Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Osztályon felül
 
Gulyás Gábor | 2003. szeptember 23., 10:43
 
Tíz évvel ezelőtt a magyar filmrendezők túlnyomó többsége még alighanem úgy vélte, hogy a világ filmgyártása alapvetően két osztályba sorolható be. Az első osztályban vannak a művészi alkotások (nagyjából-egészéből ide tartozik az utóbbi néhány évtized minden magyar filmje), a másodikban pedig a kommersz filmek: azok, amiket nem művészek, hanem iparosok készítenek. Az első osztályba tartozó alkotások alakítják a közönség ízlését, a „másodosztályúak” viszont csak kiszolgálják azt. A rendszerváltozás után aztán kénytelen-kelletlen be kellett látnia a honi filmszakmának, hogy a hollywoodi stílussal szembeni esztétikai fensőbbrendűség öntudatos megnyilvánulásait a magyar mozilátogatók (is) olyannyira unják, hogy szinte egyáltalán nem hajlandóak „első osztályú” filmeket nézni. Mindazonáltal a „másodosztályú” tömegfilmek ideje is leáldozott: a manapság komoly közön­ség­sikert elérő alkotásokban elit- és tömegkultúra szervesen összefonódik, így hagyományos osztályo­zás­ra már egyáltalán nincs mód – és persze szükség sem.
 
A színvonalas közönségfilm régi-új eszményének talán legkarakteresebb magyar képviselője, Kabay Endre csakúgy mint tavaly (a Hippolyttal), idén is a háború előtti boldog békeidők egyik klasszikusát dolgozta fel. A Meseautó Gaál Béla híres mozijának remake-je, ugyanakkor sokkal több is annál: az ismert sztorit jellemzően mai történetként elmesélő, pergő, szellemes vígjáték sok jó zenével, és számos kitűnő színész – ha nem is kiemelkedő, de mindenképpen jó színvonalú – alakításával. Az egyetlen zavaró momentum Bajor Imre alakítása – ám mivel az egyik főszerepről van szó, ez teljesen agyonvágja a filmet. Bajor (miután láthatóan híján van annak a mesterségbeli tudásnak, amivel egy ilyen szerepet el lehet játszani) a Mikroszkóp Színpad színvonalát idéző ripacskodással próbálja megjeleníteni – na nem a rá osztott figurát, hanem Kabos Gyula egykori legendás alakítását. Egyfolytában Kabos hanghordozását és jellemző mozdulatait imitálja – a ripacskodás és a szakmai alázat olyasféle szintjén, mintha csak a Heti Hetes című tévéshowban kellene rögtönöznie. Ha a rendezőnek lett volna bátorsága ezt a szánalmas mókamestert lecserélni egy színészre, a Meseautó alighanem az év vége legnagyobb magyar mozisikere lehetett volna. Kár érte.
 
Meseautó. Magyar film. Rendező: Kabay Barna. Szereplők: Bajor Imre, Kern András, Stohl András, Ónodi Eszter, Molnár Piroska.


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.69
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,027642965316772 másodpercig tartott.