Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Tizenöt év siker
 
Tóth-Laboncz Attila | 2004. október 13., 12:13
 
Szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen még a premier előtt megnézhettem a Tankcsapda legújabb klipjét. Az Azt mondom állj! című új dalra forgatott felvétel megtekintése után Lukács Laci frontemberrel a zenekar jelenlegi helyzetéről, terveiről beszélgettem.
 
– Zenekarod idén ünnepli a tizenötödik évfordulóját. Milyen módon készültök, mivel lepitek meg rajongóitokat?
 
A Tankcsapda első koncertje 1989. október 14-én volt Debrecenben. Az azóta eltelt tizenöt év alatt rengeteg dolog történt velünk, most ezek összegzése történik. Nagyon készültünk erre az évre, hogy valóban jubileumi hangulatban teljen. Sajnos a nyár végén volt egy kisebb ejtőernyős balesetem, de ez mégsem hátráltatott minket annyira, mint azt elsőre gondoltam volna. Szerencsére mára teljesen felépültem, úgyhogy alig várom, hogy színpadra léphessek. 
 
– Ha jól tudom, számtalan kiadvány jelenik most meg. Melyek ezek?
 
Valóban ellepjük most a piacot minden jóval. Nehéz őket fontossági sorrendbe tenni, de azért megpróbálom. Először is megjelenik egy válogatás CD, melyen harminc dal kapott helyet. Ez egy dupla lemez lesz, szimpla áron, és azokat a dalokat válogattuk rá, melyek a legközelebb állnak hozzánk. A zenekar összes kiadott lemezéről hallhatók majd itt dalok, a címe, pedig a Legjobb mérgek lesznek.
 
– Erre az albumra készült az Azt mondom állj! című dalotok?
 
Igen, erre a Best of albumra kerül fel egy másik, eddig nem hallott Tankcsapda-számmal együtt.
 
– A most elkészült klipnek mi lesz a sorsa?
 
Először is reméljük, hogy minél többször leadják majd a zenei csatornák! De természetesen más terveink is vannak vele, mégpedig rákerül egy DVD -emezre, melyen az eddig elkészült összes klip látható lesz. A tizenöt év alatt húsz klipünk készült, sőt, egy eddig sehol nem látható, 1990-ből való felvétel is felkerült erre a képanyagra. Az évforduló kapcsán tehát ez a DVD is a boltokba kerül.
 
– Ha jók az információim, egy könyv is készül a Tankcsapdáról.
 
Ez így igaz, Bakó Csaba ült le velünk beszélgetni, melyből hamarosan egy interjúkötet készül. A zenekar ebben elmeséli sztoriját, s habár főként a jelenlegi Tankcsapdáról szól majd a könyv, a régi tagok és a velünk dolgozók is megszólalnak benne. Minden olyan információ szerepel majd itt, melyeket érdekesnek tartunk. A könyvben számtalan fotó is helyet kapott, sőt kritikák, és színes beszámolók is olvashatók lesznek benne. Reméljük, sokakat érdekel majd ez a történet is.
 
– Említetted a balesetedet, ami miatt a nyáron néhány koncertet lemondtatok. A jubileumi turné viszont nem marad el. Merre jártok majd?
 
Tíz-tizenkét állomásos turné indul hamarosan, melyben főként nagyobb városokat érintünk majd. A turné záróakkordját a debreceni fellépésünk jelenti majd. Tizenöt éve már, hogy minden év végén adunk idehaza egy nagyobb szabású bulit, de az idei minden eddiginél nagyobbnak ígérkezik. December 29-én várunk mindenkit a Főnix Csarnokba! Ez lesz az eddigi legnagyobb önálló Tankcsapda-koncert, és bevallom, nagyon izgulunk már most is. Ezen a koncerten a zenekar eddigi munkásságát foglaljuk majd össze. Egy valóban emlékezetes, szülinapi partyra készülünk, különleges látvánnyal és hangzással. Igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, már most ígérhetem, hogy legalább két és fél órán át színpadon leszünk.
 
– Ha minden fontos dolgot elmondtál, üzensz még valamit az olvasóknak?
 
Én, ha rajongó lennék, már csak azért is elmennék erre a koncertre, mert tudom, hogy a zenekart utána legalább fél évig nem láthatom majd színpadon. A koncert után ugyanis egy pár hónapra letesszük a gitárokat, és szabadságra megyünk. Ez is ritka, hiszen nem is emlékszem, volt-e ilyen hosszú szünet a zenekar életében…
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó link:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015442132949829 másodpercig tartott.