Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GASZTRONÓMIA
Gasztronómiai hasznos linkek, nemzetek ételei
 
   
GASZTRONÓMIA
Liba és bor, egységben
Márton-napi libaételek és egri borok várják a Főtérre a gasztronómia kedvelőit péntektől vasárnapig.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Bioételek Szoboszlón
Színvonalas gasztronómiai kínálat, szakácsok csatája és egy új, régiós recept-összeállítás várja a látogatókat a VII.  Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon. 

 
   
GASZTRONÓMIA
A Kerekestelep fesztiválja
Főzőversennyel, ingyenes fürdőzéssel és könnyűzenei programokkal – köztük Somló Tamás, Komár László és az R-GO koncertjével – várja szeptember 26-án a Kerestelepi strand a látogatókat.   

 
DEOL > Kultúra > Gasztronómia
  A nyúlhús nem nyuszi
 
Bacsó Viktória | 2004. augusztus 26., 13:19
 
Méltánytalanul mellőzzük a nyúlhúst. Ahogyan a hétvégi Farmer Expo gasztronómiai bemutatóján kiderült, évente átlagosan mindössze 2-3 dekányit eszünk belőle. Ezért kedvcsinálóként, a nyúlhús fogyasztására ösztönző rendezvényen a vendégek végigkóstolhatták azokat az ételeket, amelyeket az Országos Nyúl Terméktanács megbízásából Frank Júlia gasztronómus–újságíró kísérletezett ki nyúlhúsból.
 
Mesés gasztronómiai kirándulás részesei lehettek azok, akik elfogadták a nyulászok invitálását és péntek délután betértek az Agrár Egyetem ebédlőjébe. Frank Júlia alkotásai, a meggyes nyúlgerinc, a kapribogyós nyúllapocka, a mustáros nyúl és a citromos-babéros nyúlraguleves – hogy csak néhányat említsek az ínycsiklandó ételkülönlegességek közül – illatával és ízeivel néhány órára garantáltan az asztalhoz szögezte a kíváncsi háziasszonyokat, vendéglősöket és üzlettulajdonosokat.
 
A Magyarországon évente termelt 5-6 ezer tonna nyúlhús 96 százaléka exportra megy, főként Olasz-, Spanyol- és Franciaországba. Olaszországban például évente 2-3 kilogramm(!) nyúlhúst fogyaszt egy személy. A hazai húsfogyasztási szokásokon próbál változtatni a magyar nyúltermelők és feldolgozók érdekvédelmi szervezete, a Nyúl Terméktanács. Ingyenes, bárki által látogatható gasztronómiai bemutatók szervezésével, a nyúlhús népszerűsítésével, a 300-400 tonnás évi belföldi forgalmat mintegy háromszorosára szeretnék emelni.  
 
Napjainkban nagy hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, a korszerű konyha, a zsírszegény ételkészítés. Kevesen tudják, de a nyúlhús ideális táplálkozás élettani hatásaival tökéletes alapanyaga lehet ételeinknek. Az egyébként kitűnő adottságú baromfi húsnál is magasabb a fehérje – és alacsonyabb a zsírtartalma – magyarázza Perjési László, a Nyúl Terméktanács ügyvezetője, aki azt is őszintén megmondja, hogy a nyúlhús háttérbe szorulásáért részben a hús árfekvése, részben korlátozott elérhetősége okolható. A nagyobb áruházláncokon és a színvonalasabb vendéglőkön kívül ugyanis más nem foglalkozik a forgalmazásával.
 
Aki Debrecenben szétnéz, megállapíthatja, hogy a nyúl valóban nem a legolcsóbb húsféle, szűkös belőle a kínálat, ám az ebédhez valót, már nyúlból is, gusztusosan kicsomagolva, konyhakészen vásárolhatjuk meg. Sajnos majdnem kétszer annyit kell fizetnünk érte, mint a baromfi húsért. A boltokban a nemesebb részek kilójáért, mint a combja és a gerince 1500-2000 forintot kérnek, míg az olcsóbb részekhez, 1000 forint körüli áron juthatunk hozzá.
 
Juráskó Róbert főszervező nem először rendez gasztronómiai bemutatót. A debreceni rendezvényeken gyakran a Juráskó Kft. ad a kóstolókhoz nyúlhúst. Hajdú-Bihar legnagyobb nyúltenyésztője úgy véli, hogy a reklámok és a sok-sok bemutató hatására évről-évre egy picivel nő a nyúlhús fogyasztás a megyében. Ennek ellenére most még elérhetetlennek tűnik a maguk elé kitűzött cél: szeretnék, ha az általuk megtermelt és levágott nyúlhús 15-20 százaléka megmaradna belföldi fogyasztásra a mai 3-5 százalék helyett.
 
– A könnyen emészthető és nagyon könnyen elkészíthető fehér húst nagyon szeretik a külföldi háziasszonyok. Szerintem nálunk is őket kellene elsősorban megnyerni – véli a nyúltenyésztő.
 
Frank Júlia rengeteg nyersanyagot kipróbált már és addig nem nyugodott, amíg ehető, finom ételt nem varázsolt azokból. A bemutatót megelőző kísérletezés nagy kihívás jelentett számára. Eddig ő is mindössze két alkalommal készített nyúlételt, és most a Nyúl Terméktanács által biztosított alapanyagból nagy izgalommal és lelkesedéssel készített el tizennyolcféle ínyencséget, amelyek közül a tíz legjobbat hozta a rendezvényre. A bemutatón a gasztronómus–újságíró minden asztalhoz odament, és kíváncsian várta a főztjével kapcsolatos véleményeket.
 
– Le kell vetkőznünk azt az ellenérzést, hogy nyúlételek fogyasztásakor a védtelen nyuszikra gondolunk. Ezen az alapon nem ehetnénk kacsát vagy libát sem, mert milyen aranyos a pelyhes kiskacsa vagy kisliba. Minden húsfajta mögött ott van maga az állat, amit el kellene felejtenünk – mondja Frank Júlia, aki ígérete szerint ezeket az ételeket beépíti majd a következő könyveibe. – Arra biztatok minden háziasszonyt, hogy merjenek kísérletezni, és a nyulat is kipróbálva, tegyék változatossá a konyhájukat!
 
A rendezvény résztvevői, biztosan megfogadják Frank Júlia tanácsát. A debreceni Hunyadi Péternek például a citromos-babéros nyúlraguleves és a hagymás- almás nyúlmáj ízlett leginkább, feleségét pedig a nyúlhússal töltött palacsinta varázsolta el. Ők azok közé tartoznak, akik gyakran fogyasztanak nyulat, szeretik a különlegességeket, ezért nagyon örültek annak a CD-nek is, amelyen a megismert ételek receptjei találhatók.
 
Sajnos a médiafelhívás és a szétküldött meghívók ellenére meglepően kevesen érkeztek a gasztronómiai bemutatóra. A nyúlhús-kóstoló nem hozta lázba Debrecent: Frank Júlia varázslatos ételei mindössze 20-30 résztvevőt vonzottak. Úgy tűnik, hosszú út áll még a Nyúl Terméktanács előtt. Ám ha arra gondolunk, hogy húsz éve még a pulykamell- és a tengeri halfilé sem tartozott a legdivatosabb ételek közé, akkor reménykedhetünk, hogy a hasonlóan egészséges nyúlnak is lesz hazánkban jövője…


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013674974441528 másodpercig tartott.