Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Beszélgetés a Tankcsapda frontemberével
 
(wiedemann) | 2003. szeptember 22., 10:55
 
– Egy kritikus még a 2001-es Agyarország című lemez megjelenése idején úgy fogalmazott, hogy a következő Tankcsapda-korong fontos lesz, mivel eldönti, hogy a csapat zeneileg milyen irányba mozdul tovább: visszatér a punkrock témákhoz – mint az Agyarország esetében – vagy a kísérletezgetés felé fordul. Megmaradt-e az Agyarország által kijelölt úton a szeptember 29-én megjelent Élni vagy égni LP?
 
– Nem, nem hiszem. Az új Tankcsapda-lemez jóval árnyaltabb mint elődje. Az Agyarország egy rendkívül intenzív, erős lemez volt. Az Élni vagy égni árnyaltsága abban mutatkozik meg, hogy sokkal szélesebb skálán mozog a felhasznált zenei eszköztár. A kísérletezgetéssel egyáltalán nem hagytunk fel, az új anyagon szerepelnek olyan dalok, amelyek hangszerelésben például újat hoznak. Vannak rajta önmagunkhoz képest kemény, ún. trashmetálos dalok és nagyon lágy, melodikus, slide gitár szólós, már-már country-ba hajló zenei megoldások. A változatosság a szövegre is igaz. Ugyanakkor készültek a lemezre jól táncolható punkslágerek is, vidám, dallamos témák. Mindenképpen fontos lemez az Élni vagy égni, leginkább abból a szempontból, hogy ez az utolsó anyag a jövőre esedékes 15 éves jubileum előtt. Valószínűleg csinálunk egy válogatás lemezt a jubileumra, de új koronggal nem jelentkezünk 2004-ben. Az Élni vagy égni – úgy érzem – tökéletesen definiálja, hogy hol tart a zenekar 2003–2004-ben. Ebből a szempontból egyértelműen etalon lemez készült.
 
– Láttam egy filmet a közelmúltban, egy fiatal rendező alkotását, amelyben megfogalmazódik az a sokat ismételgetett mondandó, hogy tulajdonképpen egy abnormális világban élünk. A Tankcsapda-lemezeken is rendszeresen visszaköszön ez a gondolat. Mennyire voltál kritikus ezúttal?
 
– Nagyon is. Nekem elsősorban az nem tetszik, amerre ez a világ halad. A lemez címében is ez a bírálat fogalmazódik meg: mindenkinek el kell döntenie, hogy élni akar vagy égni. A világ abnormális volta ezen az anyagon elég karakteresen megjelenik, tehát a dalok többségében teret kap egyfajta társadalomkritika. A legnagyobb elégedetlenséget az váltja ki belőlem, hogy az emberek túlnyomó részben nem foglalkoznak semmivel, még magukkal sem. Hogyha magával foglalkozna valaki, akkor előbb-utóbb ráébredne arra, hogy a társait elhanyagolja és később talán eljutna odáig, hogy a másikra is figyeljen. Sokan ezen az úton még a kezdő lépéseket sem teszik meg, mert a rendszer azt sulykolja beléjük, hogy ne törődjenek semmivel. Úgy érzem, hogy részben ebből a problémából ered a jelenkor legtöbb igazságtalansága.
 
– Hol készültek a felvételek, illetve hol zajlott a keverés? Gyakran jártatok az utóbbi években Dunakeszire egy stúdióba.
 
– Igen. Az új lemezt két helyen vettük fel, Dunakeszin és Budapesten, egy mátyásföldi stúdióban, azután Dunakeszin kevertük. Remélem hallható lesz, hogy nagyon sokat dolgoztunk ezen a korongon: időtartamát tekintve több munka van benne, mint az előző háromban összevéve. Arra törekedtünk, hogy egy zeneileg és hangzásban is aprólékosan kidolgozott lemezt jelentessünk meg. Szerintem, jobban is szól az Élni vagy égni, mint bármelyik korábbi Tankcsapda anyag.
 
– Hány fős apparátus szokott megmozdulni amikor készül egy új Tankcsapda-lemez?
 
– Igazából ez nem sok embert jelent. Most a felvételek során három ember dolgozott velünk, a keverésnél, illetve a masteringnél pedig ketten voltak segítségünkre. A minőség fontos és nem a mennyiség, tehát igyekszünk mindig megtalálni a megfelelő embereket a feladatra. Úgy gondolom, hogy jól választottunk ezúttal, de hozzáteszem, hogy nem tudtunk tökéletes munkát végezni. Már most tudjuk azt, hogy milyen változtatásokra lesz szükség a későbbiekben annak érdekében, hogy például hangzásban még jobbat produkáljunk.
 
– Az Agyarországot hallgatva többször úgy tűnt, hogy a hangod a háttérben maradt, egyes dalokban – ha lehet így fogalmazni – a zene mögött énekeltél. Változtattok-e ezen az Élni vagy égni keverése során?
 
– Nagyon sokat foglalkoztunk most azzal, hogy hogyan szólal meg az énekhang. Szerintem, ezen a lemezen igen sokat fejlődtek az énektémák, javult a szöveg érthetősége. Az zene és az ének keverési aránya – úgy vélem – optimális lett.
 
– Szeptember 29-én kijött az új lemez és volt debreceni dedikálás is. Hamarosan turnéra indultok. Ismét decemberre esik a debreceni lemezbemutató koncert?
 
– Igen. Ahogy mindig, most is december utolsó szombatján lépünk fel Debrecenben. Ebben az évben ez december 27-re esik. Változás viszont az, hogy az idén nem az Oláh Gábor utcán játszunk, hanem a Hódos Imre-sportcsarnokban. Úgy gondoljuk, hogy célszerűbb egy kicsivel nagyobb helyen játszanunk, mert az utóbbi egy-két évben az emberek már egymás lábát taposták az Oláh Gáboron. Nekünk is jobb lesz az új helyszín, mert nagyobb helyen komolyabb színpadképet tudunk építeni.
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.33
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017373085021973 másodpercig tartott.