DEOL > Kultúra > Gasztronómia
 
Érdemes „Mekk” kóstolni
 
Bacsó Viktória | 2004. szeptember 06., 13:23
 
A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Ennek ellenére hazánkban sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától. Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya. Igaz, néhány éve a nagyobb üzletláncok forgalmazni kezdték a kecskesajtot, de a kecskehús üzleti forgalomban csak elvétve kapható.
 
Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben. Ennek ellenére a legtöbb magyar, köszöni szépen, nem kér, ha kecskehússal kínálják.
 
Mi, debreceniek sem dicsekedhetünk azzal, hogy a kecskehús gyakran szerepelne az étrendünkben. Sőt! Talán még az országos átlagnál (5dkg/fő/év) is kevesebbet fogyasztunk belőle. A városunkban működő üzletláncok, ugyanis nem árusítanak kecskehúst, és a vendéglők étlapján sem találtunk az állat húsából készült fogást. Némelyek talán valamelyik környező település falunapjára ellátogatva már megkóstolták valamelyik bográcsos kecskefinomságot, a többség azonban még sohasem ízlelte meg a kecskehúst. Aki szeretné megtudni, hogy milyen gasztronómiai élvezetet tartogathat számára egy kecskepörkölt vagy egy frissen sült kecskeborda – hogy csak a legátlagosabb étkeket említsem – annak környékünkön csak arra nyílik lehetősége, hogy a húst egy gazdától megvásárolja és az ételt otthon elkészítse. Ha vásárban vesszük az élő állatot, két-háromezer forintot kell fizetnünk a színhús kilójáért. A kényelmesebb megoldás az, ha egy kecskefarmon nézzük ki az állatot. Ilyen farm, például Nyírmártonfalván található, Debrecentől 28 kilométerre, ahol a hús mellett tejet, túrót, sajtot, joghurtot és kozmetikumokat is vásárolhatunk.
 
Nem elírás, tényleg készítenek már kecsketej-savóból házi szappant. Kiss Mihály, a Sövénykúti Kiss Tanyák tulajdonosa elárulja, hogy vállalkozásában mára a hagyományos kecske tejtermékek eladása háttérbe szorult a kozmetikumokkal szemben. A legtöbben ugyanis a joghurtos és a kecsketejes szappan miatt keresik fel a farmot. A leleményes kecskepásztor nem titkolja, hogy a siker fellelkesítette és újabb termékek bevezetésén töri a fejét. Ötlete már van: a kecsketejes arcápoló készítmények mellett szeretne a piacra dobni egy kecskevajas masszázskrémet is.
 
Magyarországon hozzávetőleg hétezer család foglalkozik kecsketartással. Legtöbbjük tejet, sajtot termel, amelyet a falvakban, városokban üzemelő kisebb piacokon próbálnak értékesíteni. Portékájuk nem tartozik a legkeresettebbek közé.
 
– Sajnos a kecsketej és az abból készült termékek nem töltenek be a táplálkozásunkban olyan szerepet, amilyet az élettani hatásukból adódóan betölthetnének. – állapítja meg Ludász Gyula, tejipari szakmérnök. A Berettyóújfalun működő Instant Pack Kft tulajdonosa elmondja, hogy a kecsketejben található fehérjék összetétele eltér a tehéntejben találhatókétól. Ezért, a tehéntejre érzékeny emberek 95%-ánál nem vált ki allergiás reakciót a kecsketej, amely ráadásul a zsírmolekulák kisebb mérete miatt könnyebben emészthető, jobban hasznosul, és nem tartalmaz koleszterint. Két deciliter kecsketejben egy ember egy napi teljes aminosav-szükséglete megtalálható, az ebből készült vajak és sajtok, pedig telítetlen zsírsav tartalmukat tekintve központi helyet foglalhatnának el a „reformtáplálkozók” étrendjében.
 
A kecsketejhez főként termelőktől juthatunk hozzá, mivel az országban csak egyetlen cég forgalmaz csomagolt kecsketejet hő kezelt formában, amit tartós tejként árulnak. Kapható azonban instant kecsketejpor, amelyet 2,5 deciliter vízben feloldva fogyaszthatunk, de kisgyermeknek csak egy éves kortól adható. Ez, Ludász Gyula szerint túlzott óvatosság és csak a tehéntejre érzékenyek miatt került a csomagolásra a figyelmeztetés. Ismert tény az is, hogy hosszú évszázadokon át kecsketejen nőttek fel azok a gyerekek, akiket édesanyjuk nem tudott szoptatni. A kecsketej összetétele áll a legközelebb az anyatejéhez, és az immunrendszert is erősíti.
 
Nem csupán az élettani hatása, hanem az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani. A legkedveltebb íz kompozíció az, amikor együtt sütjük meg a kecskehúst a kecskesajttal. A húsra olvadt kecskesajt minden ínyenc számára igazi élményt jelent.
 
Mielőtt azonban rögtön a sütőbe raknánk, az idősebb állatok húsát elkészítés előtt 2-3 nappal érdemes bepácolni. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz. Hogy írásunk hatására a vegetáriánusok se legyintsenek, elárulom, hogy a kecskesajtos zöldségtorta fenséges desszert lehet. Mivel most a piacon rengeteg padlizsán is kapható, a töltelék elkészítése sem okozhat számunkra gondot. Íme a recept!
 
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,5 teáskanál só
1 tojás
0,5 dl olívaolaj
0,5 l víz
kis csokor bazsalikom
kis csokor menta
olaj, liszt
 
A töltelékhez:
0,5 kg padlizsán
60 dkg vöröshagyma
6 evőkanál olívaolaj
35 dkg burgonya
20 dkg paradicsom
15 dkg kecskesajt
bazsalikom-, és mentalevél a dekorációhoz
 
A lisztet a sóval, tojással, olívaolajjal és a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk az aprított fűszereket, és sima tésztát gyúrunk, amit fóliába csomagolunk, szobahőmérsékleten egy órát pihentetünk.
A padlizsánt megszurkáljuk, sütőlemezen 220 fokon 30-35 percig sütjük, közben kétszer forgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, két evőkanál olajon 30 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk. A burgonyát is megtisztítjuk és fél cm-es kockákra vágjuk, majd Két evőkanál olajban világosbarnára sütjük és megsózzuk.
 
A paradicsomot megmossuk, majd karikákra vágjuk, a kecskesajtot, pedig felszeleteljük. Egy bordás fém tortaformát olajjal kikenünk, megszórjuk liszttel, kibéleljük a kinyújtott tésztával, 190 fokon 12 percig sütjük.
 
Közben a padlizsánt kivesszük a sütőből, a héját lehúzzuk, kihűtjük, finomra aprítjuk, sózzuk, borsozzuk. A padlizsánmasszát a tészta belsejére kenjük. A hagymát rajta elrendezzük, a burgonyakockákat lazán rászórjuk, a paradicsomkarikákat középre halmozzuk, utoljára a kecskesajtot is ráhelyezzük. Sütőben 190 fokon további 25-30 percig sütjük. Miután kivettük, megcsepegtetjük a maradék olívaolajjal, és megszórjuk zöld levélkékkel. Cikkekre vágva tálaljuk. Száraz fehérbort javasolunk hozzá.
 
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 1953 kJ/466 kcal

© DEOL - minden jogfenntartva