Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  A rock’n’roll és a rugója
 
(wiedemann) | 2005. január 04., 10:03
 
Az ember eltervezte és véghez is vitte. Állhatatosan, sok munkával és bizakodással járta végig a pálya első tizenöt éves szakaszát. Az úton sokan szegődtek társául, hosszabb időre azonban kevesen tudtak megmaradni a zenekarban.
 
A Lukács László vezette Tankcsapda azon túl, hogy az elmúlt években különleges státust vívott ki magának, ma – úgy tűnik – biztosabb talajon áll, mint korábban bármikor. Erő és tenni akarás sugárzik színpadi jelenlétükből és nem utolsó sorban valami megfoghatatlan könnyedség, ami oldani látszik a legkeményebb riffeket és a legborongósabb szövegeket is. Számomra ez a jó értelemben vett kettősség jellemezte a Főnix Csarnokban tartott jubileumi koncert valamennyi „felvonását”. A punk-rockos vidám bemelegítő részt, az éles társadalomkritikával átitatott, jajkiáltásként is értelmezhető nótákat és a lírai hangvételű blokkot, melyek arra voltak hivatottak, hogy keresztmetszetet adjanak a Tankcsapda legemlékezetesebb dalaiból.
 
A Négyre mozdult a rock and roll rugója, volt nagy baj, de azután megmentette a helyzetet a kicsi orosz lány. Clinton beült a Lincolnba és addig meg sem állt, amíg Lukács azt nem mondta, hogy „Állj!”. Mindent beleadott, hogy kedvére tegyen közönségének és méltóképpen megünnepelhesse zenésztársaival az évfordulót. Két-három mondatos összekötő szövegeket írt, ami nemcsak mozgásban tartotta a bulit, hanem sokat elárult az emberről is. Arról az emberről, aki folyamatosan keresi a válaszokat augusztus elseje óta is. Arról az emberről, aki nem szereti, ha másnak látják, ha azt gondolják megváltozott. Arról, aki imád repülni, gyorsabban a fénynél, és aki, ha körülnéz tudja, hogy egyre nagyobb baj van. Arról az emberről, aki bárszéken ülve előadott egy olyan dalt, amit a csapat sohasem játszott még koncerten, aki óriás pezsgőt bontott a nagy napon, és aki rendben megemlítette azoknak a nevét, akik valaha, valamilyen formán sokat tettek a Tankcsapdáért. Arról az emberről, akit sztárolnak a debreceniek, és akinek 9000 ember a cívisvárosban még sohasem tapsolt egyszerre.
 
Kevés volt a hely, a levegő forró a hullámzó küzdőtéren. A meglepetés erejével ható tűzcsóvák melege még távolról is sütött egy-egy pillanatra – indításnak és zárásnak tökéletesen megfelelt. Két kosárlabdás váll mögé szorulva a mellettem állók nem irigyelték a helyemet, mely kitartó ficánkolásomnak köszönhetően végül csak átmenetinek bizonyult. Az alulnézetből különösen monumentálisnak ható színpad képe egyszerűen, sallangoktól mentesen, de hatásosan hirdette a jeles alkalmat. A hangmérnökök egy picit nehezen találtak magukra az akusztikus blokkban, de azután később kárpótoltak bennünket. Szemmel láthatóan nagy volt az összhang a színpadon és a háttérben, úgy tűnt, olajozottan működik minden. Egyértelműen megmutatkozott, hogy ezt a produkciót senki sem vette félvállról. A jól felépített műsorban persze nem hangozhatott el valamennyi titkos kedvenc, de hallhattunk minden olyan dalt, amely kikövezte a Tankcsapda útját. Éjfélre garantáltan mindenki „jóllakott” és vélhetően örömmel nyugtázta, hogy 2004-ben a Főnix Csarnokban is szólhatott a Száj, hogy elmondjon mindent, amit egy jubileumi koncerten elmondani muszáj.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó link:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.20
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.014137029647827 másodpercig tartott.