Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Pop
  Éteri hang a háremben
 
HeP | 2004. szeptember 23., 10:58
 
Sarah Brightman legutóbbi lemezének mind borítója, mind címadó, slágernek szánt indító száma egy egzotikus, közel-keleti koncepciót sejtet. Ofra Haza örökségét a borítófüzet végén egyértelműen meg is említi, a Mysterious Days című dalban pedig az elhunyt izraeli énekesnő hangját is használja. A belső fotók, melyek olykor a giccs határát is súrolják szintén ezt a hangulatot sugallják. Az amúgy is fotogén hölgyet egzotikus környezetben és ruházatban láthatjuk pózolni a dalszövegek között. Klipjei szintén hasonló, profi imázs munkával készülnek.
 
Továbbhallgatva az anyagot azonban kiderül, hogy szépen lassan elhal a keleti varázs. A művésznőtől már megszokott eklektikus album látott napvilágot ismét, leginkább a musical világát idézve hangulatában. A szintetizátorok és klasszikus hangszerek ívelő dallamai fölött lebeg az énekesnő kimunkált hangja. Ha valaki nem tudná: Andrew Lloyd Webber ihletett tolmácsolójáról, és exnejéről van szó. Legutóbbi világsikerét Andrea Bocelli oldalán a Time To Say Goodbye című dallal aratta, de láthattuk más, neves tenorok oldalán is, mi több Grammy-díjjal is rendelkezik az énekesnő. Talán kevésbé számít ma már nagy dicsőségnek, hogy a 1978-ban egyslágeres diszkó sztárként is jegyezhettük a I Lost My Heart To A Starship Trooper című dallal.
 
Az új album második dala Louis Armstrong közismert What a Wonderful World-jének átirata. Ízlés dolga, de szerintem ez a dal csak a jó öreg Satchmo keserédes, ironikus előadásában az igazi. A negédes, többnyire az élet szépségét ecsetelő felvételek közel felében azért még meg-megvillannak keleties dallamok, többnyire egyiptomi stílusban. Minden dal hangszerelője az ismert kortárs művész, Jaz Coleman, a háttér kíséretet pedig − a többi szólista zenész mellett – a Prágai Szimfonikus Zenekar adja. A vendégzenészek hosszas névsorából kiemelkedik a sztárhegedűs Nigel Kennedy és a Bach-kórus. Ebből is kitűnik, hogy a könnyű és a klasszikus műfaj kellemes keverékéről, egyfajta relaxációs, könnyen hallgatható muzsikáról van szó, mely alkalmanként táncos ritmusokra vált. Több számban is visszaköszönnek a klasszikusok, a harmadik, It’s A Beautiful Day című dalban például Puccini egyik közismert dallamából indultak ki a szerzők. A „Broadway musical hangulat” már csak az énekesnő direkt erre predesztinált hangja miatt is végigkíséri az anyagot, bár hallhatóan igyekeztek az alkotók ebből a bűvkörből kitörni. A hangszerelés olykor Enya szintetizátorral festett hangképeit, máskor a világzenéből ismert, akusztikus hangzásokat idézi, de az operák és a diszkók zenei világa is jól megfér ebben a tarka közegben. Időnként az ABBA zenei tisztasága is felsejlik, bár az itt hallható (már-már lélektelen) sterilitással a készítők túllőnek a célon.  
 
Az egyedi külsővel és hangi adottságokkal rendelkező Sarah Brightman csodálói új, Harem című albumában sem fognak csalódni. Profi szakemberek dolgoztak rajta, hogy minél több műfaj kedvelői számára tegyék fogyaszthatóvá az ismert dívát, de nemcsak zenei stílusokban, hanem nyelvterületekben is gondolkodtak, így a művésznő egyes számokban nem csak angolul, hanem más nyelveken is dalra fakad. Minden bizonnyal vissza is hozza az album a belefektetett nem kis pénzt, a hallgatóság nagy megelégedettsége mellett…
 
(Sarah Brightman: Harem, Nemo Studios under exclusive license to Angel Records, 2003)
 
Diszkográfia:
1988 The trees they grow so high
1989 The songs that got away
1990 As I came of age
1992 Sings the music of Andrew Lloyd Webber
1993 Dive
1995 Surrender
1996 Fly
1997 Timeless (Time To Say Goodbye)
1997 Time To Say Goodbye
1998 Eden
2000 La Luna – La Luna Review
2001 Classics
2001 A Whiter Shade of Pale
2001 Diva Dance – Remixes
2001 The Very Best Of 1990-2000
2002 Encore
 
Kapcsolódó linkek:
Sarah Brightman hivatalos honlapja:
Információk a Harem turnéról: 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.92
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018272161483765 másodpercig tartott.