. Ez utóbbi már igen ismerősnek is tűnt, nem sokkal később sikerült beazonosítanom az egyik hazai adó műsorán. Ab ovo slágerrel van dolgunk. Hozzá kell tennünk, hogy a Harder To Breathe című nótájuk már 2002 nyarán kislemez sláger volt az Államokban. Bizonyára az említett nagy távolságnak köszönhető, hogy a 2003-as korong csak most ért be hozzánk…
 
No, és a szövegek? Öt amerikai fiatalember miről is énekelhetne másról: szerelem, autózás, miegymás. Ami viszont őnáluk talán többször felmerül hasonló társaikhoz képest: egy esőcseppekkel illusztrált keserédes hangulat. Ez különösen a napsütötte kaliforniai partok környékéről hat meglepően. Lehet, hogy a nagy meleget igyekeztek ellensúlyozni, a csak dobozos tehenet ismerő fiatal cowboyok, de az is elképzelhető, hogy a londoni piacra akartak ezzel – egy kis napsütés kíséretében – betörni… Talán nem is lesz nekik nehéz, hisz igen korrekt, sokak által fogyasztható muzsikát játszanak.
 
Mellesleg a lemez címe: Songs about Jane, de nevezett hölgyről egy dal sem tesz említést. A fiúk mentségére szolgál, hogy – bizonyára a féltékenység elkerülése végett – más női név sem merül fel dalaikban. Pedig hallhatóan a másik nem igézetében élnek, ami – a híradásokat és a „művészeti életet” figyelve – arrafelé már nemigen számít erénynek. Bizarr magyarázatként az is elképzelhető, hogy az öt – a lemezborítón sörösüvegek árnyékában pózoló – macsó ugyanabba a hölgybe zúgott bele, így valóban az összes dal róla szól…
 
Hallgatván a lemezt kissé olyan hangulatom támadt, mintha Jamiroquai, vagy Prince dzsemmelne Blur, Suede, vagy Oasis zenészekkel. Persze abból talán még érdekesebb dolog is kisülhetett volna… Mindenesetre annyi üresjárat nincs, mint a művésznek – akit korábban Hercegnek hívtak – a legtöbb lemezén, és talán kellemesebb kikapcsolódást is nyújt az olykor egyhangúságba torkolló brit vonalnál. Meg kell azért hagyni, hogy ily módon elég rövidre is sikeredett az anyag (ráadásul számítógépen csak 128 kbps hallgatható a másolásvédelem miatt, ami azért kis ügyességgel kicselezhető). Korábban elég bizarr ötletnek tartottam volna a soul és a rock keveredését, de mint tudjuk, Amerikában minden lehetséges, így most már ez is természetesnek tűnik. Nosza, rajta neo-soul rockerek!
 
Röviden talán annyit is írhattam volna: Nyári, koraőszi hangulathoz ideális könnyűzene, több slágergyanús nótával, kompromisszumra kész rockerek és soulrajongók közös bulijához különösen ajánlott!
 
Maroon5: Songs about Jane
(2003 OctoJay LLC, BMG)
 
Kapcsolódó linkek:
 
Maroon 5 zenekari linkek:
 
MTV adatbázis:
 
VH1.com adatbázis:
 
Maroon5 dalszövegek:

  
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.75
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.014609098434448 másodpercig tartott.