Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Színben, hangban, képben
 
Héty Péter | 2004. november 25., 12:00
 
Peter Gabriel színvonalas, leginkább a progresszív kategóriába sorolható munkáival vonja magára a figyelmet, főként azóta, hogy kivált a Genesis-ből. Közönségsikerei legnagyobb részben talán a So című album korszakalkotó videoklipjeinek köszönhetők.
 
Vizuális megjelenítésében – színpadon éppen úgy, mint videoiban – páratlan érzékenységgel használja fel a modern technikát, vagy akár az egyszerű ötletekből adódó látványelemeket. Mivel szellemi elkötelezettségét már korábban bizonyította, nála mindezek nem tekinthetők egyszerű show-elemeknek. Koncepcionális kifejező képességét a millenium hivatalos brit ünnepére tervezett műsorával, az OVO-val és a részben erre épülő Growing Up turnéjával bizonyította legmarkánsabban. Mindeközben a világzene divatját megalapozó saját lemezkiadóját a Real World-öt is létre hozta, mellyel számos zenei tehetséget juttatott a világfigyelem központjába a harmadik világból és kis bolygónk számos más zugából. Leginkább három filmzenei albumán hallhatók ezek hatásai saját muzsikájára, ezeknél is érzékeny kölcsönhatásban a látvánnyal. Kísérő zenészei is a legkülönbözőbb közegekből kerülnek köréje, de mégis szerves egységet alkotnak a keze alatt.
 
Egy ilyen sokoldalú muzsikus munkásságát bemutatni, aki ennyire összművészeti szinten jeleníti meg mondandóját, szinte természetes, hogy leginkább egy DVD-lemezzel lehet. A modern technikára utaló Play (lejátszás) címmel megjelent, egyedi és ötletes csomagolásban kiadott új korong azoknak is átfogó képet ad eddigi pályájáról, akik nem kifejezetten rajongói és gyűjtői a mesternek. Kézbe véve egy színes ceruza-, vagy gyurmakészlet érzetét kelti, ami jól kifejezi, hogy az alapszínekből kiindulva milyen tarka művészeti alkotások hozhatók létre. Mert az anyag gerincét képező 23 klip nagy része valójában művészeti alkotásnak tekinthető. A mikrokozmosz férfi-nő ősegységére való visszavágyakozás szimbolikus megjelenítésétől a pop-art rendezett kuszaságáig, festői mozgó képeken át számos stílus jelenik meg a különböző felvételeken. A közismert és kevésbé játszott videoklipeket a DVD.kiadás apropóján újították fel és kiváló 5.1-es térbeli hangzással zeneileg is újrakeverték. Néhány új képi alkotás is készült korábbi zenékhez. Külön beállítással minden felvétel előtt láthatunk-hallhatunk egy bevezetőt is, de választhatjuk csak a klipek megtekintését is. Az extrák között találhatunk családi és dokumentum felvételeket turnékról, további klipeket, koncert felvételt.
 
Az igen tartalmas korong az élményszámba menő csomagolással együtt is meglepően baráti áron került forgalomba. Ez talán a kiadók új fajta szemléletét is előre jelezheti: a kalóz kiadások terjedésével szemben elérhető árakkal a vevők kedvében járni. A „sok kicsi sokra megy” elve remélhetőleg diadalmaskodni fog a kevesebb áru magasabb áron korábbi koncepciójával szemben. Persze így is biztosan akad, aki az olcsóbb másolatot választja, lemondva az igényes és minőségi kivitelről, de a karácsonyi piacon minden bizonnyal sikert arat ez a színvonalas új kiadvány.
 
Kapcsolódó link:
Peter Gabriel honlapja:
Peter Gabriel dalszövegek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015517950057983 másodpercig tartott.