Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Könyv az elmúlásról
 
Takács Péter Levente | 2004. szeptember 01., 11:54
 
Hajdúsági eltűnő szigetek címmel jelent meg az a könyv, amely a Hajdúság, azon belül is három hajdúváros: Hajdúböszörmény, Hajdúnánás és Hajdúdorog természeti értékeivel foglalkozik. A kiadvány anyaga a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör kutatásain alapszik, kiegészítve a hajdúnánási Ligetszépe Természetbarát Egyesület tudásával.
 
A könyv először az érintett területtel általánosan, a Hajdúság természetföldrajzát mutatja be. Megtudhatjuk, hogy a három érintett település a tiszai Alföldön helyezkedik el, ám mégis változatos területen, hiszen egy része a Nyírséghez és a Hortobágyhoz, vagyis a Hajdúság, vagy Hajdúhát szomszédos kistájaihoz tartozik. Ennek megfelelően a terület talajszerkezete, időjárása, növénytakarója, állatállománya nagyon sokszínű képet mutat. Ezután részletezi a különböző tájegységek kialakulását, klímáját, állat és növényvilágát, beleértve a védett egyedeket is. A belterületek természeti értékeit bemutató részben a három település kincseivel találkozhatunk, beleértve kultúrájukat, hagyományaikat, és a természetben fellelhető értékeket.
 
A továbbiakban egy-egy tájegységet vizsgál meg. Így a kunhalmokat, a Hortobágy északi pusztáit, a Hajdúsági legelőket. Bemutatja az életet az erek mentén, a mezőgazdasági területeken és az erdők világát. Ezekből a fejezetekből kiderül a terület múltja, hogyan népesítette be az ember, illetve ennek mi lett a következménye. Az olvasó betekinthet a különböző állatok életmódjába, megismerheti élőhelyüket, táplálkozási szokásaikat. Megtudhatjuk, mi az oka egy faj elterjedésének, vagy éppen kipusztulásának.
 
A kötetet végig gyönyörű fotók illusztrálják, így az állatok és növények neve mellett külső megjelenésüket is megismerhetjük. A fényképeket többnyire a kutatómunkában is közreműködők készítették. A könyv megpróbálta visszaadni a Hajdúság eltűnő szigeteinek gazdagságát – sikeresen.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015888929367065 másodpercig tartott.