Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GASZTRONÓMIA
Gasztronómiai hasznos linkek, nemzetek ételei
 
   
GASZTRONÓMIA
Liba és bor, egységben
Márton-napi libaételek és egri borok várják a Főtérre a gasztronómia kedvelőit péntektől vasárnapig.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Bioételek Szoboszlón
Színvonalas gasztronómiai kínálat, szakácsok csatája és egy új, régiós recept-összeállítás várja a látogatókat a VII.  Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon. 

 
   
GASZTRONÓMIA
A Kerekestelep fesztiválja
Főzőversennyel, ingyenes fürdőzéssel és könnyűzenei programokkal – köztük Somló Tamás, Komár László és az R-GO koncertjével – várja szeptember 26-án a Kerestelepi strand a látogatókat.   

 
DEOL > Kultúra > Gasztronómia
  A portugál konyha
 
sancho panka | 2004. november 08., 15:59
 
Különös, különleges szeglete a világnak Portugália. A köztudatban mediterrán országként él, pedig az Atlanti-óceán mossa partjait. Európa nyugati szegélye, nagy kalmárnemzet, mely konyhaművészetében – nem úgy, mint a britek – magába olvasztotta mindazon tájak ízeit, ahol hajói egykor kikötöttek.
 
Első találkozásom Portugáliával könyvélmény volt, Saramago regénye, a Ricardo Reiss halálának éve. A címszereplő, akárcsak a mi Szindbádunk, egyre rója kedves városa, otthona, Lisszabon utcáit, tereit, s persze, megint akár a mi nagy utazónk, sűrűn betér kedvenc vendéglőibe, kávéházaiba is. Ez volt az ismerkedés a távoli mediterrán ország atmoszférájával, számunkra különös világával, képeivel, hangjaival, ízeivel. Persze, ez távolról sem pótolhatja a valós élményt, a megtapasztalást, de legalább mutat valami abból, milyen lehet az élet a világ azon csücskében.
 
Ezért jön meg az embernek a kedve olykor a pizzasütéshez, a kuszkuszfőzéshez, hogy egy kicsit ne itt legyünk, hanem – legalább az ízek segítségével – valamerre máshova kalandozhassunk el a mindennapokból. Ha a portugál tájak felé vennénk az irányt, mint minden mediterrán főzőcskéhez, ez esetben is be kell szereznünk pár fontos alapanyagot, olivaolajat, halat meg a tenger ezer más gyümölcsét. Viszont ami igazán karakteressé teszi – az egyébként nemzetközileg, a multi-kulti korban nem igazán ismert portugál konyhát – az az a jellegzetessége, hogy sok kulináris hagyományt ötvöz, szintetizál. Nem csupán a Földközi-tenger népeinek ízvilágát, az olasztól a spanyolon át az arabig, de a földrajzi felfedezések, hódítások, kereskedelmi kapcsolatok révén megismert civilizációkét is. Talán hiányzik az erős nemzeti karakter, viszont e tény a portugálok, a portugál kultúra nyitottságát, befogadó készségét jelzi. Már az ország földrajzi elhelyezkedése is sugallja a különleges státuszt: inkább kulturálisan tartozik a Mediterráneumhoz, hiszen annak határán, Herkules oszlopain túl fekszik.
 
A mediterrán konyha sikereinek, nemzetközi karrierjének titka az egyszerűség, az hogy minimális alapanyagkészlet kombinációit, variációit fejlesztette tökélyre. A nemes egyszerűség. A portugál konyha is e módszert követi. Míg viszont például az olasz konyha a tészta körül forog, a kis óceán-parti népnek a hal, illetve a tenger ajándékai a mindene. Bár nincs portugál recept-gyűjtemény jófajta húsételek nélkül sem, hála az állattartás tradícióinak a hegyes-völgyes belsőbb területeken. Ami viszont feltűnik, hogy a zöldségfélék jelentősége sem akkora, mint a spanyoloknál vagy a görögöknél. Használják bőven, de a centrum mindig valamilyen húsféleség. Bizonyára arab, észak-afrikai hatásra kifejezetten kedveltek az intenzív ízek, az erős, csípős meg a sziruposan édes, illetve a különféle hatások vegyítésén alapuló merész kombinációk. (Ó, marokkói tadzsin!)
 
A portugálok ugyancsak édesszájúak, nincs étkezés sütemény, édesség nélkül. Míg az olaszok kávé nélkül nem tudnak felállni az asztaltól, a portugáloknak cukorra van ehhez szükségük, csak így érzik szépnek, kereknek, teljesnek a világot. Nem hiszem, hogy sokan cáfolnák vélekedésük igazságát. S ha már az édes ízeknél vagyunk, nem maradhat ki a portugál gasztronómia bármely felszínes bemutatásából a bor sem, mely a különleges mediterrán-atlanti klímán semmivel nem hasonlítható ízeket produkál. A portóival a luzitánok ajándékozták meg a világot! Mi lett volna az angolokkal, Angliából nélküle (meg a tea nélkül)?! Onedin kapitány is ebből csinálta első nagy üzletét.
 
Ha a portugálokat követjük a konyhában, az egész bolygót bekalandozzuk újra meg újra. Amennyiben kedvünk támadna némi utazgatáshoz, íme néhány útitervötlet:
 
Báránysült
 
Hozzávalók:
1 kg bárányhús kockákra vágva
5 evőkanál édes paprikakrém (szósz, massza)
1 evőkanál csípős paprikakrém
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl étolaj
1,5 dl whisky
 
Előző este összekeverjük az étolajat, whiskyt, darabolt fokhagymát, hagymát és a paprikaszószokat. Következő napon a bárányt a „szószba” forgatjuk és hozzá adjunk a sót. 1 napig pácoljuk. A harmadik napon közepes hőfokon 1,5 órán át sütjük.
Burgonyával, vagy rizzsel tálaljuk.
Egyszerű, de nagyon finom!!!
 
Töltött pulyka
 
Hozzávalók:
egy egész pulyka         
1 evőkanál pickles
15 dkg margarin vagy vaj        
6 szem olívabogyó
5 dkg szalonna
2 sárgarépa
40 dkg disznóhús        
3 fej vöröshagyma
10 dkg szalámi
1 fej fokhagyma
15 dkg sonka  
petrezselyem zöld
20 dkg kenyérbél        
fehérbor, ízlés szerint
1,5 dl  tej        
2 tojás
só, bors          
 
Daráljuk le a szalonnát, a disznóhúst, a szalámit, a sonkát és a pulykabelsőséget. Egy edényben a kockára vágott vöröshagymát 1 evőkanál margarinnal megdinszteljük.
A darált húshoz hozzákeverjük az apró darabokra vágott fokhagymát, petrezselyem zöldet, olívabogyót és a picklest.
Ehhez hozzáadjuk a főtt, karikára vágott sárgarépát, valamint a tejbe áztatott kenyérbelet. Hozzáadjuk a két egész tojást, majd megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
A töltelékkel megtöltjük a pulykát, majd bevarrjuk. Ezt követően tepsibe helyezzük, megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és mellé rakjuk a maradék petrezselyem zöldet, sárgarépát, vöröshagymát.
Sütés közben néhány alkalommal megkenjük fehérborral.
Sült krumplival és sárgarépával fogyasszuk.
 
Kagyló portugál módra
 
Az igazi ételt friss, héjas kagylóból készítik, de mivel Magyarországon nem kapható, a fagyasztott is megfelelő. Egy serpenyőben fokhagymát pirítunk olívaolajban, hozzáadjuk a kagylókat, megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk petrezselyem zölddel és zeller levéllel vagy koriander zölddel. Mielőtt levesszük a tűzről, meglocsoljuk citromlével.
 
 
Csiga portugál módra
 
Igazi portugál ínyenc csemege, Magyarországon sajnos nem ismerik, és nem fogyasztják. A csigát eső után szedik, a legfinomabbakat a babföldeken (pl. lóbab, bükköny) lehet gyűjteni. Otthon egy napig krumpli diétán tartják. A következő napon a megmosott élő csigákat hideg vízben kezdik főzni (a portugálok olyan csigát esznek, ami kb. hüvelykujj köröm nagyságú, nem úgy, mint a franciák, akik főleg a nagy éti csigát fogyasztják).
A vízbe olívaolajat, babérlevelet, sót, borsot, csípős paprikát, oregánót (!) és nagy darabokra vágott fokhagymát, vöröshagymát teszünk.
Két órán keresztül, lassú tűzön főzzük.
Tálalást követően gombostűvel vesszük ki a házából a csigákat. Fontos, hogy az élő csigát lassú tűzön, és eleinte só nélküli vízben főzzük, mert így kijön a feje főzés közben, és gyakorlatilag a gombostűt nem is kell használni.
A leve is rendkívül finom, minél csípősebb, annál jobban csúszik rá a sör!
 
Mandulás sütemény
 
Hozzávalók:
25 dkg mandula, amelyen rajta van a barna hártya!
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
 
6 tojás sárgáját jól összekeverni 5 evőkanál cukorral. A mandulákat konyharuhával töröljük, és héjastól ledaráljuk, lehetőleg durva, nagy szemcsésre. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, és a tésztát két egyforma nagyságú formába öntjük. A formát kivajazzuk, kilisztezzük. 150 C°-on 15 percig sütjük. Kiöntjük a formákból, és amikor teljesen kihűl, a két lapot a tojásos cukorral összeragasztjuk. A felszínét a tojásos cukorral megkenjük, vagy málna lekvárral, vagy tejszínhabbal.
 
(A recepteket Dr. José Manuel Coelho Rosa-tól kaptuk)
 
Kapcsolódó anyagaink:
La cucina italiana:
Élő példa:
Jose Saramago: Az embermás:
 
Kapcsolódó linkek:
Gasztronómiai linkgyűjtemény:
 
José Saramago honlapja:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015288114547729 másodpercig tartott.