Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Álomfejtés Disneyland-ben
 
Gulyás Gábor | 2003. szeptember 23., 11:13
 
Kellemes őszi éjszaka volt, narancsosan fénylett a telihold, miközben Audrey Wells, a filmszakma híres arculattervezője los angelesi otthonában aludt. Álmában megjelent egy Sigmund Freud nevű európai pszichológus és hosszasan magyarázott neki az elfojtásról meg a gyerekkori traumákról. Miután felébredt, Wells azonnal felhívta telefonon az Aludj csak, én álmodom című film híres rendezőjét, Jon Turteltaubot, és röpke negyedóra alatt rábeszélte, hogy forgassanak egy pszichoanalitikus játékfilmet. Úgy képzelem, így kez­dő­dött A kölyök című film elkészítésének története. A (pénzügyi szempontból) szeplőtelen fogantatás művészfilmet ígért, ám a Disney Filmvállalat gátlástalansága és profizmusa miatt egyként híres producere, Hunt Lowry, aki végül is megvette az ötletet, természetesen mást látott benne: egy igazi családifilmet – gyerekkel, kutyával, romantikával, s persze sztárokkal.
 
Az első számú sztár a kopasz fejbúbjával is sármos Bruce Willis, aki a filmben egy olyan sikeres férfit alakít, aki azzal keresi dollármillióit, hogy megtervezi ügyfelei személyes arculatát és javaslatot tesz nekik a helyes viselkedésre. Ő maga viszont nem tud viselkedni: a nagyképűsége legtöbbször valamiféle bunkóság formájában jut érvényre. Ám minden megváltozik, amikor feltűnik a filmben a második számú sztár, az amerikai reklámok szászmarcija, Spencer Breslin, egy dundi takonypóc, akit ugyanúgy Russ-nak hívnak, mint a Willis által játszott negyvenéves férfit. Az idősebb Russ kénytelen azzal szembesülni, hogy a kissrác nem más, mint ő maga – harminckét évvel korábban. Csakhamar azt is kapisgálni kezdi, hogy gyerekkori énje felbukkanásának valami konkrét oka lehet! S abban a pillanatban, amikor kitalálja az okot is, mindkét Russ harminckét évet zuhan vissza az időben, s máris az ifjabbik én (eredeti) életében vannak, ahol az idősebb Russ rájön, hogy mi az a trauma, ami egész addigi életét megkeserítette. Eddig tart a freudi kaland, de egy Disney-sztorit természetesen nem lehet itt abbahagyni. Így hát a film végén megjelenik a hetvenéves Russ is, aki immár beteljesítette gyerekkori álmait: saját kutya, saját feleség, saját repülőgép. Traumák nincsenek, csak boldogság. Elvégre Amerikában vagyunk. Disneyland-ben.
 
A kölyök. Feliratos amerikai film. Forgatókönyv: Audrey Wells. Rendező: Jon Turteltaub. Szereplők: Bruce Willis, Spencer Breslin, Emily Mortimer, Lily Tomlin, Jean Smart


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
0
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.010584115982056 másodpercig tartott.