Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GASZTRONÓMIA
Gasztronómiai hasznos linkek, nemzetek ételei
 
   
GASZTRONÓMIA
Liba és bor, egységben
Márton-napi libaételek és egri borok várják a Főtérre a gasztronómia kedvelőit péntektől vasárnapig.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Bioételek Szoboszlón
Színvonalas gasztronómiai kínálat, szakácsok csatája és egy új, régiós recept-összeállítás várja a látogatókat a VII.  Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon. 

 
   
GASZTRONÓMIA
A Kerekestelep fesztiválja
Főzőversennyel, ingyenes fürdőzéssel és könnyűzenei programokkal – köztük Somló Tamás, Komár László és az R-GO koncertjével – várja szeptember 26-án a Kerestelepi strand a látogatókat.   

 
DEOL > Kultúra > Gasztronómia
  Minden jó, ami bio
 
Bacsó Viktória | 2004. szeptember 13., 13:28
 
Egy éves születésnapját ünnepelte nemrégiben a debreceni Biopiac és élelmiszerbolt. A Kandia utcai bioudvarba száz-százhúsz ember látogatott el azon a szombaton, hogy együtt ünnepeljen a piacot működtető Nagy Gyulánéval és családjával, és megkóstolja a pásztor slambucot, kecskepörköltet és a kukoricakásával készült töltött káposztát.
 
Paradicsom, paprika, karfiol, padlizsán, szőlő és dinnye, alma és szilva kacsint kívánatosan a debreceni biopiac vásárlóira, akárcsak bármely másik piacon. Itt azonban minden áru egytől-egyig ellenőrzött, bevizsgált ökogazdaságok terméke. Zöldség és gyümölcs mellett kapható itt olyan kecskesajt, füstölt kolbász és bor, amely szintén kiérdemelte a bio minősítést. Az árusok mindegyike kistermelő, és a Biokultúra Egyesület tagja. Ők elsősorban családjuk egészségére gondolva kezdték el a biogazdálkodást és a fölösleget a piacon értékesítik. Tevékenységüket a Biokontroll Hungária Kht. által ellenőrzött földterületen végzik, termékeiket a kht. évente többször is megvizsgálja. Nagy Gyuláné, aki maga is csaknem tíz éves biotermelői tapasztalattal rendelkezik, egy éve úgy gondolta, hogy a debreceni vásárlóközönség körében lenne kereslet a bio mezőgazdasági termékek iránt. Jól gondolta.
 
– Nem csaptunk nagy hírverést a születésnapi ünnepségünknek. A meghívottak legtöbbje rendszeres szombati vásárlónk – hadarja Nagy Gyuláné, és már szalad is tovább a rendezvény háziasszonya. Gondosan ügyel arra, hogy minden vendég jól érezze magát. Senki sem távozhat anélkül, hogy meg ne kóstolná a fenséges gidapörköltet és a pásztorok receptje alapján készült slambucot. A vendéglátók a vegetáriánusokra is gondoltak, nekik húsmentes töltött káposztát készítettek. A teljes kiőrlésű lisztből készült finom süteményekkel a házigazdák az ízes, ám egészséges konyha édességeit népszerűsítik. Eközben a standoknál vevőre talál a szép áru és mellé néhány jó tanács is jár ráadásnak.
 
– A rebarbara friss levelét három liter vízben leforrázom, és olyan folyadékot kapok, amely a fekete levéltetveket elűzi – magyarázza Kálmánné Győrffy Eszter biokertész, amikor a terítőként használt gyógynövényről kérdezem. Asztalkáján műanyag fólia helyett ugyanis hatalmas rebarbara lapulevelek szolgálnak zöldség-gyümölcs alátétként. – Szeretem a „rebarbaraterítőt”, mert természetes és mutatós – büszkélkedik ötletes találmányával a termelő, aki azt is szívesen elmondja, hogy a rebarbara nem csupán terítőként és levéltetű űző szerként válhat be a háztartásokban, hanem levelei húsos, savanykás nyeléből finom kompót, esetleg lekvár készülhet. Győrffy Eszter elárul egy-két praktikát is, amellyel vegyszermentesen, mégis hatékonyan védi növényeit a kártevőktől. A cseresznyefára ragadós egérfogó lapokat aggat, amelyekre rengeteg cseresznyelégy ráragad. Vegyszerek helyett növényi kivonatokból készült permetszereket használ. Az erős paprika kivonatának hatására például sok rovar abbahagyja a rágást. A növénytársítás is fontos eleme védekezési stratégiájának, mivel egyes növények riasztják egymás kártevőit. Ilyen nyerő páros lehet a kertekben a sárgarépa és a fokhagyma kettőse.
 
Egyéb okosságokat is hallhat itt a kezdő háziasszony és fiatal anyuka, senki sem fukarkodik a tanácsokkal. Arcüreggyulladásra például kiválóan alkalmas a lenmag, amelyből nyákot, pépet készítve antibiotikumok nélkül kúrálhatjuk magunkat és gyerekeinket. Megtudhatjuk, hogy a szorulásért legtöbbször az elfogyasztott rengeteg édesség, fehér liszt és fehér cukor okolható. – Ezek helyett együnk inkább teljes kiőrlésű lisztet, barnacukrot, mézet, nyers gyümölcsöket. – javasolja az egyik néni. A piachoz kapcsolódó élelmiszer boltban ehhez segítséget is kapunk: helyben megőrlik, pelyhesítik nekünk a lisztet (akár saját termelésűt is), bármilyen kis mennyiségre legyen is szükségünk. Kaphatunk teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, tartósítószer-mentes bébiételt és paradicsompürét, műtrágyát sosem látott szőlőből készült zamatos borokat, és kizárólag itt kapható a városban a zsanna-manna, vagyis az aszalt szilvából és magvakból készült mennyei édesség. A boltban azt is megtudhatjuk, hogy mely E-betűs ételadalékoktól érdemes tartózkodnunk és melyeknek adhatunk konyhánkban zöld utat.
 
A biopiacon és az élelmiszerboltban egyaránt garantáltan az egészség a fő érték. Az itteni termelők a saját és gyermekeik egészségét fontosabbnak tartják attól, hogy nehézfémekkel, radioaktív izotópokkal, gombatoxinokkal mérgezzék magukat. A Biokontroll Hungária Kht.–nek a minőségi ellenőrzésért fizetniük kell, és terményeiket minimum három év átállási idő elteltével értékesíthetik. Földjük garantáltan „tiszta”, termékeikért a kht. felelősséget vállal.
 
Mivel Magyarországon mintegy száznegyven olyan egészségre ártalmas növényvédőszert használhatnak a hazai nem(!) ellenőrzött termelők, amelyeket az Unióban már betiltottak, nem árt odafigyelni arra, hogy mit eszünk és hol szerezzük be az élelmiszereket.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.004702091217041 másodpercig tartott.